Był już majonez, teraz przyszła pora na masło z nerkowców. To droższa wersja masła orzechowego z orzeszków ziemnych, choć o odrobinę innym sposobie przygotowania. Jest łagodne w smaku, bardzo delikatne. Można wykorzystywać je jako dodatek do kanapek, bazę do wegańskich sosów do sałatek czy np. grillowanych mięs i ryb. Wzbogacone odrobiną soku z cytrusów, nabiera charakteru i ciekawego posmaku. Zobaczcie jak zrobić masło z nerkowcami.
Zobacz też: Więcej przepisów na dodatki do kanapek
Bardzo lubię masło z orzechów nerkowców, choć nie ukrywam, że najchętniej zjadam je po prostu bezpośrednio z łyżki. Czasami nawet nie rozsmarowuję na kanapce ;). Dodaję je także do sosów do sałatek. Można też stosować je jako dodatek do ciast i ciasteczek. Może moje masło z nerkowców również i w ten sposób będę niebawem częściej wykorzystywać?
Masło z nerkowców droższe od masła orzechowego z orzeszków ziemnych
Tańsza wersja o bardziej intensywnym smaku to klasyczne masło orzechowe, jeszcze łatwiejsze do zrobienia. Nie oszukujmy się – masło z nerkowcami jest drogie i najlepiej przygotować je, kupując dużą paczkę orzechów nerkowców w niższej cenie. Trzeba powstrzymać się od niepohamowanego wyjadania go łyżką ze słoika, bo nie dość, że ma dużo kalorii, to jeszcze ogołoci portfel ;). Ale przygotować warto!
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 500 g orzechów nerkowców (delikatnie uprażone na suchej patelni lub blaszce piekarnika - nie wolno ich przypalić!)
- 2-3 łyżki oleju kokosowego (albo innego płynnego tłuszczu o łagodnym smaku; jeśli masło ma być wykorzystane do pieczenia ciasteczek, warto wykorzystać tłuszcz odporny na wysokie temperatury)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Orzechy wkładam do blendera i blenduję na średnich obrotach, robiąc co kilkadziesiąt sekund przerwy, żeby nie przepalić silnika.
- Orzechy najpierw drobno się zmielą, a dopiero po kilku minutach zacznie wytrącać się z nich tłuszcz. Co jakiś czas zeskrobuję osad z orzechów ze ścianki kielicha.
- Gdy orzechy się skleją, można dodać płynny olej i rozmiksować całość na dużych obrotach blendera.
Wartości odżywcze
Konsystencję można regulować, dodając odrobinę oliwy lub innego tłuszczu o łagodnym smaku. Wolicie gęstsze czy rzadsze?
Ciekawa jestem, które smakuje Wam bardziej. Wolicie masło z orzechów nerkowców czy z orzeszków ziemnych? Dajcie znać w komentarzach, jak Wam wyszło i do czego dodajecie!
Ja zrobiłem masełko z ziemnych i włoskich , pół na pół. Jest bardzo dobre ale zajeb….. kaloryczne