Jesienią, nawet jeśli dopisuje pogoda, organizm domaga się typowych dla tej pory roku potraw. Na stołach królują rozgrzewające potrawy, często jednogarnkowe, o bogatej konsystencji i pięknym aromacie przypraw i ziół. W moim domu rodzinnym taką potrawą była zupa gulaszowa, którą mama przygotowywała z wieprzowiny, z dodatkiem cebuli, czosnku, papryki, pomidorów i pieczarek oraz fasoli. W klasycznej, węgierskiej wersji, przygotowuje się ją z pieczonej, obranej ze skórki papryki, z wołowiną i cebulą.
Zobacz też: Inne pomysły na dania jednogarnkowe
Zupa gulaszowa od wielu lat gości na polskich stołach i, podobnie jak leczo z kiełbasą, na dobre wpisała się w kanon potraw kuchni polskiej. Można gotować ją na winie i/lub rozprowadzać śmietanką kremówką albo majonezem. Wybierzcie mięso wieprzowe lub wołowe, ulubione dodatki i eksperymentujcie, bo możliwości jej przygotowania jest tyle samo co gotujących ją pasjonatów dobrego jedzenia :).
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 250 g wołowiny lub wieprzowiny (pokrojona na kawałki wielkości 1 kęsa lub mielona)
- 500 ml wywaru wołowego, wieprzowego lub warzywnego
- 500 g pomidorów
- ½ czerwonej lub pomarańczowej papryki
- ½ zielonej lub żółtej papryki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 pieczarki
- 4 łyżki smalcu lub masła klarowanego
- ostra papryka w proszku lub chili
- majeranek (suszony)
- rozmaryn (suszony)
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić masło klarowane
- Jak zrobić wywar warzywny
- Jak pokroić cebulę
Jak zrobić
- Masło lub smalec powoli roztapiam na małym ogniu, następnie dodaję drobno pokrojoną cebulę i szklę.
- Do zeszklonej cebuli dodaję paprykę i czosnek. Podsmażam, aż również staną się miękkie.
- Do warzyw dodaję pieczarki, bardzo delikatnie mieszam i duszę pod przykryciem przez ok. 5 minut.
- Do garnka dodaję zmielone mięso i podsmażam, ostrożnie mieszając, aż zmięknie i delikatnie się zrumieni. Przykrywam i duszę przez ok. 5 minut.
- Do całości dodaję wywar i pomidory, mieszam i zagotowuję.
- Zmniejszamy ogień, doprawiam zupę gulaszową, opcjonalnie zakwaszam sokiem z cytryny i gotuję jeszcze chwilę.
- Zupę podaję gorącą, z dodatkiem chleba. Najlepsza będzie drugiego dnia po przygotowaniu.
Mam pytanie: jaki ma być wywar do 'zupy gulaszowej’?
Warzywny, wołowy albo wieprzowy. Dopiero teraz zwróciłam uwagę, że nie ma go na liście składników w filmie :/.
Zupka super , mój mąż jest jej wielbicielem jak i z resztą moje dzieciaczki , gotuje ją raz w tygodniu i idzie w 3 godziny jest super polecam !
fajny przepis ale jednak wezme mięso w kostce 😛
to podobnie jak moja kuzynka, ona też tak ją przygotowuje. U mnie za to czerwona fasolka idzie do chili con carne i zupy meksykańskiej.
Fajny przepis,właśnie to przygotowuję,ale dodałam jeszcze fasolkę czerwoną z puszki.
[..YouTube..] to podobnie jak moja kuzynka, ona też tak ją przygotowuje. U mnie za to czerwona fasolka idzie do chili con carne i zupy meksykańskiej.
[..YouTube..] @Fionula1203 to podobnie jak moja kuzynka, ona też tak ją przygotowuje. U mnie za to czerwona fasolka idzie do chili con carne i zupy meksykańskiej.
[..YouTube..] Fajny przepis,właśnie to przygotowuję,ale dodałam jeszcze fasolkę czerwoną z puszki.
fajne, tylko kacik autopromocyjny zdecydowanie za dlugi 🙂 od 0:55 super.
[..YouTube..] fajne, tylko kacik autopromocyjny zdecydowanie za dlugi 🙂 od 0:55 super.
Pewnie pojawi się w sobotę, mam nadzieję :).
Szykuję jeszcze zupę meksykańską, właśnie pyrka na gazie 🙂
nigdy takiej nie robiłam, może „odgapię” od Ciebie, jak umieścisz przepis na blogu
Nareszcie;)
Mniami !
Mam identyczną kuchenkę 😀
Najwygodniejsza na świecie, zwłaszcza że można zdjąć żeberka i wyprać w zmywarce :).
typowa chłopska zupa 🙂
[..YouTube..] typowa chłopska zupa 🙂
…a może odrobina czosnku do tego szpinaku? 😀 Kurcze…do wiosny tak daleko…a by się zjadło świeży…młody szpinak… ehh
ale kuchnia to świetne pole do próbowania i czarowania. Jak to mama mówiła zmuszając mnie do jedzenia szpinaku-trzeba wszystkiego w życiu spróbować.
i proszę,świeży szpinak na patelnię z masełkiem i nic więcej mi do szczęścia nie potrzeba 🙂
Spodziewałam się, że pojawią się w tej kwestii konserwatywne głosy. Mięso zmielone nie różni się w smaku od mięsa pokrojonego na większe kawałki, więc nie ma to wg mnie znaczenia. W mojej rodzinie akurat zawsze robi się ją z mielonego.
chili świetna sprawa ja jednak wybrałabym słodką wersję niestety jestem za wrażliwa na chili 🙁 ale lubię ! przepis na pewno wypróbuję :))
IMO powinna 😛 więc mielone odpada 😉 Duuużo papryki wszelkiego rodzaju…ale bez fasoli 😉
a zupa gulaszowa nie powinna być z mięsa na gulasz? 🙂
Bez przesady z tą śmietaną, ja preferuję z mielonego tylko w postaci kulek z pomidorami, cebulką i pieczarkami i bez fasoli; przyprawy wg uznania, ale pieprz , papryka słodka i ostra + majeranek i oczywiście sól są wskazane. Mielone sama robię, więc nie ma mowy o mięsie oddzielonym mechanicznie od kości.
Zamiast obsmażać mięso mielone, można zrobić z niego niewielkie kulki (o średnicy ok, 1,5 cm) lekko przyprawione (sól, pieprz, majeranek) i wrzucić do zupy na samym końcu już po dodaniu wywaru i pomidorów i pogotować ok 10 min- zupa z kulkami wygląda ciekawie;-) a wykonanie kulek nie zajmuje dużo czasu. Można do kulek dodać „lepiszcze” w postaci jajka, ale nie jest to potrzebne
Dobra myśl :).
To ten: pozytywnakuchnia.pl/test-garnek-ceramiczny-ceramic-galicja/ Bardzo dobrze się sprawdza, nie zmienia koloru i łatwo czyści :).
Zrobiłam zwykly wywar: pozytywnakuchnia.pl/wywar-warzywny/ i zamroziłam w plastikowym pojemniku do mrożenia :). Można też zamrozić rosół w woreczkach albo pojemnikach do lodu To bardzo wygodna metoda, zwłaszcza jeśli nie uznaje się kostek rosołowych.
Można:) U mnie w domu zawsze jeżeli zostawał rosół, lub jakaś zupa w dużej ilości to w zamykany pojemnik i do zamrażarki. I nic się z tym nie dzieje:)
[..YouTube..] To ten: pozytywnakuchnia.pl/test-garnek-ceramiczny-ceramic-galicja/ Bardzo dobrze się sprawdza, nie zmienia koloru i łatwo czyści :).
[..YouTube..] @gwiazdenka1987 To ten: pozytywnakuchnia.pl/test-garnek-ceramiczny-ceramic-galicja/ Bardzo dobrze się sprawdza, nie zmienia koloru i łatwo czyści :).
[..YouTube..] Zrobiłam zwykly wywar: pozytywnakuchnia.pl/wywar-warzywny/ i zamroziłam w plastikowym pojemniku do mrożenia :). Można też zamrozić rosół w woreczkach albo pojemnikach do lodu To bardzo wygodna metoda, zwłaszcza jeśli nie uznaje się kostek rosołowych.
[..YouTube..] @gwiazdenka1987 Zrobiłam zwykly wywar: pozytywnakuchnia.pl/wywar-warzywny/ i zamroziłam w plastikowym pojemniku do mrożenia :). Można też zamrozić rosół w woreczkach albo pojemnikach do lodu To bardzo wygodna metoda, zwłaszcza jeśli nie uznaje się kostek rosołowych.
Kochana jak zrobilas mrozony wywar? To tak mozna.. mozesz zrobic filmik na ten temat????
Co to za garnek pomaranczowy,sliczny?
[..YouTube..] Można:) U mnie w domu zawsze jeżeli zostawał rosół, lub jakaś zupa w dużej ilości to w zamykany pojemnik i do zamrażarki. I nic się z tym nie dzieje:)
[..YouTube..] @gwiazdenka1987 Można:) U mnie w domu zawsze jeżeli zostawał rosół, lub jakaś zupa w dużej ilości to w zamykany pojemnik i do zamrażarki. I nic się z tym nie dzieje:)
[..YouTube..] Kochana jak zrobilas mrozony wywar? To tak mozna.. mozesz zrobic filmik na ten temat????
[..YouTube..] Co to za garnek pomaranczowy,sliczny?