W sezonie na dynię alternatywą dla puree z ziemniaków jest w mojej kuchni purée z dyni. Najlepiej przygotować je z dyni piżmowej, która po ugotowaniu przypomina w konsystencji gotowane kartofle i nie wymaga odciskania po zmiksowaniu lub ugnieceniu. Dynia ma piękną, z reguły intensywnie pomarańczową barwę i bardzo mało kalorii, dlatego świetnie zastąpi ziemniaki, zwłaszcza na talerzach osób będących na diecie.
Zobacz też: Więcej przepisów na dodatki do drugich dań
Purée z dyni można podać na ciepło, jako dodatek do mięs i ryb lub wykorzystać jako bazę do przygotowania zupy z dyni albo niskokaloryczny dodatek zagęszczający do owocowych dżemów. Na zimno świetnie sprawdzi się też jako dip do chipsów.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Baza
- 1 kg miąższu dyni (najlepsza będzie dynia piżmowa lub hokkaido)
Dodatki
- 2 łyżki masła (można zastąpić oliwą lub olejem kokosowym)
- szczypta soli
- 2-4 łyżki soku z pomarańczy, cytryny lub limonki
- miód lub syrop z agawy (ok. 2 łyżki) + cynamon (w wersji na słodko)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Jak zrobić
- Usunięty z dyni miąższ (bez pestek) kroję na mniejsze kawałki (można, ale nie trzeba, obrać skórkę).
- Kawałki dyni zawijam w folię aluminiową i piekę przez ok. 45 minut do miękkości, w piekarniku nagrzanym do 200 °C. Jeśli dynia była pieczona w skórce, po upieczeniu ostrożnie usuwam ją nożem.
- Kawałki dyni ugniatam praską do purèe razem z masłem i solą, delikatnie wygładzam łyżką w misce i dekoruję świeżą miętą. Pod koniec ugniatania można też dodać miód lub syrop z agawy i cynamon - do smaku, według uznania, jeśli puree dyniowe ma być deserem.
Mam pytanie z da się zrobić takie puree tylko żeby najpierw dynię potraktować malakserem a później gotować?
Dzień dobry Nino! Teoretycznie tak, natomiast w praktyce uzyskasz od razu masę, z której wytrąci się woda, a sama dynia może zmielić się tak, że zostaną grudki. W wersji klasycznej ta woda wytrąca się dopiero podczas pieczenia, więc potem można regulować konsystencję puree. Piszę, że teoretycznie, bo sama nie próbowałam :).
Właśnie szukałam czegoś z dyni inneg niż zupa i placki (to moje ostatnie „odkrycia”). Nawet nie wiedzialam że dynia potrafi być taka smaczna i „wszechstronna”
albo krem z dyni z imbirem- jesiennie idealny!