Papryka pieczona o dowolnym kolorze – uwielbiam jej smak! Szczególnie przepadam za tą najsłodszą, podłużną. Po upieczeniu nabiera wyjątkowego smaku i nie sposób jej sobie odmówić. Serwuję jako dodatek do drugich dań albo składnik potraw. Jest doskonała w ajwarze czy kremowej zupie, ale nie tylko. Zobaczcie jak zrobić pieczoną paprykę i czym najlepiej doprawić.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 kg papryki (można piec w całości lub pokroić w grubsze prostokąty, usuwając gniazda nasienne)
- 4 łyżki oliwy
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
Dodatki do przyprawienia (do wyboru)
- 2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę; można zastąpić 2 łyżeczkami świeżego imbiru startego na tarce o drobnych oczkach)
- ½ łyżeczki chili lub cynamonu (drobno posiekana)
- 1 łyżeczka suszonych ziół (prowansalskie lub oregano, bazylia, tymianek, rozmaryn)
Dodatkowo
- ser (do pokruszenia i posypania gotowych cukinii; w wersji wegańskiej można pominąć lub zastąpić prażonymi migdałami, słonecznikiem, orzechami lub kokosem)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Jak zrobić
- Papryki nacieram oliwą i obtaczam w przyprawach, ziołach i dodatkach.
- Układam warzywa na papierze do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 °C (termoobieg) na ok. 30 minut, obracając delikatnie wszystkie kawałki w połowie czasu pieczenia.
- Serwuję gorące kawałki, opcjonalnie posypane od razu po wyjęciu z piekarnika kawałkami ulubionego sera.
uwielbiam taką sałatkę.pozdrawiam alina