Mazurek czekoladowy, obok mazurka kajmakowego, jest prawdopodobnie jednym z częściej przygotowywanych wypieków na Wielkanoc. Na upieczoną warstwę kruchego ciasta wystarczy wylać czekoladę roztopioną w podgrzanej, kremowej śmietance i odstawić do wystudzenia. W wersji ekspresowej niepotrzebna jest nawet kremówka. Trzeba jedynie podgrzać w kąpieli wodnej zwykłą, mleczną czekoladę, chociaż osobiście najbardziej lubię ten mazurek z polewą z czekolady gorzkiej deserowej. Śmietanka nadaje polewie aksamitności, a rezygnując z jej dodatku, można uzyskać w efekcie nieco twardszy, czekoladowy wierzch. Zobaczcie jak zrobić mazurek z polewą z czekolady.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na Wielkanoc
To jedno z ciast, które łatwo udekorować w prosty, a jednocześnie efektowny sposób. U mnie jego brzegi są splecione w warkocz, choć możecie do zdobienia wykorzystać widelec lub łyżkę. Do tego polewa, a potem kolejne dekoracje. Kwiatki to żurawina i migdały w płatkach. Sami powiedzcie, czy taki czekoladowy mazurek nie prosi się sam o zjedzenie? Z pewnością niejedno z Was chciałoby już teraz kawałeczek ;).
Niezbyt gruba warstwa czekolady i kruchy spód to smaczne połączenie. Dekoracja łatwa do zrobienia. Najpierw podpiekłam spód, następnie polałam polewą. Zanim zaschła, ułożyłam bakalie. I gotowe!
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Kruchy spód
- 2 szklanki mąki krupczatki, tortowej lub razowej
- 200 g masła (1 kostka)
- ¼ szklanki cukru-pudru lub zwykłego cukru (polecam ksylitol (cukier brzozowy) lub erytrytol, o mniejszej liczbie kalorii i niższym indeksie glikemicznym)
- 3 żółtka
- miąższ z ½ laski wanilii (opcjonalnie)
Do przełożenia
- konfitura z róży, dżem pomarańczowy, jabłkowy, cytrynowy lub morelowy albo kajmak (opcjonalnie)
Czekoladowy wierzch
- 150 ml śmietanki kremówki
- 100 g gorzkiej czekolady deserowej (1 tabliczka)
Do dekoracji
- kilkanaście płatków migdałów
- 1 łyżeczka wiórków kokosowych
- suszona żurawina, morele lub rodzynki
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić lukier
- Jak zrobić kruche ciasto
- Jak zrobić kajmak
Jak zrobić
- Masło wyjęte z lodówki siekamy w misce z mąką za pomocą drewnianej łopatki lub specjalnego siekacza do kruchego ciasta. Można też zetrzeć na tarce o grubych oczkach masło wcześniej zmrożone przez ok. 30 minut w zamrażalniku.
- Dodajemy pozostałe składniki na kruche ciasto i szybko zagniatamy (można też zmiksować całość mikserem z końcówkami-świderkami).
- Wstawiamy ciasto na ok. 30 minut do schłodzenia w lodówce.
- ⅔ ciasta rozwałkowujemy/wylepiamy na blaszce wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
- Z pozostałego ciasta przygotowujemy dekorację brzegów mazurka: można przygotować wałeczki i ugnieść je widelcem lub zrobić brzegi w kształcie zaplecionego z niego węższych wałeczków warkocza.
- Wstawiamy blaszkę do nagrzanego do 220 °C piekarnika i pieczemy przez 20-25 minut, na złocisty kolor.
- Od razu po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
- W kąpieli wodnej (mniejszy garnek włożony do większego, wypełnionego do połowy wodą) podgrzewamy mocno (nie zagotowujemy!) śmietankę kremówkę.
- Do śmietanki dodajemy pokruszoną czekoladę i roztapiamy całość, dokładnie mieszając. Podgrzewamy aż do lekkiego zgęstnienia masy. Odstawiamy do wystudzenia w temperaturze pokojowej.
- Na wystudzony, kruchy spód wykładamy konfiturę, dżem lub kajmak.
- Polewamy ciasto wystudzoną masą czekoladową i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
- Dekorujemy mazurek czekoladowy bakaliami i/lub lukrem albo polewą z białej czekolady.
Wartości odżywcze
Dajcie mi koniecznie znać, jak udały się Wasze mazurki i czy czekoladowy mazurek podbił serca Wasze i Waszych gości :).
Właśnie chłodzi się razem z polewą. Zrobiłam połowę porcji – ciasto pieknie sie układało, super się zarumieniło no i wygląda obłędnie. To mój pierwszy mazurek więc nie wiązałam z nim dużych nadziei, a wyszło perfekt 😉 dziękuję!
A czy zamiast śmietany kremówki może być mleko albo jogurt dla tych co
dbają o sylwetkę?
Nie, jeszcze nie. Jestem na niedoczasie. Masakrycznym ;).
ale chyba jeszcze nie ma tego filmiku?, bo nie mogę znależć
Moje ulubione ciasta to czekoladowe. prosze przyjsc do Japonii ♥
東京へ来て ♪
niestety Mazurka nie było na święta bo się pochorowałem 🙁
Dokładnie :D.
Piekny:)))
To coś dla mnie – Mazurek dla Mazura 🙂 ekstra wygląda aż ślinka cieknie 🙂
Zobaczyłem wasz film na YouTube i ściągnęło mnie tutaj po przepis – rewelacja jak dla mnie. Nigdy nie dodawałem mąki krupczatki więc jak widzę będę musiał spróbować mazurka zrobić według waszego przepisu – po świętach pochwalę się jak smakował moim gościom
Smakołyk.
OMG ale cudeńko :))))
cudowny ! 🙂
«✬❊ ✬» Ciekawe przepisy nam prezentujesz «✬❊ ✬»
¨´*❤.¸ ¨´ *❤*´¨¸.❤*´¨
Szczere życzenia
radosnych i miłych
Świąt Wielkanocnych,
smacznego Święconego.. ❊❦❊
Pozdrawiam Cię cieplutko oraz mile spędzonych świąt:*))
˜”*°•ڰۣڿ✬ڰۣڿ•°*”˜
jaki jaki jaki jaki przepiekny ten mazurek !!! cudo !!!!
jeśli chodzi o mazurki, to zawsze podobała mi się taka prostota jak tutaj, dżem lub jakiś jednowarstwowy krem i kruchy spód, nic więcej nie potrzeba, no oprócz dekoracji;)
Aaaaa :O taki myk
Myślę, że jeśli część ciasta przeznaczoną na warkocz zawiniesz w woreczek i poleży trochę dłużej w lodówce to nabierze elastyczności i dasz radę :). Znajoma mojej mamy stosuje ten patent do uelastycznienia bezglutenowego ciasta na pierogi :).
no to czekam na ciąg dalszy:), pewnie będę mieć utrudnione zadanie bo będę robić z mąki bezglutenowej(więc chyba wałeczki na warkocz będą się rwać, bo bezglut.to mniej elastyczne będzie)co myślisz?
Będzie osobny film o dekorowaniu brzegów mazurków i tart :). A warkocz plecie się tak samo jak ten z włosów. Trzeba uturlać trzy wałeczki z ciasta i zaplatać bezpośrednio w foremce, doklejając kolejne wałeczki i ukrywając zlepienie pod splotem :).
Koniecznie muszę pokazać ten przepis Mamie! <3
szkoda,że nie pokazałaś jak się robi ten warkocz najbardziej na to liczyłam:(
majstersztyk:)))
Przepiękne!
Dzieło sztuki! Aż szkoda byłoby zjeść 😀