Choć w barach i restauracjach lemoniada często myli się ją z wodą z cytryną, u mnie jest jak trzeba. Jak zrobić lemoniadę? To napój z cytryn. Trzeba wymieszać wyciśnięty sok z cytryn z wodą i posłodzić. A z kolei woda smakowa to owoce z wodą i tu tkwi różnica. Najlepsza jest lemoniada z miodem i miętą, samo zdrowie! Miód i cytryna to bogactwo witamin i świetny smak. Nie należy jednak pić zbyt dużo, bo nawet to, co zdrowe, może zaszkodzić, gdy jest podawane w zbyt dużych ilościach. I pomimo że miód to korzystne dla zdrowia składniki, to również cukry i kalorie, których nie chcemy w nadmiarze. 1-2 szklanki lemoniady i tyle wystarczy. Chociaż wiem, że trudno się powstrzymać. Jest pyszna!
Zobacz też: Doskonała domowa woda smakowa – 3 przepisy
Kto choć raz nie widział na filmie lub nie czytał w książce o amerykańskich dzieciach sprzedających lemoniadę w wakacje, na osiedlach domków? Jest łatwa do zrobienia i ma orzeźwiający smak. Bazową recepturę z wody, cytryn i mięty można wzbogacić o inne owoce, np. pomarańcze czy limonki. Ale ta podstawowa jest według mnie najlepsza. Jeśli nie macie miodu, a unikacie białego cukru, możecie ją posłodzić syropem z agawy lub ksylitolem, albo erytrytolem. Gdy miód jest skrystalizowany, można podgrzać go delikatnie z wodą, ale nie zagotowywać! W wysokiej temperaturze straci cenne właściwości. A przecież nie o to nam chodzi :).
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 3 cytryny (z 2½ wyciśnięty sok, a ½ pokrojona na plasterki; skórkę, która będzie miała styczność z lemoniadą, trzeba wcześniej wyszorować i sparzyć)
- 1¼ l wody
- ¼-½ szklanki miodu
- 1 gałązka świeżej mięty
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Jak zrobić
- Wodę mieszam z sokiem z cytryn, plasterkami cytryn i miodem.Jeśli miód jest skrystalizowany, można go wcześniej delikatnie pogrzać razem z 1 szklanką wody (odlać tę 1 szklankę z 1 litra).Całość odstawiam do lodówki lub dorzucam kostki lodu.
- Serwuję schłodzoną lemoniadę.
Wartości odżywcze
Mój domowy napój cytrynowy ma piękny, delikatnie żółty kolor. Do szklanek powrzucałam plasterki cytryny i listki mięty. Do tego kolorowe, papierowe słomki i można zaczynać domowe przyjęcie ;).
Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak smakowała Wam lemoniada z miodem i miętą. Bardzo jestem ciekawa!