fbpx
Czytasz właśnie
Mazurek pomarańczowy

Mazurek pomarańczowy

Mazurek pomarańczowy

Planowałam jego przygotowanie od 2012 roku i wciąż nie mogła nadejść jego kolej, bo pojawiały się pomysły na bardziej popularne ciasta wielkanocne. Mazurek pomarańczowy, równie prosty do zrobienia co inne mazurki. W końcu tradycja nakazuje przygotowywać nieskomplikowane ciasta kruche posmarowane przetworami z owoców i udekorowane dowolną metodą. Im bardziej wymyślną, tym lepiej. Mój mazurek z pomarańczami wpisuje się w tę tradycję doskonale! Choć receptura nieskomplikowana i skład również prosty, to dekoracja dość fikuśna, nieprawdaż? Zobaczcie jak zrobić mazurek z pomarańczami.

Zobacz też: Najlepsze ciasta na Wielkanoc

Jeśli nie przepadacie za bardzo słodkimi ciastami, to mazurek z pomarańczami podbije Wasze serca. Ma delikatnie słodki spód i dominuje w nim kwaskowaty smak dżemu. Kwaskowatość owoców uzupełnia się ze słodyczą moreli, a migdały nadają całości dodatkowej chrupkości. Dodatkowy słodki smak można dołożyć, polewając mazurek pomarańczowy polewą z białej czekolady. Najlepiej zrobić to cieniutkimi strużkami, żeby dobrze komponowała się wizualnie ze starannie ułożoną dekoracją.

Mazurek pomarańczowy

Mazurek pomarańczowy

Mazurek pomarańczowy z wyjątkową, choć łatwą dekoracją. Pokazuję przepis na mazurek pomarańczowy z dżemem pomarańczowym, kandyzowaną skórką z pomarańczy, migdałami, pomarańczami pokrojonymi w półksiężyce, jabłkami i suszonymi morelami, opcjonalnie z polewą z białej czekolady.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 30 minuty
Gotowanie: 20 minuty
Razem: 50 minuty
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: mazurek pomarańczowy, mazurek z pomarańczami
Liczba porcji: 1 ciasto o wymiarach zbliżonych do kartki A4
Kalorie: 501.75kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Kruche ciasto

  • 400 g mąki krupczatki (można zastąpić mąką orkiszową typu 650 dla niższego indeksu glikemicznego)
  • 200 g masła (1 kostka; schłodzone i starte na tarce o grubych oczkach)
  • 3-4 łyżki cukru-pudru (polecam zmielić ksylitol na cukier puder)
  • 2-3 żółtka

Wierzch

  • 1 słoiczek dżemu pomarańczowego (ok. 300 g; można zastąpić dżemem morelowym lub jabłkowym i dodać do niego kilka łyżek soku z pomarańczy)
  • kilka łyżek kandyzowanej skórki z pomarańczy
  • 1 pomarańcza (wyszorowana, sparzona, pokrojona w cienkie półksiężyce)
  • 1 jabłko (pokrojone w cienkie półksiężyce, podduszone na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce)
  • 10 suszonych morel (około)
  • 10 blanszowanych migdałów (około)
  • świeża mięta
  • migdały w płatkach (opcjonalnie; do posypania wierzchu dżemu)
  • polewa z białej czekolady (opcjonalnie)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

Kruche ciasto

  • Masło mieszam z mąką, dodaję pozostałe składniki i szybko zagniatam kruche ciasto.
  • ⅔ ciasta rozwałkowuję i formuję w kształt jajka, układając na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem. Gęsto nakłuwam widelcem.
  • Z ⅓ ciasta tworzę dekoracyjny bok, np. zaplatając je w dwu- lub trzyczęściowy warkoczyk czy formując wałek i odciskając dekoracyjne wgłębienia widelcem.
  • Wstawiam do nagrzanego do 220 °C (góra+dół) piekarnika na ok. 20 minut (do zezłocenia). Wyjmuję, studzę.

Dekorowanie

  • Na wystudzone ciasto nakładam dżem i posypuję kandyzowaną skórką z pomarańczy oraz, opcjonalnie, migdałami w płatkach.
  • Układam na dżemie plastry jabłka i pomarańczy, a na nich morele i migdały oraz miętę. Całość można polać polewą z białej czekolady.

Wartości odżywcze

Serving: 200g | Kalorie: 501.75kcal (25%) | Carbohydrates: 66.25g (22%) | Białko: 8.25g (17%) | Fat: 23.63g (36%) | Tłuszcze nasycone: 13.38g (84%) | Cholesterol: 102.5mg (34%) | Sód: 201mg (9%) | Potas: 226.25mg (6%) | Fiber: 3.63g (15%) | Cukier: 25.75g (29%) | Witamina A: 870.5IU (17%) | Witamina C: 11.3mg (14%) | Wapń: 49.3mg (5%) | Żelazo: 2.6mg (14%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Zastanawiam się, jak będzie się go kroić, ale odkładam tę kwestię do niedzieli. Myślę, że wszyscy damy sobie z tym jakoś radę ;).

Zobacz też
Ciasto snickers

Mazurek pomarańczowy

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, czy spośród tak wielu przepisów na mazurki, w tym kajmakowe, czekoladowe, orzechowe, mój mazurek pomarańczowy jednak wygrał i znalazł miejsce na Waszych stołach. Ciekawa jestem, jak smakował :).

Zobacz komentarze (0)
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom