Ugotowany ryż do sushi, lekko przestudzony, przed całkowitym schłodzeniem i zawinięciem w nori wymaga odpowiedniego doprawienia mieszanką octu ryżowego, cukru i soli. Przygotowany w prosty sposób sos do sushi podkreśli smak ryżu i ryby i choć w sklepach dostępne są gotowe, butelkowane sosy, przygotowanie go samodzielnie, w domu, nie zajmuje dużo czasu.
Ten sos do sushi wykorzystujemy, aby doprawić ryż. Do maczania gotowego sushi, np. maki, nigiri czy innych rodzajów, wykorzystuje się jasny sos sojowy, który, dodatkowo, można wymieszać z ostrą pastą wasabi.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- ⅓ szklanki japońskiego octu ryżowego
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak ugotować ryż do sushi
Jak zrobić
- W garnku mieszamy wszystkie składniki i delikatnie podgrzewamy aż cukier i sól całkowicie się rozpuszczą.
- Wystudzonym sosem doprawiamy ugotowany ryż do sushi.