fbpx
Czytasz właśnie
Babka marmurkowa

Babka marmurkowa

Babka marmurkowa

Babka marmurkowa jest modyfikacją klasycznej babki piaskowej wzbogaconą o dodatek gorzkiego kakao. Nakładana do foremki w taki sposób, żeby w trakcie pieczenia wyraźnie zaznaczyły się wzory z dwukolorowego ciasta. Warto sięgnąć po przepis na babkę marmurkową, kiedy umiemy już piec klasyczną babę, jednak chcemy poeksperymentować odrobinę z jej kolorystyką czy dodatkami. To ciasto, które nie potrzebuje już bakalii. Można natomiast wzmocnić jego czekoladowy smak, polewając polewą czekoladową. Polecam też spróbować posypać jeszcze grubo siekanymi orzechami, płatkami migdałów lub wiórkami kokosowymi. Zobaczcie jak zrobić babkę marmurkową.

Zobacz teżNajlepsze przepisy na Wielkanoc

Babka marmurkowa w Wielkanoc gości na moim rodzinnym stole nieco rzadziej. Z reguły stawiamy na serniki i keks z makiem. Z kolei babcia przygotowuje babkę drożdżową, a ja daję upust fantazji, piekąc co roku inny mazurek. Taka baba z marmurkiem to dla mnie powrót do przeszłości. Dawniej przygotowywała ją moja, stawiająca wówczas pierwsze kroki w pieczeniu, mama. To od niej znam poradę, którą możecie wykorzystać, przygotowując ten wypiek.

Babka z marmurkiem – mieszanie masy

Zamiast przygotowywać dwie osobne masy, podzielcie wszystkie składniki (oprócz kakao) na dwie równe części, a z jednej z nich, tej przeznaczonej do przygotowania kakaowej masy, odsypcie 2 łyżki mąki. Wyrówna to ciężar obu mas i zmniejszy ryzyko powstania zakalca w kakaowym cieście po dosypaniu kakao. Oprócz tego ułatwi przygotowanie cieniowanego, marmurkowego wzoru tym z Was, którzy zdecydują się na eksperyment z mieszaniem nieupieczonej masy za pomocą drewnianego patyczka. Ciekawa jestem, który sposób nakładania masy wybierzecie.

Zobacz też
Babka parzona

Babka marmurkowa

Babka marmurkowa

Babka marmurkowa dwukolorowa z ucieranego mikserem ciasta, bez ubijania piany z białek. Prosta, szybka, łatwa babka marmurkowa dwukolorowa z wanilią i kakao.
4.50 z 2 ocen
Przygotowanie: 15 minuty
Gotowanie: 50 minuty
Razem: 1 godzina 5 minuty
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: babka marmurkowa, babka z marmurkiem
Liczba porcji: 1 forma do pieczenia babki o średnicy ok. 20 cm, z kominem
Kalorie: 155kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej (przesiana)
  • ½ szklanki mąki pszennej (przesiana; można zastąpić uniwersalną mąką bezglutenową)
  • 4 jajka (o temperaturze pokojowej)
  • 150 g masła (¾ kostki; o temperaturze pokojowej)
  • ¾ szklanki cukru (polecam ksylitol (cukier brzozowy) lub erytrytol, o niższym indeksie glikemicznym i mniejszej liczbie kalorii)
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Przydatne poradniki:
  1. Mąka bezglutenowa - przepis
  2. Jak zrobić lukier
  3. Jak zrobić polewę czekoladową
  4. Zakalec - jak go uniknąć

Jak zrobić

  • Nastawiamy piekarnik na temperaturę 160 °C (czas przygotowania masy jest czasem nagrzewania piekarnika).
  • Masło o temperaturze pokojowej ucieramy mikserem na wysokich obrotach na puszysty krem (prawie do białości).
  • Dodajemy do masła cukier i miksujemy nadal, aż się rozpuści.
  • Wbijamy do masy po 1 jajku, za każdym razem dokładnie rozmiksowując całość przed dodaniem kolejnego.
  • Dosypujemy obie mąki do masy i ucieramy przez ok. 2 minuty do gładkości.
  • Dzielimy masę na dwie równe części, do jednej dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.
  • Przekładamy masę do foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą lub kaszą manną - łyżka po łyżce, naprzemiennie. 
    Można też najpierw nałożyć jasną masę, a potem łyżką porobić kleksy ciemnej masy po wierzchu (jest cięższa i spłynie niżej w trakcie pieczenia). 
    Opcjonalnie można zanurzyć w masie drewniany patyczek i delikatnie porobić nim „ósemki”, żeby uzyskać delikatne cieniowania dwóch kolorów ciasta.
  • Wstawiamy foremkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 40 minut, na złocisty kolor. Nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia - dopiero kiedy wierzch jest delikatnie zrumieniony, na 5 minut przed końcem, sprawdzamy w najgłębszym miejscu suchość ciasta, za pomocą drewnianego patyczka. Jeśli patyczek jest suchy, ciasto zostało upieczone.
  • Od razu po upieczeniu wyjmujemy babkę z piekarnika i studzimy na wyjętej z piekarnika kratce (żeberkach), obróconą do góry dnem.
  • Całkowicie zimne ciasto wyjmujemy z formy i dekorujemy.

Wartości odżywcze

Serving: 90g | Kalorie: 155kcal (8%) | Carbohydrates: 17g (6%) | Białko: 2g (4%) | Fat: 8g (12%) | Tłuszcze nasycone: 5g (31%) | Cholesterol: 61mg (20%) | Sód: 85mg (4%) | Potas: 106mg (3%) | Cukier: 9g (10%) | Witamina A: 295IU (6%) | Witamina C: 0.2mg | Wapń: 23mg (2%) | Żelazo: 0.6mg (3%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Babka marmurkowa
Babka marmurkowa

Jakie wzorki wyszły na Waszych babkach? Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak powyrastały i czym udekorowaliście :). Bardzo jestem ciekawa!

8 komentarzy
  • dobry przepis ale jak mam piec tą babkę góra dół czy mam na piekarniku
    ustawić ten wiatrak 🙂 termoobieg ? xD

  • Ciasta wyrastające trzeba wyjmować z piekarnika od razu po upieczeniu, kiedy wychodzi z nich suchy patyczek (wyjątek to brownie, tam patyczek powinien mieć kilka wilgotnych okruchów). Studzi się najlepiej odwrócone do góry dnem, na kratce z piekarnika położonej np. na stole i dopiero kiedy wystygną, można wyjąć z formy. Generalnie jest taka zasada, że wyrastające ciasta, takie lżejsze, piecze się w 160 st. C, a wstawia do lekko podgrzanego piekarnika.

  • masz może pomysł co robię źle? po upieczeniu babki (50min, 180stopni) po sprawdzeniu patyczkiem czy jest upieczona, wyciągam z piekarnika (nawet ładnie mi wyrosła) wyciągam ją z foremki na talerz i niby wszystko jest ok tylko po jakiś 20 min zaczyna się robić zakalec (jakby niedopieczone ciasto) (zawsze się to robi od spodu). może za wcześnie ją wyciągam i jest jeszcze za gorąca… zdarza mi się to za każdym razem (raz mniejsze raz większe)

4.50 from 2 votes (2 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom