Szparagi z sosem beszamelowym to prosty do zrobienia i bardzo smaczny dodatek do obiadu. Wystarczy ugotować je w wodzie lub na parze, choć można też przyrządzić je na grillu lub w piekarniku. A potem polać sosem beszamelowym, najlepiej doprawionym odrobiną soku z cytryny. To pyszne danie w eleganckim wydaniu. Spójrzcie na ten piękny, zielony kolor! Kto ma ochotę? Zobaczcie jak zrobić szparagi z beszamelem krok po kroku! Z pewnością łatwo Wam pójdzie!
Zobacz też: Najlepsze przepisy na szparagi
Takie szparagi w sosie beszamelowym świetnie uzupełnią smak smażonych lub pieczonych i grillowanych mięs. Ale szczególnie polecam je do ryb. Ryba z dodatkiem aromatycznych przypraw lub ziół i szparagi z beszamelem to jest to :). Sam sos nie jest skomplikowany w przygotowaniu, choć warto znać kilka prostych trików. Dzięki ich zastosowaniu uzyskacie kremowy beszamel, o odpowiedniej gęstości i zapachu gałki muszkatołowej. Bardzo lubię dodatek soku z cytryny do szparagów. Tym bardziej, gdy jest nim też doprawiony sam sos. Całość jest wtedy delikatna, ale nie mdła. Z odrobiną kwaskowatego smaku. Koniecznie spróbujcie! Ciekawa jestem, czy też polubicie to połączenie.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1½ kg szparagów
- 2 szklanki mleka
- ¼ kostki masła
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka soku z cytryny
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
- 1 szczypta gałki muszkatołowej (starta na tarce o drobnych oczkach)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Masło topię na małym ogniu, w rondelku.
- Do masła wsypuję mąkę i na małym ogniu, cały czas mieszając, robię jasnozłotą zasmażkę.
- Do zasmażki wlewam mleko z sokiem z cytryny i dodaję wszystkie przyprawy.
- Cały czas mieszając, na małym ogniu, doprowadzam sos do zgęstnienia*.
- Oczyszczone szparagi blanszuję przez ok. 3-4 minuty we wrzątku.
- Układam szparagi na talerzu i polewam sosem.
Wartości odżywcze
W ten sposób można przygotować zarówno zielone, jak i białe szparagi. Które smaczniejsze? Przyznam, że ciężko mi się zdecydować. Bardzo lubię jedne i drugie :). Polecam Wam przy okazji spróbować przygotować połączenie tego dania ze szparagami z szynką parmeńską lub szparagami z boczkiem. Do tego beszamel… Jak myślicie, będzie petarda?
Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak smakowały Wam szparagi w sosie beszamelowym i które – zielone czy białe – wybraliście. Bardzo jestem ciekawa, czy przepis na szparagi z beszamelem przypadł Wam do gustu!