Choć nie wolno jeść go na surowo, z upieczonego bądź podduszonego można przygotować warzywny koktajl z bakłażana. Proponuję udekorować go pestkami dyni i suszonymi owocami, np. jagodami goji. To nietypowy koktajl z bakłażanem dla tych, którzy szukają urozmaicenia swojej warzywno-owocowej diety. Nie twierdzę, że jest lepszy od owocowych, słodkich koktajli. Oczywiście, że nie jest ;). Ale na pewno warto wypróbować ten przepis, stosując odchudzającą dietę lub po prostu chcąc przemycić trochę warzyw do swojego codziennego jadłospisu. Zobaczcie jak zrobić koktajl bakłażanowy krok po kroku.
Zobacz też: 30 przepisów na doskonałe koktajle owocowo-warzywne
Mój koktajl z bakłażana zmiksowałam z dodatkiem pomarańczy, banana i gruszki. Koloru dodałam mu za sprawą listków szpinaku. Dołożyłam też ziarna sezamu, choć można je zastąpić orzechami nerkowcami. Odrobina suszonych owoców do dekoracji: można zastąpić dynię i goji innymi dodatkami i koktajl bakłażanowy gotowy!
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- ½ bakłażana (ugotowany lub upieczony, obrany ze skórki)
- 1 pomarańcza (obrana, bez błon)
- ½ banana (surowy lub zamrożony w kawałkach)
- 1 gruszka
- 1 garść liści szpinaku
- 4 łyżki sezamu
- suszone owoce, pestki lub orzechy (do dekoracji)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Jak zrobić
- Wszystkie składniki miksuję w blenderze.
Wartości odżywcze
Ciekawa jestem, czy taki koktajl z bakłażana przypadnie Wam do gustu. Lubicie nietypowe, warzywno-owocowe połączenia, czy sięgacie tylko po owocowe koktajle?
Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak Wam smakował! Będzie częściej gościć w Waszych jadłospisach, czy jednak bakłażan jest lepszy w wersji wytrawnej na obiad lub kolację?