Pszenne tortille, zwane w Meksyku tortillas de harina, popularne również w USA, w kuchni Tex-Mex, są bazą do przygotowania pysznych burritos oraz enchiladas. Tortilla pszenna – czyta się: „tortija”. Wyrabia się ją z mąki pszennej z dodatkiem soli i wody oraz smalcu albo łoju wieprzowego, które, w wersji wegetariańskiej, w domu, można zastąpić smalcem roślinnym lub olejem słonecznikowym, a następnie smaży na dużej płycie żeliwnej rozstawionej nad paleniskiem.
Zobacz też: Pomysły na dania kuchni meksykańskiej
Na meksykańskich ulicach kształt plackom tortillas nadaje się poprzez przerzucanie w dłoniach, a w naszych domowych kuchniach, zwłaszcza gdy ciasto nie jest zbyt elastyczne, można je rozwałkować na stolnicy i usmażyć na suchej, teflonowej lub ceramicznej patelni.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 250 g mąki (pszenna, typ 500 (np. poznańska lub wrocławska, która nada plackom odpowiedniej kleistości i elastyczności))
- ½ szklanki wody
- ¼ szklanki oleju słonecznikowego lub 2 łyżki smalcu (można wykorzystać tzw. smalec roślinny (vegetable shortening))
- ½ łyżeczki soli
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy wodę z solą.
- Zaczynamy wyrabianie ciasta, w trakcie wyrabiania dodajemy tłuszcz: olej lub smalec. Wyrabiamy ciasto przez ok. 10 minut.
- Wyrobione ciasto dzielimy na 6 części i rozwałkowujemy na stolnicy, do przezroczystości.
- Smażymy placki tortilli na suchej, teflonowej lub ceramicznej patelni po ok. 2-4 minuty z każdej strony, aż do uzyskania brązowych, rumianych plamek.
- Gorące placki nadziewamy farszem i zawijamy.
Wygląda to bardzo smacznie, bardzo też fajnie podane. Spróbuje zrobić to na dniach i ocenię. Dzieki za super przepis.
Mogę użyć oleju kokosowego zamiast słonecznikowego?
Pod względem smakowym jak najbardziej, tylko pamiętaj, że ma on niższą temperaturę dymienia i tortille trzeba będzie podpiekać dłużej, ale na mniejszym płomieniu.
0:19 biedna ola ( patrz na tekst)
Wypróbowałam dzisiaj wersję z mieszanką kukurydzianej i ziemniaczanej. Zwykła kukurydziana to nie to samo co kukurydziana mąka masa harina i nawet po dodaniu jajka ciasto jest mało kleiste i nie można go cienko rozwałkować. Wychodzą raczej takie chlebki o grubości kilku mm, podobne do naszych podpłomyków, sztywniejsze – nie da się ich zrolować po usmażeniu.
Czy zamiast mąki pszennej, można użyć kukurydzianej + ziemniaczanej (zmieszane)?
Ciężko byłoby zawijać. Ale można wtedy zaserwować jako chlebki do przegryzania na imprezie ;).
Po co tak cienko wałkować, nie można zrobić grubszych?
Nieprawda do tortilli również pasuje bardzo dobrze
tortilla meksykanska jest z maki kukurydzianej przez co ma swoj specyficzny smak
Wypróbowane!genialne,proste i pyszne,dzięki:)
0:15
Wodę z olą?
[..YouTube..] 0:15
Wodę z olą?
tez sobie takie placki robiłam
[..YouTube..] tez sobie takie placki robiłam
Miałam okazję kiedyś spróbować tortillę z mąki kukurydzianej, teraz wypróbuje ten wariant:)
Z jakim farszem polecacie?
Mój ulubiony to farsz warzywny: http://pozytywnakuchnia.pl/tortilla-z-farszem-warzywnym/, mam też przepis na mięsny: http://pozytywnakuchnia.pl/miesny-farsz-do-tortilli/
Dziękuję
Zobacz sobie gęstość ciasta na, jak to sam piszesz, prawdziwe tortille, którego używa ta Meksykanka. Jakoś nie widzę podobieństwa do ciasta naleśnikowego: youtube.com/watch?v=O6jtCMXaw-I
[..YouTube..] Dziękuję
to nie sa tortille , prawdziwa tortilla jest gestości gestszej niz ciasto na naleśniki …
[..YouTube..] Zobacz sobie gęstość ciasta na, jak to sam piszesz, prawdziwe tortille, którego używa ta Meksykanka. Jakoś nie widzę podobieństwa do ciasta naleśnikowego: youtube.com/watch?v=O6jtCMXaw-I
[..YouTube..] @MsMaciuniek Zobacz sobie gęstość ciasta na, jak to sam piszesz, prawdziwe tortille, którego używa ta Meksykanka. Jakoś nie widzę podobieństwa do ciasta naleśnikowego: youtube.com/watch?v=O6jtCMXaw-I
Gyros z surówką bardziej pasuje do chlebków pita :).
[..YouTube..] to nie sa tortille , prawdziwa tortilla jest gestości gestszej niz ciasto na naleśniki …
a jako farsz a raczej nadzienie dał bym gyrosa z surówką pozdrawiam.
[..YouTube..] Gyros z surówką bardziej pasuje do chlebków pita :).
[..YouTube..] @TheUnboxinglive Gyros z surówką bardziej pasuje do chlebków pita :).
Oj to mi narobiłaś ochotę na tortillę! 🙂
[..YouTube..] a jako farsz a raczej nadzienie dał bym gyrosa z surówką pozdrawiam.
Dobrze wiedzieć jak je zrobić:)