Mniej słodkie od naszych, polskich i często jadane na wytrawnie, zwłaszcza gdy wierzch smaruje się pastą Marmite o intensywnym smaku. To crumpets czyli racuchy angielskie z ciasta drożdżowego. Niewielkie, za to wysokie, bo smaży się je w metalowych pierścieniach. Nietłuste, a jeśli dodatkowo przygotuje się je na mące orkiszowej, można uzyskać smaczne śniadanie o niższym od białego pieczywa indeksie glikemicznym. Zobaczcie jak zrobić crumpets krok po kroku.
Zobacz też: Przepisy na najlepsze śniadania
Crumpets to potrawa śniadaniowa, choć równie dobrze sprawdzi się jako podwieczorek. Najczęściej Brytyjczycy serwują je z masłem, podając jako przekąskę do herbaty. Przed erą wiktoriańską były twardymi naleśnikami przygotowywanymi na patelni. Potem do ciasta zaczęto dodawać drożdże i dzisiejsze crumpets są lekkie, puszyste, delikatne. Nowoczesne receptury sugerują, oprócz drożdży, dodać do nich sodę lub proszek do pieczenia. Na powierzchni racuchów tworzą się wtedy grube bąble. U mnie ich jednak nie znajdziecie, bo do wyrastania użyłam rozczynu drożdżowego, bez innych dodatków.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- ¾ szklanki wody
- ¾ szklanki mleka (zwierzęce lub roślinne)
- 1 łyżka drożdży (świeże, pokruszone)
- 1 łyżeczka cukru
- 2 szklanki mąki (pszenna typ 500-550 (lepsza konsystencja ciasta lub orkiszowa typ 650-800 (niższy indeks glikemiczny)))
- szczypta soli
- olej do smażenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej (opcjonalnie; lub 1 łyżeczka proszku do pieczenia)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić mleko roślinne
- Jak zrobić rozczyn drożdżowy
Jak zrobić
- Drożdże rozkruszam do miseczki. Zalewam ciepłym (ale nie gorącym!) mlekiem. Dosypuję połowę cukru i mąkę, łyżka po łyżce, mieszając całość. Ilość mąki reguluję tak, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany.
- Przykrywam miseczkę i odstawiam w ciepłe miejsce, bez przeciągów. Po ok. 10-15 minutach drożdże powinny mocno zabąbelkować, a rozczyn – podwoić swoją objętość.
- Gotowy rozczyn łączę z pozostałymi składnikami ciasta (oprócz wody, soli i sody/proszku do pieczenia). Dokładnie wyrabiam za pomocą drewnianej łyżki, rozcierając ewentualne grudki.
- Przykrywam miskę ściereczką i odstawiam na ok. 20 minut.
- Sodę/proszek i sól rozpuszczam w ciepłej wodzie i dodaję stopniowo do ciasta, dokładnie mieszając, do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Przykrywam ściereczką i odstawiam na 20 minut.
- Na dobrze rozgrzanej, natłuszczonej patelni smażę crumpets (po ok. 2 łyżki ciasta na jeden placuszek) na średnim ogniu. Najwygodniej smaży się je w specjalnych pierścieniach metalowych lub silikonowych (wcześniej natłuszczone od wewnątrz). Po ok. 5 minutach placki można obrócić, razem z pierścieniami, żeby dosmażyć je z drugiej strony. Można pozostawić je delikatnie niedosmażone, wystudzić i przechowywać przez 2 dni w lodówce lub zamrozić, a później odgrzewać w tosterze.
- Serwuję gorące crumpets z syropem, konfiturą i/lub masłem.
Wartości odżywcze
Można serwować je na słodko, np. z konfiturą lub świeżymi owocami. Myślę, że z bitą śmietaną lub kremem jogurtowym mogłyby prezentować się doskonale, ale nie tak jada się je w UK. Często nie dosmaża się ich zbyt mocno, dzięki czemu mogą być podane później, po zagrzaniu w tosterze.
To bardzo prosta, ale za to jak elegancka potrawa, gdy ładnie się ją udekoruje!
Można choć przez chwilę poczuć się jak królowa czy król Anglii ;).
Ciekawa jestem, jak wyjdą Wasze crumpets. Jakie dodatki wykorzystacie? Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach oraz napiszcie, jak smakowały!