Nie tylko na surowo, bo krótko blanszowany jeść nawet lepiej. Można przygotować smaczną zupę, a listki jarmużu dodać na sam koniec gotowania, na krótko. Powstanie pyszny krem z jarmużu, oczywiście po zmiksowaniu. Można przygotować go w wersji wegańskiej, jest bezglutenowy i, przede wszystkim, bardzo smaczny i zdrowy.
Zobacz też: Więcej pomysłów na najlepsze obiady
Choć sezon na jarmuż przypada w czasie jesienno-zimowym, wersja szklarniowa dostępna jest w sprzedaży cały rok. Latem, kiedy często nie chce się przesiadywać długo w kuchni, można przygotować pyszny koktajl jarmużowy na śniadanie, a na obiad lub kolację ugotować zupę krem z jarmużu. Pamiętajcie, że większe ilości mogą wywoływać wzdęcia, więc doprawcie zupę kminkiem lub wymieszajcie 1 łyżkę mielonych nasion z wodą i wypijcie jednym haustem po posiłku.
Krem z jarmużu ma łagodny smak, dlatego warto podać go z dodatkiem intensywnie pachnącego sera oraz posypać prażonymi orzechami, migdałami lub słonecznikiem. To nie tylko elegancka dekoracja, ale też źródło dodatkowych, cennych dla organizmu składników mineralnych i witamin. Kto by pomyślał, że tyle zdrowia drzemie w takiej niepozornej zupie?
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Zupa
- 500 g jarmużu (około; świeży, umyty)
- 1 cebula (pokrojona w piórka)
- 4-6 ząbków czosnku
- 1 szklanka nasion słonecznika (zmiksowane w blenderze na masło słonecznikowe; jeśli blender jest za słaby, można przed miksowaniem namoczyć słonecznik przez 4 godziny w zimnej wodzie, a następnie odcedzić; można zmniejszyć ilość nasion o połowę, a pozostałą część zastąpić gęstym mlekiem kokosowym z puszki lub śmietanką kremówką; słonecznik można zastąpić blanszowanymi migdałami lub orzechami nerkowcami)
- 1 l wywaru warzywnego
- 2-4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju kokosowego (w wersji niewegańskiej można wykorzystać masło klarowane)
- 2 łyżki białego octu winnego (można zastąpić sokiem z cytryny lub pomarańczy)
- sól, pieprz
Do dekoracji
- 200 g sera (parmezan (utarty na tarce lub feta, gorgonzola, blue (pokrojony w kostkę); w wersji wegańskiej można pominąć lub zastąpić serem wegańskim, np. kokosowym))
- świeże listki jarmużu lub chipsy z jarmużu
- 6 łyżek orzechów, migdałów lub nasion słonecznika (uprażone na suchej patelni)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić wywar warzywny
- Jak zrobić chipsy z jarmużu
Jak zrobić
- Na niewielkim ogniu, w garnku, szklę cebulę na tłuszczu.
- Dodaję czosnek i jeszcze przez 1-2 minuty szklę całość.
- Zalewam wywarem i dodaję jarmuż oraz pastę ze słonecznika. Zagotowuję.
- Zmniejszam ogień i gotuję całość przez ok. 5 minut.
- Dodaję ocet, doprawiam solą i pieprzem, miksuję za pomocą ręcznego blendera bezpośrednio w garnku (jeśli do dekoracji będzie wykorzystany słony ser, sól można pominąć; zupę można zmiksować w blenderze kielichowym - jeśli kielich jest szklany, należy ją wcześniej ostudzić).
- Serwuję krem z jarmużu na talerzach, udekorowany jarmużowymi listkami lub chipsami, prażonymi orzechami lub słonecznikiem, albo migdałami oraz kawałkami sera.