fbpx
Czytasz właśnie
Pesto z natki pietruszki

Pesto z natki pietruszki

Pesto z natki pietruszki

Czasem pochłaniają mnie zajęcia pozablogowe, innym razem po prostu dopada lenistwo i zawsze sięgam wtedy po proste, kilkuskładnikowe przepisy i łatwe rozwiązania. Zaglądam do lodówki i wymyślam coś na szybko z zastanych składników lub korzystam z zapasowych półproduktów, które przygotowuję samodzielnie. Uwielbiam pesto z natki pietruszki, podobnie zresztą jak wszystkie jego inne rodzaje. Nie ma chyba takiego, którego bym nie chciała zjeść ;). Dodaję do ryżu lub makaronu, polewam ziemniaki lub smaruję kanapki.

Zobacz też: Więcej prostych przepisów

Uwielbiam natkę pietruszki, choć długo dojrzewałam do tego uczucia! Kiedyś zbyt intensywna w smaku, przeszkadzała mi w większości potraw. Dziś nie wyobrażam sobie nie zjeść zdrowej i pełnej witamin sałatki tabbouleh czy nie skusić się na pesto pietruszkowe, zwłaszcza gdy w lodówce powiewa pustką. Bardzo ją lubię właśnie za tę intensywność, charakterystyczny zapach i mnóstwo witaminy C.

Żeby pesto z natką pietruszki zachowało jak najwięcej witamin i minerałów, polecam posiekanie wszystkich składników ceramicznym nożem, a następnie utarcie ręcznie, w moździerzu. Oczywiście można też wykorzystać blender, choć metalowe ostrza i witamina C z pietruszki nie bardzo się lubią ;).

Zobacz też
Cały dorsz grillowany na ostro

Pesto z natki pietruszki

Pesto z natki pietruszki

Prosty przepis na pesto z pietruszki - pyszne i wyjątkowo łatwe do zrobienia. Doskonałe pesto z natki pietruszki, orzechów, sera, czosnku i oliwy, opcjonalnie z sokiem z limonki lub cytryny.
4.60 z 15 ocen
Przygotowanie: 5 minuty
Razem: 5 minuty
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Włoska
Liczba porcji: 6
Kalorie: 317kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 szklanka orzechów nerkowców (lub blanszowanych orzechów włoskich, laskowych, albo migdałów czy słonecznika; można uprażyć je delikatnie na suchej patelni dla wzmocnienia smaku)
  • 1 pęczek natki pietruszki (grubo posiekana)
  • ½ szklanki startego parmezanu lub sera pecorino (można zastąpić cheddarem)
  • 2-4 ząbki czosnku (drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę)
  • ½ szklanki oliwy z oliwek extra vergine
  • 1-2 łyżki soku z cytryny lub limonki (opcjonalnie)
  • szczypta soli

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Wegańskie pesto z natki pietruszki - ser można zastąpić jego wegańskim odpowiednikiem lub pominąć, dodając do miksowania dodatkowe 3 łyżki oliwy i 1 łyżkę soku z cytryny/limonki.

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki, oprócz oliwy i soku, miksuję w blenderze przez kilka sekund.
  • Dodaję oliwę i sok i miksuję nadal, do uzyskania pożądanej konsystencji.
  • Od razu podaję lub przechowuję w przykrytym słoiczku w lodówce, do 7 dni.

Wartości odżywcze

Serving: 50g | Kalorie: 317kcal (16%) | Carbohydrates: 7g (2%) | Białko: 7g (14%) | Fat: 29g (45%) | Tłuszcze nasycone: 5g (31%) | Cholesterol: 7mg (2%) | Sód: 328mg (14%) | Potas: 198mg (6%) | Cukier: 1g (1%) | Witamina A: 775IU (16%) | Witamina C: 12mg (15%) | Wapń: 112mg (11%) | Żelazo: 2.1mg (12%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

W klasycznej wersji mojego pesto z natki pietruszki znajduje się ser, ale może znajdą się tacy, którzy wypróbują wersję wegańską? Dajcie mi znać w komentarzach, na którą się zdecydowaliście i jak smakowała :).

Pesto z natki pietruszki
Pesto z natki pietruszki
Pesto pietruszkowe
Pesto pietruszkowe

 

4 komentarze
4.60 from 15 votes (15 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom