Sałatka ze szparagami to strzał w dziesiątkę, gdy zechcecie podać coś ekstra na majowym pikniku lub zjeść pożywną sałatkę na obiad lub kolację. Przygotowuję ją z krótko gotowanych szparagów o cudownie zielonym kolorze. Jest bogata w warzywa oraz białko. Doskonały akcent smakowy to sos, który przyrządzam na bazie tłoczonego na zimno oleju z pestek z dyni. Do tego zapach świeżej mięty, odrobina soku z pomarańczy i kolorowe warzywa. Zobaczcie jak zrobić sałatkę ze szparagów krok po kroku. I koniecznie wypróbujcie przepis!
Zobacz też: Najlepsze przepisy na szparagi
Wiem, że są zwolennicy niełączenia białka roślinnego ze zwierzęcym. Ale białko roślinne jest w rzeczywistości praktycznie wszędzie, również w niestrączkowych warzywach. Które przecież łączy się w potrawach np. z serami. Dlatego nie wyznaję tej zasady i ciecierzycę podaję na jednym talerzu z serem pleśniowym. Ale i bez niego sałatka ze szparagami będzie pyszna! Możecie go pominąć w wersji wegańskiej. A miłośnicy serowego posmaku niech do sosu dorzucą 1 łyżkę nieaktywnych drożdży w płatkach. Też będzie ekstra!
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 6 sztuk szparagów (ugotowane, upieczone lub usmażone; pokrojone w kawałki o długości kilku cm)
- 1 garść mieszanki sałat (porwana)
- ½ małej czerwonej cebuli (pokrojona w piórka)
- 6 pomidorków koktajlowych (przekrojone na połówki)
- 2 łyżki ciecierzycy (ugotowana)
- 1 garść świeżej mięty (pokrojona drobno)
- ¼ czerwonej papryki podłużnej (pokrojona w niedużą kostkę)
- 25 g sera z niebieską/zieloną pleśnią (np. rokpol, lazur; pokrojony w niedużą kostkę)
- 2 łyżki oleju z pestek dyni (można zastąpić oliwą extra vergine)
- 1 łyżeczka soku z pomarańczy (lub innych cytrusów)
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Olej mieszam z sokiem z pomarańczy i połową listków mięty. Doprawiam solą i pieprzem.
- Pozostałe składniki układam na talerzu i polewam sosem.Można też wymieszać je przed podaniem w misce i odstawić na kilka minut do "przegryzienia" smaków.
Wartości odżywcze
Jak Wam się podoba? Piękne kolory i bardzo apetyczny widok, nieprawdaż?
Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, czy taka sałatka szparagowa przypadła Wam do gustu. I bardzo jestem ciekawa, czy też dodaliście do niej pleśniowy ser. A może jednak wegańska i drożdżowe płatki? Piszcie!
Witaj 🙂 Dopiero trafiłam na Twoja stronę. Zaciekawiła mnie, ale mam pytanie techniczne. Czy dobrze rozumiem, że jeżeli piszesz np. w sałatce ze szparagami „Serving: 400g | Kalorie: 433kcal” tzn, że całe 400g to 433 kcal, czy w 100g jest 433kcal?
Pozdrawiam
Całe 400 g to 433 kcal :).