Barszcz biały wegetariański jest równie prosty do przygotowania co żurek w wersji wege. Przepis na barszcz biały wegetariański w skrócie: wystarczy zakwas pszenny, a do tego wywar z warzyw, śmietanka, przyprawy i zioła. Sekretem jego doskonałego smaku są grzyby, choć jeszcze bardziej istotną rolę gra w nim wędzona papryka. Nadaje zupie charakterystycznego posmaku, który z powodzeniem imituje mięso. To najprostszy sposób na podbicie smaku i uzyskanie charakterystycznego, wędzonego aromatu. Ale jest jeszcze jeden składnik, który gwarantuje, że ta klasyczna zupa na bazie mięsa nawet w wersji wege zaskoczy niejednego „mięsarianina”. Zobaczcie jak zrobić barszcz biały wegetariański krok po kroku.
Zobacz też: Najlepsze przepisy wegetariańskie
Choć wędzona papryka to istotny składnik, pierwsze skrzypce i tak zagra tu wędzone tofu. Koniecznie dodajcie je do tej zupy! Będzie idealna dla tych z Was, którzy są wegetarianami ze względów ideologicznych, ale jednak brakuje im czasem mięsnego smaku w daniach. Możecie ugotować cały gar dla wegetarian i mięsożerców. tym drugim dodajcie co najwyżej trochę kiełbasy do dekoracji na talerz ;).
Przepis na barszcz biały wegetariański
Zakwas można przygotować samodzielnie lub wykorzystać sklepowy. Ważne, żeby był przygotowany z pszennej mąki. Ten na bazie mąki żytniej dodaje się do żurku wegetariańskiego i w zasadzie jest to jedyna różnica pomiędzy tymi dwiema pysznymi zupami.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1½ l wywaru warzywnego
- ½ l zakwasu na barszcz biały
- 100 g wędzonego tofu (pokrojone w niedużą kosteczkę)
- 50 g grzybów suszonych (namoczone przez kilka godzin w zimnej wodzie, następnie odciśnięte i pokrojone w nieduże kawałki)
- 1 cebula (drobno posiekana)
- 1 marchewka (średniej wielkości; starta na tarce o grubych oczkach)
- ½ pietruszki (średniej wielkości; starta na tarce o grubych oczkach)
- 1 łyżka majeranku
- 4 ziarna pieprzu
- ½ łyżeczki słodkiej wędzonej papryki w proszku
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 ziarna owoców jałowca
- 1 listek laurowy
- 1 szklanka śmietanki kremówki
- 1 łyżka mąki (lub zasmażki; żurek można też przygotować bez zagęszczania mąką lub zasmażką – według upodobań)
- sól
Dodatkowo
- 4 jajka (ugotowane na twardo)
- 2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
- natka pietruszki (posiekana)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić zakwas na barszcz biały
- Jak zrobić wywar warzywny
- Jak pokroić cebulę
- Jak zrobić zasmażkę
Jak zrobić
- Odlewam 1 szklankę wywaru i odstawiam. Pozostały wywar i zakwas mieszam, dodaję przyprawy i zioła i zagotowuję w garnku. Zmniejszam ogień i gotuję przez 10 minut.
- Cebulę szklę na oliwie, następnie dodaję grzyby, tofu, marchewkę i pietruszkę. Podsmażam delikatnie całość.
- Do zupy dodaję śmietanę wymieszaną z odstawionym wcześniej wywarem i mąką lub zasmażką* oraz warzywa i grzyby. Dokładnie mieszam i gotuję przez 10 minut.
- Czosnek ucieram w moździerzu z dodatkiem 2 szczypt soli, na gładką masę. Dodaję do barszczu razem z jajkiem ugotowanym na twardo, posypuję natką pietruszki i podaję**.
Wartości odżywcze
Polecam najpierw zrobić wywar z warzyw, a potem podsmażyć tofu z grzybami i odrobiną cebuli oraz marchewką i pietruszką. Na koniec wystarczy ugotować całość z dodatkiem zakwasu i wywaru, a do zabielenia wykorzystać śmietankę. Do zagęszczenia, w razie potrzeby, możecie wykorzystać zasmażkę lub pozostałe po ugotowaniu wywaru, zmiksowane w blenderze warzywa.
Dajcie koniecznie znać, jak udała Wam się ta pyszna zupa wege. Bardzo jestem ciekawa, czy wykorzystaliście wędzone tofu i jak wrażenia!