Zupa minestrone to kolejne danie włoskie, które przygotowuje się na wiele sposobów. W zależności od regionu Italii oraz pory roku w jej skład wchodzą różne warzywa. Do zagęszczenia wykorzystywany jest ryż, chleb lub makaron. Wspólna pozostaje z pewnością metoda przygotowania, które polega na podsmażaniu poszczególnych składników, a następnie ich długim gotowaniu. Dzięki temu zupa uzyskuje wyjątkowo harmonijny smak, choć przyznam, że wolę gotować ją krócej, żeby w warzywach zachowało się więcej składników odżywczych korzystnych dla zdrowia.
Zobacz też: Najlepsze przepisy kuchni włoskiej
Nazwa minestrone pochodzi od słowa minestra, które w tłumaczneniu z włoskiego oznacza po prostu zupę. U mnie do garnka trafi cebula, kapusta włoska, ziemniaki, marchewka i cukinia. Dodam też oczywiście czosnek i fasolę, a całość doprawię natką pietruszki i parmezanem i zagęszczę ryżem. Jesienią na pewno pokusiłabym się o dodatek dyni. Może dodałabym też trochę ziół, kto wie? Tym razem jednak postawię wyłącznie na warzywny smak. Podbiję go parmezanem, choć dodam dopiero po przelaniu do talerzy. Myślę, że i tak najlepsza moja zupa będzie dopiero następnego dnia.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 250 g czerwonej fasoli (ugotowana)
- ½ kapusty włoskiej (mała, bez głąbu; pokrojona w paski o szerokości ok. 5 cm)
- 1 cebula (pokrojona drobno lub w półksiężyce)
- 2 ziemniaki (średnie; pokrojone w grubą kostkę)
- 2 marchewki (średnie; starte na tarce o grubych oczkach lub pokrojone w julienne)
- ½ cukinii (nieduża, pokrojona w słupki; można zastąpić 2 łodygami selera naciowegoo (czyszczony z łyka; pokrojony na plasterki))
- 1 szklanka ryżu (krótkoziarnisty)
- 4 łyżki masła klarowanego (lub smalcu)
- 1-2 ząbki czosnku (drobno posiekany)
- 4 łyżki natki pietruszki (posiekana)
- sól, pieprz
- tarty parmezan (opcjonalnie; do posypania)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Cebulę i czosnek szklę na maśle klarowanym/smalcu (od razu w garnku, w którym będzie się gotować zupa).
- Dodaję kapustę, ziemniaki i cukinię/seler. Duszę na małym ogniu przez 10 minut. Dorzucam marchewkę na ostatnią 1 minutę duszenia.
- Zalewam warzywa 1 litrem wody (można wykorzystać wodę, w której gotowała się fasola). Zagotowuję i zmniejszam ogień, żeby całość powoli pyrkała w garnku. Doprawiam solą i pieprzem. Dodaję połowę natki pietruszki i dosypuję ryż.
- Gotuję zupę na małym ogniu przez 20 minut, do miękkości ryżu.
- Serwuję posypaną serem pecorino oraz pozostałą natką pietruszki.
Wartości odżywcze
Pożywna, bardzo smaczna. Kto ma ochotę?
Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak udała się Wam zupa minestrone. Wykorzystaliście te same składniki co ja, czy może dorzuciliście coś od siebie? Bardzo jestem ciekawa!
Skąd kolor tej zupy?co nadało jej taki kolor?gdzie czerwoną fasolą?nie widać jej