Makaron z marchewki z jarmużem to pierwsza potrawa, którą przygotowałam zaraz po zakupie spiralizera. Można zrobić go na surowo i dodać ulubiony sos, albo blanszować warzywne wstążeczki w garnku, żeby delikatnie zmiękły. Doskonale smakuje z dowolnym sosem i bardzo ładnie wygląda dzięki pięknej, pomarańczowej barwie. To świetna baza do przyrządzenia domowego, bezglutenowego i bezzbożowego makaronu wegańskiego. Zobaczcie jak zrobić makaron marchewkowy z jarmużem krok po kroku.
Zobacz też: Najlepsze przepisy bezglutenowe
A jeśli nie marchewka, to może batat? Co prawda będzie wymagać parę minut dłuższego gotowania, ale w smaku sprawdzi się równie dobrze co marchew. W połączeniu z jarmużowym sosem (a może wolicie szpinak?), cebulą z czosnkiem oraz odrobiną soku z cytryny, bazylią i orzechami zaskoczy Was swoim smakiem.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 750 g marchewki lub batatów (obrane, pocięte w spiralizerze)
- 2 pomidory (pokrojone w „ósemki”, bez zielonych szypułek)
- 2 garście jarmużu (duże; bez grubych łodyżek; posiekany w niezbyt grube paski; można zastąpić szpinakiem)
- 1 cebula (duża; drobno pokrojona)
- 2-3 ząbki czosnku (pokrojony w cienkie plasterki)
- 1 szklanka śmietanki kremówki (można zastąpić gęstym mlekiem kokosowym z puszki)
- 3 łyżki oliwy extra vergine
- 2 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie)
- 1 szklanka listków bazylii (posiekane; połowę przeznaczoną do dekoracji można zastąpić szczypiorkiem)
- 4 łyżki tartego parmezanu
- 2 łyżki migdałów lub nerkowców (grubo posiekane; lekko uprażone na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce)
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Marchewkę można wykorzystać do tego dania surową lub blanszować przez 1 minutę. Batat koniecznie trzeba ugotować do sprężystości.
- Czosnek szklę na oliwie, następnie odcedzam z patelni, zostawiając oliwę.
- Cebulę szklę na oliwie razem z czosnkiem, delikatnie doprawiając solą. Zmniejszam ogień do minimum i powoli karmelizuję przez kilkanaście minut. Zdejmuję z patelni.
- Na pozostałym oleju podsmażam chwilę jarmuż, następnie przykrywam i duszę przez 1-2 minuty.
- Dolewam śmietankę i doprawiam solą i pieprzem. Zagotowuję, zmniejszam ogień do średniego. Odparowuję do lekkiego zgęstnienia, dodając w ostatniej minucie połowę bazylii. Doprawiam sokiem z cytryny.
- Makaron nakładam do talerzy i polewam sosem z dodatkiem jarmużu. Dekoruję pozostałą bazylią, cebulą z czosnkiem, orzechami i parmezanem.
Wartości odżywcze
Czy to z jarmużem, czy ze szpinakiem, taki kolorowy obiad pełen warzyw to coś prostego do zrobienia i wspaniałego do zjedzenia jednocześnie!
Bardzo jestem ciekawa, czy makaron z marchewki z jarmużem lub szpinakiem przypadnie Wam do gustu. Dajcie koniecznie znać w komentarzach, które składniki wybraliście!