Jako dziecko uwielbiałam fasolkę w tym wydaniu, a dziś szparagi z jajkiem sadzonym wylądowały na moim talerzu jako dodatek do obiadu. Można podać do warzyw z piekarnika lub młodych ziemniaków. Albo kotletów, ryby, grillowanego lub smażonego mięsa. Są szalenie proste i szybkie do zrobienia. Wystarczy krótkie gotowanie szparagów i podsmażenie jajek. Najlepiej tak, żeby żółtka pozostały płynne. Uwielbiałam maczać fasolkę szparagową w płynnym żółtku i szparagi też tak lubię! Z pewnością wielu z Was w dzieciństwie również jadło w ten sposób, prawda?
Zobacz też: Najlepsze przepisy na szparagi
Wystarczy jedna sztuka do ręki, przekłuć żółtko, zanurzyć i wziąć kęs. Czynności powtórzyć ;). Właśnie w ten sposób szparagi z jajkiem sadzonym smakują mi najbardziej. Chciałabym zjeść je z dodatkiem młodych ziemniaczków, ale na razie nie trafiłam na te nasze polskie, najsmaczniejsze. Obawiam się, że sezony szparagowy z ziemniaczanym nie zazębią się w czasie. A może się uda? Na razie zajadam się szparagami, jajkiem i pomidorkami, a popijam pyszną wodą smakową z limonką i ogórkiem. Doskonały smak!
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- ½ pęczka szparagów (oczyszczone)
- 2-4 świeże jajka
- 4 łyżki łyżka masła klarowanego lub oleju albo smalcu
Dodatki (opcjonalnie; do wyboru)
- sok z cytryny
- koperek
- pomidory
- szczypiorek
- tosty
- chleb z masłem
- keczup
- smażony bekon lub boczek
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Szparagi przygotowuję, gotując je krótko we wrzątku lub piekąc wcześniej w piekarniku. Można też usmażyć je krótko na dużej patelni, układając obok jajek.Jeśli patelnia jest za mała, najpierw smażę szparagi na klarowanym maśle i odkładam pod przykryciem na talerz, a potem na tym samym maśle dosmażam jajka.
- Rozgrzewam dobrze patelnię, topiąc na niej klarowane masło.
- Na roztopione i dobrze rozgrzane masło wbijam całe jajka i czekam na ścięcie białek, żeby nie rozpływały się po patelni.
- Zmniejszam płomień i smażę na średnim ogniu (nie za mocnym, żeby nie pryskał tłuszcz), aż białko całkowicie się zetnie, ale żółtko wciąż pozostanie ciemne i płynne w środku.
Wartości odżywcze
Pięknie prezentują się obok czerwonych dodatków, dlatego wybrałam koktajlowe, słodkie pomidorki. Jak Wam się podobają?
Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, z czym zaserwowaliście szparagi z jajkami sadzonymi. Bardzo jestem ciekawa!