fbpx
Czytasz właśnie
Barszcz biały wegański

Barszcz biały wegański

Barszcz biały wegański

Bez mięsa można przygotować barszcz biały wegański, zastępując jajko np. plasterkami cukinii podsmażonymi na oleju roślinnym. To bardzo smaczna zupa idealna na Boże Narodzenie lub Wielkanoc dla wszystkich, którzy rezygnują z mięsa i wszelkich produktów pochodzenia zwierzęcego.

Barszcz biały wegański

Barszcz biały wegański

Najlepszy barszcz biały wegański czyli przepis na biały barszcz na zakwasie, z grzybami, wędzoną papryką i warzywami oraz bezmleczną śmietanką i czosnkiem.
5 z 2 ocen
Przygotowanie: 15 minuty
Gotowanie: 30 minuty
Razem: 45 minuty
Kategoria: Zupa
Kuchnia: Polska
Przepis na: barszcz biały wegański
Liczba porcji: 8 osób
Kalorie: 287kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • l wywaru warzywnego
  • ½ l zakwasu na barszcz biały
  • 100 g grzybów suszonych (namoczone przez kilka godzin w zimnej wodzie, następnie odciśnięte i pokrojone w nieduże kawałki)
  • 1 cebula (drobno posiekana)
  • 1 marchewka (średniej wielkości; starta na tarce o grubych oczkach)
  • ½ pietruszki (średniej wielkości; starta na tarce o grubych oczkach)
  • 1 łyżka majeranku
  • 4 ziarna pieprzu
  • ½ łyżeczki słodkiej wędzonej papryki w proszku
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 ziarna owoców jałowca
  • 1 listek laurowy
  • 1 szklanka śmietanki wegańskiej (można zastąpić gęstym mlekiem kokosowym)
  • 1 łyżka mąki (lub zasmażki przygotowanej na oleju)
  • sól

Dodatkowo

  • 1 cukinia (nieduża; pokrojona na plasterki i ugrillowana lub usmażona z obu stron na patelni)
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • natka pietruszki (posiekana)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

* Zamiast mąką, zupę można też, w razie potrzeby, zagęścić zmiksowanymi warzywami z gotowania wywaru lub zasmażką.
** Barszcz najlepiej odstawić w chłodne miejsce i podać odgrzany drugiego dnia.
Barszcz biały bywa mylony z żurkiem, a podstawowa różnica jest dość prosta: zakwas na żurek przygotowuje się z mąki żytniej, a na barszcz biały - z pszennej razowej.
Przydatne poradniki:
  1. Jak zrobić zakwas na barszcz biały
  2. Jak zrobić wywar warzywny
  3. Jak pokroić cebulę
  4. Jak zrobić zasmażkę

Jak zrobić

  • Odlewam 1 szklankę wywaru i odstawiam. Pozostały wywar i zakwas mieszam, dodaję przyprawy i zioła i zagotowuję w garnku. Zmniejszam ogień i gotuję przez 10 minut.
  • Cebulę szklę na oliwie, następnie dodaję grzyby, marchewkę i pietruszkę. Podsmażam delikatnie całość.
  • Do zupy dodaję śmietankę wymieszaną z odstawionym wcześniej wywarem i mąką lub zasmażką* oraz warzywa i grzyby. Dokładnie mieszam i gotuję przez 10 minut.
  • Czosnek ucieram w moździerzu z dodatkiem 2 szczypt soli, na gładką masę. Dodaję do barszczu razem z plasterkami cukinii, posypuję natką pietruszki i podaję**.

Wartości odżywcze

Serving: 200ml | Kalorie: 287kcal (14%) | Carbohydrates: 3g (1%) | Białko: 13g (26%) | Fat: 23g (35%) | Tłuszcze nasycone: 7g (44%) | Cholesterol: 135mg (45%) | Sód: 1261mg (55%) | Potas: 216mg (6%) | Cukier: 1g (1%) | Witamina A: 575IU (12%) | Witamina C: 0.4mg | Wapń: 24mg (2%) | Żelazo: 1.3mg (7%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Zobacz komentarze (0)
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom