Ryż z warzywami to jedno z dań, które często przygotowuję na obiad. Wrzucam na patelnię, szybko podsmażam z ulubionymi przyprawami lub pastą curry i serwuję z kolendrą lub innymi ziołami. Oczywiście z dodatkiem ryżu.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 200 g ryżu
- 200 g cukinii (pokrojona w półksiężyce)
- 200 g czerwonej papryki (krzyżowa, pokrojona w cienkie plastry; opcjonalnie)
- 100 g marchewki (obrana, pokrojona w cienkie, podłużne plastry)
- 100 g selera naciowego (łodygi oczyszczone z łyka i pokrojone na plasterki o grubości ok. 1 cm)
- 1 cebula (duża, drobno pokrojone)
- 2-4 ząbki czosnku (drobno pokrojone; można zastąpić 1 łyżką świeżo startego imbiru)
- 1 papryczka chili (pokrojona w bardzo drobną kosteczkę)
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżeczki czerwonej lub zielonej pasty curry (można zastąpić 1 łyżeczką mieszanki przypraw garam masala lub tandoori masala)
- 6-8 łyżek oleju
- 2 łyżki soku z limonki lub cytryny (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka cukru (można zastąpić ksylitolem lub erytrytolem)
- świeża kolendra, mięta, bazylia lub natka pietruszki (posiekana, do dekoracji)
- prażone orzeszki ziemne (opcjonalnie; posiekane grubo)
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Ryż wstawiam do gotowania w garnku.
- Na 1-2 łyżkach oleju podsmażam pastę curry lub przyprawy w woku lub na głębokiej, dużej patelni. Po ok. 1 minucie dodaję cebulę i czosnek. Szklę.
- Dodaję pozostały olej i dokładam wszystkie warzywa oprócz marchewki. Podsmażam na sporym ogniu przez 1 minutę, potrząsając patelnią.
- Dodaję marchewkę, dosypuję cukier, dolewam sos sojowy. Zmniejszam ogień i podsmażam całość jeszcze przez 1 minutę. Mieszam z sokiem z limonki/cytryny.
- Na talerzu układam ryż. Robię na środku zagłębienie i dodaję warzywa. Posypuję kolendrą/miętą/pietruszką i orzeszkami.