Brownie z fasoli – przepis na ciasto o nietypowym składzie. Nowoczesny wypiek. Przygotowuję je bez dodatku mąki. Jest doskonałe w smaku i zdrowsze, bo z dodatkiem roślinnego białka i minerałów. Nie oznacza to oczywiście, że można jeść takie ciasto bez ograniczeń! Ale warto wypróbować przepis i ogólnie eksperymentować z odchudzaniem znanych przepisów. Wyjdzie Wam smaczne, pulchne, a przy tym lekko wilgotne ciasto. I nikt nie zorientuje się, co jest w środku :). Zobaczcie jak zrobić brownie z fasolą krok po kroku.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na ciasto bez cukru
Ciasto wyrasta dzięki jajkom i proszkowi do pieczenia. Nie jest co prawda tak puszyste i lekkie jak tradycyjne, mączne wypieki, ale w końcu to brownie. A one rządzą się swoimi prawami. Mają być lekko wilgotne i są smaczne nawet z ewentualnym zakalcem.
Przepis na brownie z fasoli
Bez mąki i bez glutenu, jeśli wykorzystacie sodę oczyszczoną i dodatek mąki ziemniaczanej. Konsystencję utrzymuje dzięki zmiksowanej czerwonej fasoli, bogatej w roślinne białko. Zapewniam, że jej smak nie jest wyczuwalny i dopóki nie zdradzicie sekretnego składnika, nikt się nie zorientuje ;). Można polać je dodatkową polewą. U mnie jednak klasyczna i najprostsza posypka z cukru pudru.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Masa
- ½ puszki czerwonej fasoli (puszka ok. 450 g; fasola odcedzona z zalewy)
- 2 jajka (duże)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (w wersji bezglutenowej trzeba wybrać proszek bezglutenowy lub wykorzystać mieszankę 1 łyżeczki sody oczyszczonej i 1 łyżeczki mąki ziemniaczanej)
- 4 łyżki kakao
- ½ szklanki oleju
- ½-¾ szklanki cukru (polecam cukier brzozowy czyli ksylitol, ma mniej kalorii i niższy indeks glikemiczny)
- 1 łyżka likieru pomarańczowego (opcjonalnie)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Jak zrobić
- Nastawiam piekarnik na 180 °C (góra + dół). Wszystkie składniki miksuję krótko w blenderze na gładką masę (można też rozdusić fasolę widelcem, następnie rozmiksować z cukrem, olejem i likierem, dodać po 1 jajku, za każdym razem rozmiksowując na gładko, a na koniec dosypać kakao i proszek do pieczenia i wymieszać na najniższych obrotach do połączenia).
- Przelewam do wyłożonej papierem do pieczenia foremki i wstawiam do piekarnika.
- Piekę przez 30 minut do tzw. suchego patyczka.
- Po upieczeniu od razu wyjmuję z piekarnika i studzę w foremce, na kratce.
Wartości odżywcze
Gdybym chciała jeszcze poeksperymentować, z pewnością pokusiłabym się o dodatek owoców. Świetnie sprawdziłyby się tu truskawki, maliny, banan, brzoskwinie, a nawet jabłko, gruszka czy jagody. Ważne, żeby pokroić je w niedużą kostkę.
Brownie z fasoli przepis
Oczywiście warto pamiętać, że nie powinno się piec tego ciasta w za małej foremce. Jeśli nie jest zbyt wysokie, po upieczeniu będzie miało idealną konsystencję i wilgotność. Pomarańczowa nuta smakowa z likieru jest świetna, ale możecie też wykorzystać inne smaki. A jeśli lubicie, dosypcie odrobinę cynamonu.
Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak Wam wyszło i smakowało fasolowe brownie. Bardzo jestem ciekawa :).
jakiej wielkości blaszka będzie najlepsza??
Kwadratowa o boku 23 cm, tak jak jest podane przy liście składników.