Pasta z łososia wędzonego lub pieczonego w piekarniku, albo na grillu. Można przygotować ją zarówno z łososia wędzonego na zimno jak i na gorąco. U mnie z ryby o mało intensywnym kolorze, za to po prostu rewelacyjna! Uwielbiam połączenie jajek, łososia i koperku. Do tego obowiązkowo cebula, ogórek kiszony lub konserwowy i majonez. Z kolei w mniej kalorycznej wersji można wykorzystać twarożek. Zobaczcie jak zrobić pastę z łososia krok po kroku.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 150 g łososia wędzonego (lub pieczonego, bez skóry; mięso rozdrobnione nożem)
- 1 cebula (mała, drobno posiekana)
- 2 jajka (ugotowane na twardo)
- 2 ogórki kiszone (małe; pokrojone w drobną kostkę; można zastąpić ogórkami konserwowymi lub kiszoną papryką)
- 2 łyżki majonezu (można zastąpić 50 g twarożku kanapkowego)
- 2 łyżki koperku (drobno posiekany; można zastąpić 2-4 łyżkami natki pietruszki)
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak pokroić cebulę
- Jak ugotować jajko
- Twarożek kanapkowy - przepis
- Majonez domowy - przepis
Jak zrobić
- Wszystkie składniki dokładnie mieszam w miseczce. Przykrywam i odstawiam do lodówki na 30 minut, żeby smaki się „przegryzły”.
Wygląda obłędnie – to trzeba przyznać. Muszę wykonać w swojej kuchni i wtedy podzielę się tutaj wrażeniami 🙂