Uwielbiam możliwości, jakie drzemią w warzywach! Można przyrządzić je na tak wiele sposobów! Dziś puree z kalafiora, ugotowanego w wodzie z solą lub na parze. Jeśli nie potrzebujecie wersji wegańskiej, proponuję gotowanie w mleku. Choć i weganie mogą je wykorzystać – oczywiście w wersji roślinnej. Puree kalafiorowe ma delikatny smak i jasny kolor. Wykorzystajcie je jako dodatek do mięs lub ryb lub głównych dań wegańskich. Ma mało kalorii i nadaje się do wykorzystania jako baza do przyrządzenia innych potraw.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 kg kalafiora (trzon i kwiaty; pokrojony na nieduże kawałki)
- 2 gruszki (dojrzałe, obrane ze skórek, bez ogryzków)
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 szczypta gałki muszkatołowej lub cynamonu
- ½ łyżeczki białego pieprzu
- ½ łyżeczki soli
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak ugotować kalafior
- W trakcie miksowania konsystencję można regulować dodatkowym olejem lub wywarem warzywnym, albo wodą.
Jak zrobić
- Gotuję kalafior na parze (albo w wodzie lub w mleku) przez ok. 15 minut.
- Wszystkie składniki miksuję w blenderze na gładkie puree.