Choinka z bezy
- z kremem z bitej śmietany i mascarpone
- udekorowana kokosowymi kulkami
- z dodatkiem nasion owocu granatu
Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z…
Choinka z bezy to tegoroczny słodki deser, który zróżnicuje odrobinę zestaw tradycyjnych słodkości. Te drugie oczywiście obowiązkowo pojawią się na stole, jednak uważam, że warto co roku postawić chociaż na jedną nowość. Choinka z bezą to w tym roku właśnie taki słodki deser. U mnie w wersji wegańskiej, bo przy okazji testuję przygotowanie bezy z aquafaby. Ale klasycznie, z białek i cukru pudru, można przygotować trzy blaty bezowe, potem przełożyć kremem i wyczarować piękny, biały, zimowy tort. Przepis na choinkę z bezy i efekt końcowy z pewnością zrobi ogromne wrażenie na domownikach i gościach! Zobaczcie jak zrobić ją krok po kroku.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na potrawy wigilijne
Najłatwiej na Boże Narodzenie eksperymentować ze słodkościami. Dekoruję pierniki w nowy sposób, ozdabiam kolorowo muffiny czy piekę ciasta, które wcześniej nie gościły w świątecznym menu. Do dekoracji moich bezowych blatów wykorzystałam krem z bitej śmietany i mascarpone. Bezę, w ramach eksperymentu, posłodziłam ksylitolem. Dzięki temu miała mniej kalorii. Pamiętajcie jednak, że cukier brzozowy czyli ksylitol, podobnie jak erytrytol, nie ulega karmelizacji. Dlatego taką bezę bezjajeczną i z ksylitolem trzeba zjeść od razu. W przeciwnym wypadku po kilku godzinach zwilgotnieje i zacznie opadać.
Przepis na choinkę z bezy
Tylko na klasycznym cukrze upieczecie bezę bezjajeczną, którą można przekładać kremem. Moja beza choinkowa wegańska po kilkunastu godzinach zaczęła się rozpuszczać. Nie mogłam jej zabrać do babci na Wigilię, dlatego zjedliśmy ją podczas „przedwigilijnej” kolacji. Za to taką z jajek i ksylitolu robiłam niejeden raz na tort Pavlova i zawsze trzymała kształt :).
Choinka z bezy
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 3 blaty bezowe (o różnej średnicy, np. 10 cm, 15 cm i 20 cm, przygotowane z 5 białek i 2½ szklanki cukru pudru)
- krem z bitej śmietany i mascarpone (ubity z 330 ml śmietanki 30% i 500 g mascarpone)
- 15 sztuk kulek kokosowych, np. w białej czekoladzie
- nasiona z ćwiartki owocu granatu
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak upiec bezy
- Jak zrobić krem z bitej śmietany z mascarpone
Jak zrobić
- Wystudzone blaty bezowe przekładam kremem z mascarpone, delikatnie dociskając. Wykorzystuję maksymalnie połowę kremu.
- Wierzch dekoruję za pomocą szprycy i delikatnie układam kulki kokosowe oraz kawałki miąższu granatu.
- Od razu serwuję lub odstawiam do lodówki.
Wartości odżywcze
Krem z bitej śmietany z mascarpone to świetny dodatek do bezy. Nie trzeba go dosładzać, ma dość lekką konsystencję i nie wymaga dodatkowych usztywniaczy. Dlaczego robię go bez cukru? Sama beza jest wystarczająco słodka. Razem z bombkami z kokosowych kulek i miąższem z granatu, przełożona nim choinka bezowa prezentowała się przepięknie.
Choinka z bezy przepis
Dajcie upust swojej kreatywności! Granat można zastąpić wiśniami w syropie lub innymi owocami, a dodatkowo do posypania wykorzystać np. bakalie. Ciekawa jestem, jaką dekorację Wy przygotujecie na swoich bezowych tortach choinkowych :).
Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak wyszła Wam choinka z bezy, bo jestem bardzo ciekawa :). Zwłaszcza Waszych pomysłów na dekoracje!
Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie
Dorotko jadłem Bezy bo uwielbiam, ale z Twojego przepisu są naprawdę PYCHOTA. Pozdrawiam i niech Ci nie zabraknie pomysłów.
Dziękuję za dobre słowa :))). Cieszę się, że tort smakował :D.
Wygląda tak doskonale, że Święta musiały być pyszne i cała zima zapowiada się bardzo smacznie! 🙂 Rozumiemy, że gościła na Twoim stole?
Gościła, ale z jednodniowym wyprzedzeniem, bo moje blaty bezowe były wegańskie z aquafaby i słodzone ksylitolem, więc krem zaczął je po kilkunastu godzinach rozpuszczać ;).