Po raz pierwszy pasta z groszku zielonego zagościła w moim menu podczas podróży do Australii. Kupiłam ciastko w słynnej miejscówce w Sydney, a pasta z groszku zielonego była do niego dodatkiem. Delikatny smak i piękny, zielony kolor. Bogactwo minerałów i roślinnego białka. Można przyprawić ją na różne sposoby. Pasuje zarówno do mięs, ryb i owoców morza, jak i innych warzyw oraz wytrawnych wypieków. Zobaczcie jak zrobić pastę z groszku zielonego krok po kroku.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 400 g groszku (ugotowany, ale nie rozgotowany)
- 1 łyżka masła (można zastąpić oliwą lub olejem lnianym)
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki natki pietruszki (posiekana; można zastąpić kolendrą, miętą lub szczypiorkiem)
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Jak zrobić
- Wszystkie składniki miksuję w blenderze na gładką pastę.