Miało pokazać się w mojej książce, ale… zabrakło na nie miejsca ;). Masło z pestek dyni, które początkowo chciałam tu przedstawić jako masło dyniowe, ale chyba wtedy nazwa sugerowałaby, że zostało zrobione z miąższu… Jest to kolejne masło fit do kanapek, bogate w witaminy i minerały oraz roślinne tłuszcze. Można wykorzystać je także jako bazę do przygotowania sosu do sałatek czy dołożyć do kremowej zupy, koktajlu… Zobaczcie jak zrobić masło z pestek z dyni w blenderze.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na dodatki do kanapek
Można przyrządzić je z surowych pestek. Wtedy zachowa najwięcej wartości odżywczych. Z kolei pełniejszy smak uzyska po delikatnym uprażeniu dyniowych pestek na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce. Do tego odrobina roślinnego oleju dla poprawy konsystencji i ułatwienia miksowania w blenderze. Można dodać sól do smaku, chociaż przyznam, że wolę zrobić je na słodko, z miodem. Posolić wolę pomidory ;).
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 2 szklanki pestek dyni (obrane z łupinek, delikatnie uprażone na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce)
- 1-2 łyżeczki oleju roślinnego (np. z pestek dyni lub inny o łagodnym smaku)
- 1-2 łyżeczki miodu lub syropu z agawy
- 1-2 łyżeczki soli (opcjonalnie)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Jak zrobić
- Pestki dyni miksuję pulsacyjnie w blenderze wysokoobrotowym. W razie potrzeby zeskrobuję ze ścianki blendera osiadającą na niej masę.
- Po około 5 minutach masło powinno uzyskać konsystencję pasty. Nadal miksuję, do uzyskania gładszej konsystencji.
- Cienką strużką wlewam połowę oleju. Znów miksuję. Powtarzam czynności do uzyskania pożądanej konsystencji.
- Dodaję sól i miód/syrop, miksuję do wymieszania składników.
Wartości odżywcze
Im mocniejszy blender i większa liczba obrotów silnika na minutę, tym ładniejsza konsystencja, bardziej kremowa. Dużo zależy też od samych pestek z dyni. To tak, jak z orzeszkami ziemnymi. Z niektórych wytrąca się bardzo dużo tłuszczu, z innych trochę mniej. Ciekawa jestem, jak wyjdzie to u Was.
Dajcie koniecznie znać w komentarzach, czy masło z pestek dyni przypadło Wam do gustu oraz jak się je Wam miksowało. Bardzo jestem ciekawa!