Zasmażka to baza do sosów: naturalny sposób zagęszczenia sosów lub zup, bez sztucznych dodatków i konserwantów. Przygotowuje się ją zasmażając mąkę w tłuszczu do uzyskania odpowiedniego koloru i konsystencji: stopnia zasmażki. Zasmażkę rozprowadza się zimnym płynem (wodą, wywarem warzywnym, mięsnym, mieszanym lub grzybowym albo mlekiem, śmietaną), następnie zagotowuje i rozciera, żeby nie było w niej grudek.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na sosy
Tak przygotowaną zasmażkę rozprowadza się niewielką ilością gorącej zupy albo sosu i stopniowo dodaje do całości, cały czas mieszając.
Zasmażka – przepis wideo – film i instrukcja krok po kroku
Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Ciężkostrawne potrawy to te zagęszczane bezpośrednio surową mąką lub zasmażką z niezrumienionej mąki. Zagęszczony zasmażką sos lub zupa nie „przechodzi” smakiem surowej mąki, ale, niestety, nabiera dodatkowej ilości kalorii. Najlżejszą, najłatwiejszą do strawienia zasmażką jest zasmażka jasnozłota (2. stopnia).
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 50 g masła (¼ kostki)
- 2 łyżki mąki
- 1 szklanka zimnego wywaru warzywnego, drobiowego, wołowego, grzybowego lub mieszanego, wody lub mleka, w zależności od przepisu na zupę lub sos
- 1 szklanka gorącego wywaru lub niezagęszczonego sosu
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić wywar warzywny
- Zasmażka wegańska powstaje, gdy tłuszcz do przygotowania wywaru i zasmażania jest tłuszczem pochodzenia roślinnego. Polecam oliwę lub olej kokosowy.
- Zasmażka bezglutenowa powstaje, gdy mąkę pszenną zastąpi się mąką bezglutenową.
Jak zrobić
- Na patelni topię masło na małym ogniu.
- Dosypuję mąkę i na dużym ogniu szybko zasmażam, ale bez zrumieniania.
- Stopniowo dolewam do zasmażki zimny płyn (wywar, wodę lub mleko), cały czas mieszając i zagotowuję.
- Jeśli zasmażka ma zagęścić zupę, mieszam ją z gorącym wywarem i całość stopniowo dolewamy do garnka z gotującymi się składnikami zupy, cały czas mieszając. Jeśli zasmażką zagęszczam sos, mieszamy ją z 1 szklanką sosu, następnie stopniowo, cały czas mieszając, łączę z całością.
Wartości odżywcze
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 50 g masła (¼ kostki)
- 2 łyżki mąki
- 1 szklanka zimnego wywaru warzywnego, drobiowego, wołowego, grzybowego lub mieszanego, wody lub mleka, w zależności od przepisu na zupę lub sos
- 1 szklanka gorącego wywaru lub niezagęszczonego sosu
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić wywar warzywny
- Zasmażka wegańska powstaje, gdy tłuszcz do przygotowania wywaru i zasmażania jest tłuszczem pochodzenia roślinnego. Polecam oliwę lub olej kokosowy.
- Zasmażka bezglutenowa powstaje, gdy mąkę pszenną zastąpi się mąką bezglutenową.
Jak zrobić
- Na suchej patelni rumienię mąkę. Przesypuję na talerz.
- Na patelni topię masło na małym ogniu.
- Dosypuję mąkę i na małym ogniu krótko podsmażam, cały czas mieszając, żeby składniki się połączyły.
- Stopniowo dolewam do zasmażki zimny płyn (wywar, wodę lub mleko), cały czas mieszając i zagotowuję.
- Jeśli zasmażka ma zagęścić zupę, mieszam ją z gorącym wywarem i całość stopniowo dolewam do garnka z gotującymi się składnikami zupy, cały czas mieszając. Jeśli zasmażką zagęszczam sos, mieszam ją z 1 szklanką sosu, następnie stopniowo, cały czas mieszając, łączę z całością.
Wartości odżywcze
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 50 g masła (¼ kostki)
- 2 łyżki mąki
- 1 szklanka zimnego wywaru warzywnego, drobiowego, wołowego, grzybowego lub mieszanego, wody lub mleka, w zależności od przepisu na zupę lub sos
- 1 szklanka gorącego wywaru lub niezagęszczonego sosu
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić wywar warzywny
- Zasmażka wegańska powstaje, gdy tłuszcz do przygotowania wywaru i zasmażania jest tłuszczem pochodzenia roślinnego. Polecam oliwę lub olej kokosowy.
- Zasmażka bezglutenowa powstaje, gdy mąkę pszenną zastąpi się mąką bezglutenową.
Jak zrobić
- Na suchej patelni rumienię mąkę. Przesypuję na talerz.
- Na patelni topię masło na małym ogniu.
- Dosypuję mąkę i na średnim ogniu podsmażam, cały czas mieszając, żeby składniki się połączyły i zrumieniły na ciemnozłoto.
- Stopniowo dolewam do zasmażki zimny płyn (wywar, wodę lub mleko), cały czas mieszając i zagotowuję.
- Jeśli zasmażka ma zagęścić zupę, mieszam ją z gorącym wywarem i całość stopniowo dolewam do garnka z gotującymi się składnikami zupy, cały czas mieszając. Jeśli zasmażką zagęszczam sos, mieszam ją z 1 szklanką sosu, następnie stopniowo, cały czas mieszając, łączę z całością.
Pani Doroto co Pani okresla surowa maka?
Surowa czyli nie poddawana obróbce termicznej.
Pani Doroto , a czym pani zageszcza rosol
Niczym nie zagęszczam :).
a ja poprostu na sucha teflonowa patelnie szypie make
0 tluszczu
caly czas mieszam by sie nie klilo i rowno romienilo
potem dodaje troche wody by wyszlo „ciasto” BEZ KLUCH taka maz niczym cekol do scian 😛
jak ma odpowiedni kolor to poprostu przerzucam z patyelni do sosu/zupy
sucha maka bez tluszczu sie bardzo szybko przemienia w rzadany kolor wiec nie zalowac mieszania
omg ale bledow zrobilem:P
jedno jest pewne:
zasmazka nie zmienia smaku choc troche go maskuje -wkoncu to maka
ach, faktycznie, przepraszam : )
Ja przypiekam najpierw samą mąkę, a dopiero potem dodaję masło by tylko się rozpuściło, a nie smażyło. Dalej jak w przepisie, rozprowadzam zimną wodą i hartuję gorącym sosem, lub zupą.
Nie jest powtórnie wklejone. Są trzy różne zasmażki.
Wykonanie jest wklejone tak jak trzeba :). Ja też zagęszczam czasem sosy i zupy mąką kukurydzianą.
Ja natomiast skrobią kukurydzianą.
wykonanie jest potrójnie wklejone : ) ja preferuję mączkę kukurydzianą do zagęszczania, choć i tak robię to niezbyt często