fbpx
Czytasz właśnie
Szparagi z jajkiem sadzonym

Szparagi z jajkiem sadzonym

Szparagi z jajkiem sadzonym

Jako dziecko uwielbiałam fasolkę w tym wydaniu, a dziś szparagi z jajkiem sadzonym wylądowały na moim talerzu jako dodatek do obiadu. Można podać do warzyw z piekarnika lub młodych ziemniaków. Albo kotletów, ryby, grillowanego lub smażonego mięsa. Są szalenie proste i szybkie do zrobienia. Wystarczy krótkie gotowanie szparagów i podsmażenie jajek. Najlepiej tak, żeby żółtka pozostały płynne. Uwielbiałam maczać fasolkę szparagową w płynnym żółtku i szparagi też tak lubię! Z pewnością wielu z Was w dzieciństwie również jadło w ten sposób, prawda?

Zobacz też: Najlepsze przepisy na szparagi

Wystarczy jedna sztuka do ręki, przekłuć żółtko, zanurzyć i wziąć kęs. Czynności powtórzyć ;). Właśnie w ten sposób szparagi z jajkiem sadzonym smakują mi najbardziej. Chciałabym zjeść je z dodatkiem młodych ziemniaczków, ale na razie nie trafiłam na te nasze polskie, najsmaczniejsze. Obawiam się, że sezony szparagowy z ziemniaczanym nie zazębią się w czasie. A może się uda? Na razie zajadam się szparagami, jajkiem i pomidorkami, a popijam pyszną wodą smakową z limonką i ogórkiem. Doskonały smak!

Szparagi z jajkiem sadzonym - przepis

Szparagi z jajkiem sadzonym

Szparagi z jajkiem sadzonym smażonym na maśle klarowanym, o ściętym białku i miękkim, podgrzanym żółtku, które można wykorzystać jako sos do szparagów.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 1 minuta
Gotowanie: 5 minuty
Razem: 6 minuty
Kategoria: Danie główne, Śniadanie
Kuchnia: Polska
Przepis na: szparagi z jajkiem sadzonym
Liczba porcji: 2
Kalorie: 193kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • ½ pęczka szparagów (oczyszczone)
  • 2-4 świeże jajka
  • 4 łyżki łyżka masła klarowanego lub oleju albo smalcu

Dodatki (opcjonalnie; do wyboru)

  • sok z cytryny
  • koperek
  • pomidory
  • szczypiorek
  • tosty
  • chleb z masłem
  • keczup
  • smażony bekon lub boczek
  • sól, pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Szparagi przygotowuję, gotując je krótko we wrzątku lub piekąc wcześniej w piekarniku. Można też usmażyć je krótko na dużej patelni, układając obok jajek.
    Jeśli patelnia jest za mała, najpierw smażę szparagi na klarowanym maśle i odkładam pod przykryciem na talerz, a potem na tym samym maśle dosmażam jajka.
  • Rozgrzewam dobrze patelnię, topiąc na niej klarowane masło.
  • Na roztopione i dobrze rozgrzane masło wbijam całe jajka i czekam na ścięcie białek, żeby nie rozpływały się po patelni.
  • Zmniejszam płomień i smażę na średnim ogniu (nie za mocnym, żeby nie pryskał tłuszcz), aż białko całkowicie się zetnie, ale żółtko wciąż pozostanie ciemne i płynne w środku.

Wartości odżywcze

Serving: 1porcja (250 g szparagów i 2 jajka, bez dodatków) | Kalorie: 193kcal (10%) | Carbohydrates: 10g (3%) | Białko: 16g (32%) | Fat: 10g (15%) | Tłuszcze nasycone: 4g (25%) | Cholesterol: 332mg (111%) | Sód: 129mg (6%) | Potas: 626mg (18%) | Fiber: 5g (21%) | Cukier: 5g (6%) | Witamina A: 2365IU (47%) | Witamina C: 14mg (17%) | Wapń: 109mg (11%) | Żelazo: 6.9mg (38%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Pięknie prezentują się obok czerwonych dodatków, dlatego wybrałam koktajlowe, słodkie pomidorki. Jak Wam się podobają?

Zobacz też
Lody rabarbarowe

Szparagi z jajkiem sadzonym
Szparagi z jajkiem sadzonym
Szparagi z jajkiem - przepis
Szparagi z jajkiem – przepis

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, z czym zaserwowaliście szparagi z jajkami sadzonymi. Bardzo jestem ciekawa!

Zobacz komentarze (0)
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom