fbpx
Czytasz właśnie
Tort z borówką amerykańską

Tort z borówką amerykańską

Tort z borówką amerykańską

Mój urodzinowy tort, przygotowany tuż po powrocie z Azji, po 3 miesiącach intensywnego podróżowania. Zrobiony na szybko i „na raty”, z tego, co pod ręką, ale na szczęście na niektóre torty nie trzeba wykupić pół sklepu ;). Tort z borówką amerykańską to klasyczny, jasny biszkopt, który przełożyłam kremem z mascarpone, lekko zabarwionym sokiem z jagód ze słoiczka. Dekoracja z ogromnych borówek amerykańskich. Trochę mi Was brakowało, kiedy jadłam mango i piłam wodę kokosową!

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze wypieki

Jeśli nie przepadacie za kremami z mascarpone, lżejszą konsystencję zapewni wykorzystanie kremu z bitej śmietany, chociaż za jego sprawą tort z borówką amerykańską będzie bardziej pracochłonny do przygotowania i nieco trudniejszy, jeśli dopiero zaczynacie swoją przygodę z urodzinowymi, domowymi wypiekami. Klasycznie, zamiast mascarpone, można też przygotować do niego krem budyniowy – dajcie mi koniecznie znać, jaka wersja, Waszym zdaniem, jest najsmaczniejsza!

Zobacz też
Fale Dunaju

Tort z borówką amerykańską

Tort z borówką amerykańską

Tort z borówką amerykańską przygotowany na jasnym biszkopcie i przełożony kremem z mascarpone zabarwionym na fioletowo dzięki dodaniu soku z jagód ze słoiczka, udekorowany prażonymi migdałami w płatkach.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 2 godziny 45 minuty
Gotowanie: 1 godzina
Razem: 3 godziny 45 minuty
Kategoria: Deser
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: tort z borówką amerykańską
Liczba porcji: 1 tortownica o średnicy 21-24 cm
Kalorie: 305kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Biszkopt

  • 6 jajek (białka oddzielone od żółtek)
  • 12 łyżek cukru (polecam ksylitol czyli cukier brzozowy o niższym indeksie glikemicznym i mniejszej liczbie kalorii)
  • 12 łyżek mąki (tortowa typ 400-450 dla najlepszej puszystości lub orkiszowa typ 500-650 dla najniższego indeksu glikemicznego)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 szczypta soli

Krem

  • 1,2 kg jogurtu naturalnego greckiego (odcedzony przez 12 godzin w lodówce, na durszlaku wyłożonym papierowym ręcznikiem lub serwetką)
  • ½ szklanki cukru pudru lub ksylitolu (około; zamiast cukru można wykorzystać 100 g białej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej (polecam ksylitol, który ma mniej kalorii i niższy indeks glikemiczny niż zwykły, biały cukier))
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
  • 1 łyżka soku z jagód (opcjonalnie; ze słoiczka; można zastąpić sokiem z buraków lub barwnikiem spożywczym)

Dodatkowo

  • 250 g borówki amerykańskiej
  • 100 g migdałów w słupkach lub płatkach (uprażone delikatnie na suchej patelni teflonowej lub ceramicznej)
  • 50 g białej czekolady (opcjonalnie)

Poncz

  • 3 łyżki likieru pomarańczowego, limonkowego, cytrynowego lub migdałowego
  • 3 łyżki ksylitolu lub syropu z agawy
  • 5 łyżek soku pomarańczowego

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

Biszkopt

  • Żółtka ucieram z cukrem na gładko, niemal do białości, na najwyższych obrotach miksera.
    Przepis na biszkopt jasny - krok 1
  • Do utartych żółtek dodaję mąkę oraz 1,5 łyżki soku z cytryny, mieszam całość mikserem na średnich obrotach.
    Przepis na biszkopt jasny - krok 2
  • Białka o temperaturze pokojowej ubijam na sztywną pianę. W trakcie miksowana, w momencie gdy piana zacznie bieleć, dodaję pół łyżki soku z cytryny.
    Przepis na biszkopt jasny - krok 3
  • Połowę białek dodaję do masy żółtkowej, delikatnie, ale w miarę szybko mieszając za pomocą łyżki. Czynność powtarzam z drugą połową białek.
    Przepis na biszkopt jasny - krok 4
  • Masę od razu przekładam do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, mąką lub kaszą manną albo wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 °C (tradycyjny tryb pieczenia góra+dół). Można włączyć w piekarniku termoobieg, obniżając temperaturę pieczenia o 10-20 °C.W czasie pieczenia nie otwieram piekarnika!
    Czas pieczenia biszkoptu to ok. 60 minut. Po 55 minutach można uchylić drzwiczki i sprawdzić czy ciasto nie jest w środku surowe, wbijając w środek drewniany patyczek. Jeśli patyczek po wyjęciu z ciasta jest suchy, można od razu wyjąć tortownicę z piekarnika. Jeśli nie, kolejną próbę można przeprowadzić po 5-10 minutach.
    Przepis na biszkopt jasny - krok 5
  • Gotowy biszkopt od razu wyjmuję z piekarnika. Po wyjęciu, razem z blaszką, można upuścić z wysokości ok. 30 cm (tzw. rzucanie biszkoptem), dzięki czemu zablokują się w nim pęcherzyki powietrza i mocno nie opadnie.Biszkopt studzę w tortownicy odwróconej do góry dnem, ustawionej na kratce z piekarnika położonej na stole lub kuchennym blacie, albo na „konstrukcji” z dwóch kubków jednakowej wielkości, o które można oprzeć brzegi tortownicy.
    Przepis na biszkopt jasny - krok 6
  • Całkowicie wystudzony biszkopt wyjmuję z tortownicy i kroję za pomocą noża do ciast (ostrze z ząbkami), specjalnego noża strunowego do biszkoptów lub żyłki.
    Przepis na biszkopt jasny - krok 8

Krem

  • Na najniższych obrotach miksera (lub mieszając ręcznie, za pomocą łyżki) ubijam jogurt z dodatkiem cukru pudru lub ksylitolu (zbyt długi czas ucierania oraz za wysokie obroty mogą doprowadzić do zwarzenia się kremu).
  • Pod koniec ubijania dodaję sok z jagód.
  • Dzielę krem na 3 części.

Poncz

  • W szklance łączę wszystkie składniki na poncz.

Składanie tortu

  • Nasączam dolny biszkopt ponczem i rozsmarowuję pierwszą część kremu. Posypuję borówkami, płatkami migdałów i białą czekoladą utartą na tarce o grubych oczkach. Przykrywam kolejnym biszkoptem.
  • Powtarzam nasączanie i rozmarowywanie kremu oraz układanie dodatków.
  • Przykrywam tort trzecim biszkoptem, nasączam.

Dekorowanie tortu

  • Na wierzchu i boku rozsmarowuję cieniutką warstwę kremu.
  • Rozsmarowuję na wierzchu pozostały krem, tworząc docelową dekorację (część zostawiam do wykorzystania do dekoracji za pomocą szprycy.
  • Bok tortu dekoruję płatkami migdałów, a wierzch świeżą borówką amerykańską i listkami mięty lub melisy.
  • Wstawiam tort do lodówki na ok. 2 godziny do schłodzenia i stężenia kremu.

Wartości odżywcze

Serving: 1porcja (tort pokrojony na 12 kawałków) | Kalorie: 305kcal (15%) | Carbohydrates: 41g (14%) | Białko: 15g (30%) | Fat: 8g (12%) | Tłuszcze nasycone: 1g (6%) | Cholesterol: 87mg (29%) | Sód: 75mg (3%) | Potas: 284mg (8%) | Fiber: 1g (4%) | Cukier: 31g (34%) | Witamina A: 145IU (3%) | Witamina C: 6.5mg (8%) | Wapń: 157mg (16%) | Żelazo: 1.2mg (7%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

A może zamiast przełożenia waniliowego za smaczniejsze i ciekawsze uznacie to o smaku czekoladowym? Proszę bardzo, taka opcja też jest możliwa i na pewno przypadnie wielu z Was do gustu.

Tort z borówką amerykańską
Tort z borówką amerykańską
Zobacz komentarze (0)
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom