fbpx
Czytasz właśnie
Barszcz biały

Barszcz biały

Barszcz biały

Barszcz biały wielkanocny, choć nie tylko z okazji Świąt warto go przygotować. Często bywa mylony z żurkiem, a podstawową różnicą między tymi dwiema pysznymi zupami jest zakwas. Żurek przygotowuje się na bazie zakwasu żytniego, a biały barszczyk gotuje się na zakwasie z mąki pszennej. Pokazywałam już kiedyś wersję wigilijną, a dziś typowo mięsna, wielkanocna. Zobaczcie jak zrobić barszcz biały krok po kroku.

Barszcz biały

Barszcz biały

Najlepszy barszcz biały wielkanocny, idealny również jako zupa na co dzień czyli przepis na biały barszcz na zakwasie pszennym, z białą kiełbasą i warzywami oraz śmietanką, czosnkiem i jajkiem.
5 z 7 ocen
Przygotowanie: 15 minuty
Gotowanie: 30 minuty
Razem: 45 minuty
Kategoria: Zupa
Kuchnia: Polska
Przepis na: barszcz biały
Liczba porcji: 8 osób
Kalorie: 287kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • l wywaru warzywnego (można zastąpić wołowym lub wieprzowym)
  • ½ l zakwasu na barszcz biały
  • ½ kg białej kiełbasy (pokrojona na plasterki)
  • 100 g boczku wędzonego (pokrojony w kosteczkę)
  • 1 cebula (drobno posiekana)
  • 1 marchewka (średniej wielkości; starta na tarce o grubych oczkach)
  • ½ pietruszki (średniej wielkości; starta na tarce o grubych oczkach)
  • 2 ząbki czosnku (drobno posiekany)
  • 1 łyżka majeranku
  • 4 ziarna pieprzu
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 ziarna owoców jałowca
  • 1 listek laurowy
  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • 1 łyżka mąki (można zastąpić zasmażką 2. stopnia)
  • sól

Dodatkowo

  • 4 jajka (ugotowane na twardo)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Odlewam 1 szklankę wywaru i odstawiam. Pozostały wywar i zakwas mieszam, dodaję przyprawy i zioła i zagotowuję w garnku. Zmniejszam ogień i gotuję przez 15 minut.
  • Kiełbasę i boczek podsmażam delikatnie na suchej patelni teflonowej lub ceramicznej. Odkładam na talerzyk.
  • Cebulę i czosnek szklę na tłuszczu pozostałym z podsmażania mięsa.
  • Dodaję marchewkę i pietruszkę i duszę na niedużym ogniu przez 2 minuty.
  • Do zupy dodaję cebulę, czosnek, marchewkę i pietruszkę oraz śmietanę wymieszaną z odstawionym wcześniej wywarem i mąką lub zasmażką. Dokładnie mieszam i gotuję przez 1-2 minuty.
  • Dodaję kiełbasę i boczek do zupy i gotuję na minimalnym ogniu jeszcze przez 5 minut.
  • Serwuję zupę z plasterkami jajka ugotowanego na twardo.

Wartości odżywcze

Serving: 200ml | Kalorie: 287kcal (14%) | Carbohydrates: 3g (1%) | Białko: 13g (26%) | Fat: 23g (35%) | Tłuszcze nasycone: 7g (44%) | Cholesterol: 135mg (45%) | Sód: 1261mg (55%) | Potas: 216mg (6%) | Cukier: 1g (1%) | Witamina A: 575IU (12%) | Witamina C: 0.4mg | Wapń: 24mg (2%) | Żelazo: 1.3mg (7%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Barszcz biały wielkanocny
Barszcz biały wielkanocny
Zobacz komentarze (0)
5 from 7 votes (7 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom