Pyszna Kanapka z Orzechowej Alei czyli francuska kanapka z szynką, jajkiem i pomidorem, z dodatkiem sałaty, musztardy oraz delikatnego, kremowego serka z orzechami. Przygotowałam ją na bułce pełnoziarnistej, obficie posypanej słonecznikiem – to kanapka o świetnym smaku i składzie, bogata w komplet odżywczych składników, bo mamy tu zarówno złożone węglowodany, jak i bogactwo białka, z dodatkiem warzyw. I jest wyjątkowo prosta do zrobienia, polecam wszystkim zabieganym zrobienie jej na śniadanie lub zabranie ze sobą do pracy.
Zobacz też: Więcej pomysłów na najlepsze kanapki
To bardzo pożywna i smaczna kanapka, a jej składniki, poza ugotowanym jajkiem, nie wymagają wcześniejszych przygotowań. Delikatnie słonawy i aromatyczny smak zyskuje za sprawą dojrzewającej szynki, najlepiej wieprzowej, francuskiej, chociaż możecie tez wykorzystać włoską szynkę prosciutto. Nie trzeba dosypywać soli, wystarczy odrobina świeżo zmielonego pieprzu.
Dodajcie francuską musztardę z całymi ziarenkami, które nadadzą jej, obok ziaren słonecznika, chrupkości i uzupełnią łagodny smak orzechowego serka, dzięki któremu cały skład nabiera odpowiedniej wilgotności, której bardzo potrzeba w kanapce tak dużych rozmiarów.
Połóżcie plastry dojrzałego, malinowego pomidora i odrobinę kwaskowatych, mocnych w smaku kaparów. Do tego czerwona cebula dla kontrastu i zielona, karbowana sałata, która sprawi, że po spojrzeniu na tę kanapkę nikt nie będzie się mógł powstrzymać przed jej zjedzeniem :).
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 bułka razowa ze słonecznikiem
- 3 łyżki twarożku kanapkowego
- 3 plastry szynki dojrzewającej
- 3 plastry pomidora malinowego
- kilka krążków czerwonej cebuli
- 1-2 łyżki musztardy francuskiej
- 1 łyżka kaparów
- 1 jajko (ugotowane na twardo)
- 1 liść sałaty karbowanej (np. lollo biondo lub lollo rosso)
- pieprz
- masło
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Kanapka z Orzechowej Alei | DOROTA.iNKanapka z Orzechowej Alei, przygotowana wspólnie z Tartare Dodaje życiu smaku. Obłędnie dobra, z dojrzewającą szynką, pomidorami i jajkiem oraz serkiem z dodatkiem orzechów, na pełnoziarnistej bułce. We francuskim klimacie :). Są jacyś chętni do przygotowania i zjedzenia? Kciuki w górę proszę, robi się ją bardzo szybko :).Przepis do wydruku: https://dorotakaminska.pl/kanapka-z-orzechowej-alei/, a więcej kanapkowych inspiracji możecie też znaleźć na http://zasmakuj.plPosted by Dorota Kamińska on 30 październik 2015
Obejrzyj bezpośrednio na mojej stronie na Facebooku
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak ugotować jajko
- Jak obierać jajko na twardo
- Kanapka idealna - jak zrobić
Jak zrobić
- Bułkę przekrawam wzdłuż i smaruję obie połówki masłem.
- Na dolnej połowie układam plasterki szynki jeden na drugim, smarując każdy musztardą.
- Na szynce rozsmarowuję serek TARTARE Orzechowa Aleja.
- Na serku układam plastry pomidora i przykrywam kaparami. Doprawiam pieprzem.
- Dodaję krążki cebuli, plasterki jajka i sałatę.
- Przykrywam całość górną połową bułki i serwuję kanapkę.
Wartości odżywcze
Jak Wam się podoba? Zjecie taką kanapkę na pierwsze lub drugie śniadanie? A może dołożylibyście tu coś innego?
Przepyszna kanapka. Polecam!