fbpx
Czytasz właśnie
Sernik Raffaello

Sernik Raffaello

  • delikatny, kremowy
  • elegancki sernik z dekoracją z kokosowych kulek
  • zimowe ciasto na Boże Narodzenie i nie tylko
Sernik Raffaello

Sernik Raffaello postanowiłam upiec zaraz po tym, jak po raz pierwszy przygotowałam inspirowany kokosowymi kulkami deser. A czy przepis na sernik Raffaello potrzebuje okazji lepszej niż zimowy czas, a w szczególności Boże Narodzenie? To najbardziej odpowiedni moment! Wystarczy delikatny, puszysty sernik z dodatkiem migdałów w masie oraz polewa z białej czekolady udekorowana wiórkami kokosowymi. Jak Wam się podoba taki przepis? Zobaczcie jak zrobić go krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na ciasta

Nie będę ukrywać, że to z pewnością jeden z bardziej kalorycznych serników, jaki stworzyłam. Ser, cukier, migdały i biała czekolada, a potem do tego jeszcze kulki do dekoracji. Nie przygotowujcie go zbyt często, a gdzie tylko możecie, zastępujcie biały cukier erytrytolem lub ksylitolem. Wystarczy, że tego zwykłego jest mnóstwo w białej czekoladzie. Myślę, że pewnego dnia stworzę recepturę fit na to ciasto. Jednak dziś podzielę się z Wami tym, co mam.

Przepis na sernik Raffaello

Przygotujcie go na migdałowym spodzie z dodatkiem herbatników. W środku na bazie mascarpone, polany po wierzchu polewą z białej czekolady i posypany wiórkami kokosowymi. Do stworzenia tego przepisu zainspirowało mnie ciasto Raffaello, które wielokrotnie już piekła moja mama.

Sernik Raffaello

Sernik Raffaello

Sernik Raffaello na bazie kremowego sera mascarpone z migdałowym spodem, polany polewą z białej czekolady i udekorowany kokosem oraz kulkami Raffaello.
4.84 z 6 ocen
Przygotowanie: 30 minuty
Gotowanie: 1 godzina 30 minuty
Razem: 2 godziny
Kategoria: Deser
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: sernik raffaello
Liczba porcji: 12 tortownica o średnicy 21-24 cm
Kalorie: 601kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Spód

  • 200 g migdałów (blanszowane, całe)
  • 3 łyżki miodu
  • 100 g masła (½ kostki)
  • ¾ szklanki cukru
  • 50 g herbatników (pokruszone)

Masa serowa

  • 1 kg sera mascarpone
  • ½ szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii

Polewa

  • 50 g białej czekolady

Wierzch

  • 6 łyżek wiórków kokosowych
  • 6-12 sztuk kulek kokosowych

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Zobacz też
Migdałowiec

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

Spód

  • Migdały, miód, cukier i masło wykładam na patelni i podgrzewam na średnim ogniu do roztopienia masła z cukrem i miodem.
  • Mieszam całość z pokruszonymi herbatnikami i przekładam na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową, wyrównując powierzchnię masy za pomocą łyżki.

Masa serowa

  • Ser ucieram z cukrem za pomocą miksera lub w blenderze.
  • Dodaję po jednym jajku, za każdym razem rozmiksowując dokładnie całość. Do ostatniego miksowania dodaję ekstrakt waniliowy.
  • Masę przelewam na lekko zastygnięty spód i całość wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 °C (góra+dół) lub 160 °C (termoobieg). Piekę przez 30 minut.
  • Zmniejszam temperaturę o 20 °C i piekę sernik przez kolejnych 30 minut. Następnie wyłączam piekarnik i trzymam w nim ciasto jeszcze przez pół godziny.
  • Otwieram piekarnik i zostawiam sernik do całkowitego wystudzenia.

Polewa

  • Rozpuszczam czekoladę w kąpieli wodnej i przelewam na wierzch sernika. 

Wierzch

  • Posypuję polewę wiórkami kokosowymi i dekoruję kulkami. 
  • Odstawiam sernik na ok. 2-3 godziny do lodówki do schłodzenia.

Wartości odżywcze

Serving: 200g (1 porcja bez dekoracji z kulek) | Kalorie: 601kcal (30%) | Carbohydrates: 11g (4%) | Białko: 12g (24%) | Fat: 56g (86%) | Tłuszcze nasycone: 29g (181%) | Cholesterol: 170mg (57%) | Sód: 155mg (7%) | Potas: 160mg (5%) | Fiber: 2g (8%) | Cukier: 4g (4%) | Witamina A: 1475IU (30%) | Wapń: 182mg (18%) | Żelazo: 1.1mg (6%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ten sernik to szczególnie trafiony wypiek zimowy, zwłaszcza na Boże Narodzenie. Dekoracje z kulek kokosowych wyglądają jak śnieżne kule. Jeśli macie ochotę dodać mu trochę koloru, możecie postawić na dekorację z kolorowych owoców. Nie będzie to już wtedy takie śnieżne ciasto, ale z pewnością zaprezentuje się pięknie i będzie potem doskonale smakować.

Sernik z Raffaello przepis

Można zajadać się nim siedząc przy kominku lub grzejniku, albo w fotelu, pod kocem. A może na wygodnej sofie? W mniejszym gronie lub z całą rodziną, bo takim ciastem najlepiej jest się podzielić. Idealne do gorzkiej kawy, która przełamie jego słodki smak. I ze względu na to, że jest mocno słodkie, lepiej pozwolić sobie na nie sporadycznie. Najlepiej tylko z okazji Świąt.

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak udał się i smakował Wam sernik Raffaello. A może zrobiliście go z dekoracją z innych słodyczy? Bardzo jestem ciekawa!

Zobacz komentarze (0)
4.84 from 6 votes (6 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom