Zielona zupa ze szpinaku z serem feta i migdałami powstała po próbie połączenia dwóch sprawdzonych, pasujących do siebie składników. Znane z innych potraw, również i w zupie sprawdziło się świetnie. To tylko kilka składników i oczywiście bazowy wywar warzywny, który zawsze mam zamrożony na zapas. Obiad w sam raz w pochmurne dni, choć najlepiej będzie smakować latem, w pełni sezonu.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 250 g szpinaku (świeży, bez grubych gałązek)
- 2 szklanki kalafiora (same różyczki)
- 1 cebula (mała; drobno posiekana)
- 1 łodyga selera naciowego (oczyszczona z łyka, pokrojona na plasterki)
- 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
- 6 łyżek orzechów piniowych (delikatnie uprażone na suchej patelni; można zastąpić migdałami w słupkach lub nerkowcami; połowa odłożona do dekoracji)
- 1½ szklanki wywaru warzywnego
- ¼ szklanki białego wina (wytrawne)
- kilka kropel sosu Worcestershire (lub ½ łyżeczki sosu sojowego)
- 1 łyżka oliwy
- czarny pieprz
Do dekoracji
- 50 g sera feta (pokrojony w kostkę)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Jak zrobić
- Cebulę, czosnek i seler szklę w garnku na oliwie.
- Dodaję wino, wywar i kalafior. Zagotowuję. Gotuję na średnim ogniu do miękkości kalafiora, przez ok. 10 minut.
- Dodaję szpinak i gotuję jeszcze przez kilka minut.
- Dodaję połowę orzechów, zdejmuję z ognia. Miksuję blenderem zupę do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Serwuję zupę w talerzach posypaną serem feta i orzechami.