fbpx
Czytasz właśnie
Lody truskawkowe

Lody truskawkowe

Lody truskawkowe

W upalne dni, kiedy dostępne są truskawki, przygotowuję lody truskawkowe. Podaję je w prostej formie, bez dużej ilości zbędnych dodatków. Dla mnie liczy się w nich przede wszystkim smak świeżych, dojrzałych, soczystych truskawek, który nie wymaga dodatkowego towarzystwa.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze desery

Pamiętam pierwsze domowe lody truskawkowe, które przygotowałyśmy wspólnie z moją mamą, wykorzystując jej nowy nabytek: wielofunkcyjne urządzenie miksujące, gotujące i wyrabiające ciasta. Na szczęście do zrobienia domowych lodów wystarczy też zwykły blender o wytrzymałych nożach i dużej mocy oraz odrobina miejsca w zamrażalniku.

Klasyczną wersję na tłustej śmietance można nieco odchudzić, wykorzystując do przygotowania lodów jogurt grecki: gęsty, zamrożony w kostkach. Spróbujcie poeksperymentować ze słodkością: może niektórzy z Was całkiem zrezygnują z dosładzania lub, zamiast cukru, dołożą do miksowania lodów banana, albo posłodzą całość syropem z agawy lub ksylitolem, które są zdrowszymi i mniej kalorycznymi zamiennikami białego i brązowego cukru.

Zobacz też
Tortilla z mięsem

Dajcie znać w komentarzach, którą wersję lodów truskawkowych przygotowaliście i jak wrażenia smakowe :).

Domowe lody truskawkowe

Lody truskawkowe

Domowe lody truskawkowe na bazie śmietanki kremówki i mleka skondensowanego lub jogurtu greckiego, słodzone cukrem lub ksylitolem, albo syropem z agawy, chociaż można też wykorzystać do posłodzenia bardzo dojrzałego banana. Najlepsze lody truskawkowe domowe.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 3 godziny 5 minuty
Razem: 3 godziny 5 minuty
Kategoria: Deser
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: lody truskawkowe
Liczba porcji: 4 osoby
Kalorie: 399kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g truskawek (umyte, osuszone, bez szypułek)
  • 300 ml śmietanki kremówki (+ 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego; wymieszane i zamrożone w pojemnikach na kostki lodu; można zastąpić gęstym, mrożonym jogurtem greckim)
  • 100 g cukru (lub 1 bardzo dojrzały banan; cukier można też zastąpić syropem z agawy lub ksylitolem)
  • kilka świeżych truskawek (do dekoracji)
  • kilka listków mięty (do dekoracji)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Truskawki - właściwości, witaminy, walory
  2. Bita śmietana - przepis

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki miksujemy w blenderze.
  • Krok opcjonalny. Jeśli masa podczas miksowania rozdrobni się zbyt mocno lub rozpuści - mrozimy w zamrażalniku do uzyskania pożądanej konsystencji. W trakcie mrożenia można co ok. 30 minut wyjmować pudełko z lodami i dokładnie mieszać zawartość, żeby nie porobiły się w nich kryształki lodu.
  • Przekładamy lody do pucharków i dekorujemy kawałkami świeżych truskawek i listkami mięty.

Wartości odżywcze

Serving: 260g | Kalorie: 399kcal (20%) | Carbohydrates: 37g (12%) | Białko: 2g (4%) | Fat: 28g (43%) | Tłuszcze nasycone: 17g (106%) | Cholesterol: 102mg (34%) | Sód: 30mg (1%) | Potas: 266mg (8%) | Fiber: 2g (8%) | Cukier: 31g (34%) | Witamina A: 1120IU (22%) | Witamina C: 81.3mg (99%) | Wapń: 69mg (7%) | Żelazo: 0.6mg (3%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

 

Domowe lody truskawkowe
Domowe lody truskawkowe
41 komentarzy
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom