Skradła moje serce w trakcie tegorocznych upałów, choć znałam już jej smak. Sałatka z arbuza z serem feta, przygotowana z dekoracyjnie wyciętych arbuzowych kulek, świeżego ogórka prosto z ogrodu teściowej, z uprażonym słonecznikiem i świeżą miętą, choć doświadczenie mam też w przygotowaniu jej z tajską bazylią o odrobinę anyżowym aromacie.
Zobacz też: Więcej przepisów z arbuzem
Lubicie smak arbuza dobrze schłodzonego w lodówce? W połączeniu z fetą i ogórkiem oraz miętą tworzy się doskonała kompozycja słodkiego i słonego smaku, a słonecznik lub sezam to zdrowy, chrupki akcent. Sałatka z arbuzem może być polana odrobiną miodu lub syropu z agawy, jeśli okaże się, że kupiony przez Was owoc nie jest wystarczająco słodki.
Arbuza można pokroić w kostkę, ale warto mieć w domu łyżkę do robienia kulek z owoców: kilka prostych ruchów i piękny kształt arbuza lub melona, a nawet jabłek – gotowy :). Do sałatki owocowej jak znalazł!
Najlepsza sałatka z arbuza na lato
W sezonie letnim, kiedy arbuzy są twarde i mocno soczyste, taka pyszna sałatka arbuzowa świetnie sprawdzi się jako imprezowe danie, np. do potraw z grilla, czy szybki do zrobienia obiad albo kolacja, gdy za oknem gorąco, a w brzuchu pusto i zjadłoby się coś chłodzącego.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 2 szklanki kawałków arbuza (pokrojony w kostkę o boku ok. 3 cm lub uformowany w kulki za pomocą specjalnej łyżeczki)
- 100-150 g sera feta (pokrojony w kostkę o boku ok. 1,5 cm)
- 1 ogórek (ok. 15 cm długości; obrany i pokrojony w półksiężyce lub kosteczkę)
- 1 garść listków mięty, bazylii lub bazylii tajskiej
- 4 łyżki słonecznika (uprażony na suchej patelni; można zastąpić sezamem lub orzechami)
- ½ czerwonej cebuli (opcjonalnie; pokrojona w piórka)
- 2 garście roszponki (opcjonalnie)
- 2 łyżeczki miodu lub syropu z agawy (opcjonalnie, do polania gotowej sałatki na talerzu)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Sałatka najładniej prezentuje się, gdy ułoży się składniki bezpośrednio na talerzach, ale można też przygotować ją w jednej wspólnej misce, ale tuż przed podaniem (arbuz łatwo puszcza sok).
- Ostrą w smaku cebulę można wcześniej posolić i poczekać, aż zmięknie i złagodnieje.
Jak zrobić
- Wszystkie składniki układam bezpośrednio na talerzach, zaczynając od arbuza, poprzez fetę i ogórka, cebulę, miętę, na koniec posypując słonecznikiem.
Wartości odżywcze
Bardzo jestem ciekawa, czy przygotujecie ją tego lata i jak sałatka z arbuza będzie smakowała Wam i Waszym gościom. Dajcie koniecznie znać w komentarzach, czy lubicie takie połączenie owoców i sera!