Kolejny prosty dodatek do kanapek lub ryżu czy makaronu to pesto z cukinii, które przygotowuję, kiedy mam ochotę dodać do jedzenia coś zielonego. Można zrobić je w wersji wegańskiej lub wegetariańskiej, dokładając odrobinę parmezanu, który dodaje mu charakterystycznego smaku.
Zobacz też: Więcej przepisów na dodatki do kanapek
Spróbujcie przygotować wersję ze szpinakiem lub blanszowanym jarmużem, dzięki którym pesto z cukinii nabierze głębszego, zielonego koloru. Pokuście się o dodatek parmezanu, który podbije pozostałe smaki. Jak to w przypadku wszystkich pesto bywa, jakość poszczególnych składników musi być najwyższa. Wybierzcie oliwę z oliwek extra vergine o łagodnym smaku lub olej lniany. Poza walorami smakowymi ta pierwsza dostarczy do organizmu dobroczynny skwalen. Z kolei len to kwasy tłuszczowe omega-3.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 średnia cukinia (umyta, sparzona, pokrojona w grube plastry i uduszona na oliwie, na małym ogniu, do miękkości)
- 2 łyżki sezamu lub orzechów nerkowców (uprażony na suchej patelni)
- 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
- ⅓ szklanki oleju lnianego lub oliwy z oliwek extra vergine
- 1 garść listków bazylii (świeża)
- 1 garść szpinaku (opcjonalnie; lub 1 duży, blanszowany liść jarmużu, bez twardych części)
- 50 g parmezanu (opcjonalnie; utarty na tarce o drobnych oczkach)
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Do kielicha w blenderze wsypuję orzechy lub sezam i przez kilka-kilkadziesiąt sekund (pulsacyjnie, po parę sekund, z przerwami - żeby nie spalić silniczka) miksuję na drobno.
- Dodaję pozostałe składniki, oprócz oleju i przypraw, znów miksuję na średnich obrotach, pulsacyjnie, z przerwami. W razie potrzeby zgarniam pesto ze ścianki kielicha za pomocą łopatki.
- Stopniowo, cały czas miksując na mniejszych obrotach, wlewam przez otwór w pokrywce olej, cienką strużką, do uzyskania pożądanej konsystencji pesto. Doprawiam solą i pieprzem do smaku.
- Pod przykryciem pesto z cukinii można przechowywać w lodówce do 5 dni.
Wartości odżywcze
Ciekawa jestem, którą wersję wybierzecie i z czym – makaronem, ryżem, kanapkami, w sałatce, a może jako dip do warzyw lub dodatek do deski serów – posmakuje Wam najbardziej. U mnie najczęściej gości jako dodatek do kanapek i powiem w sekrecie, że z każdym pesto mam ten sam problem – najchętniej od razu zjadłabym cały słoiczek, łyżeczką, gdzieś po kryjomu :).
Nie lubiłem cukinii aż do czasu gdy moja żona ugotowała uwaga! bigos z cukinii 😀 posmakował mi baaaardzo , teraz czas na pesto
Ja się z kolei przymierzam do spaghetti z cukinii, ale nie mam tego przyrządu do krojenia, który robi takie fajne, długie, cukiniowe nitki. Bigos muszę wypróbować – to wersja z kapustą, gdzie cukinia jest zamiast mięsa, czy jeszcze inna mieszanka?
Swietny pomysl na pesto