Sos curry jest mi znany od wielu lat, ale trochę o nim zapomniałam, przygotowując sałatki czy potrawy z grilla z innymi dodatkami. Parę dni temu, w restauracji Sabat w Pobierowie, znajomi dostali pyszny dip z curry razem z sałatką z kurczaka. Zjedli ze smakiem, a potem spytali, czy mogłabym odtworzyć ten przepis na sos z curry. Bardzo im smakował, a skład wydawał się wyjątkowo prosty. I taki jest! Teraz również i Wy będziecie mogli cieszyć się doskonałym smakiem tego pysznego dodatku do sałatek, grillowanych mięs oraz ryb. Zobaczcie jak zrobić dip curry krok po kroku.
Zobacz też: Najlepsze proste przepisy
Bardzo lubię inspirować się daniami, których mam okazję spróbować w restauracji. Zawsze zamawiam coś innego, potem próbuję. Pytam pozostałe osoby, z którymi przyszłam, czy im smakują ich dania. Namawiam do opisania mi smaku.
Sos curry do eksperymentów kulinarnych
Czasem wszyscy próbujemy wspólnie każdego dania. Innym razem specjalnie zamawiamy wspólne porcje i każdy nakłada sobie coś na swój własny talerz. To jeden z lepszych i prostszych sposobów na rozwijanie swojego smaku i umiejętności kulinarnych. Z pewnością warto go wypróbować, a potem eksperymentować we własnej kuchni. Czasami to bardziej skomplikowane dania, innym razem proste receptury. Takie jak sos curry.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 szklanka jogurtu naturalnego (im tłustszy i gęstszy, tym smaczniejszy sos i lepsza konsystencja)
- 2 łyżki białego octu winnego (można zastąpić sokiem z cytryny lub limonki½)
- 2 łyżki miodu
- 1½ łyżki mieszanki przypraw curry
- sól do smaku (opcjonalnie)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Wszystkie składniki ubijam trzepaczką lub widelcem w miseczce do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Odstawiam na 30 minut do lodówki.
Wartości odżywcze
Pokazywałam już kiedyś przepis na śledzie z ananasem i sosem curry i tam możecie sprawdzić, jak smak jogurtu i curry komponuje się z kolendrą, ananasem i innymi dodatkami. To tylko jeden z przykładów na eksperymentowanie z tym sosem. Gorąco Was zachęcam do dodania do niego świeżych ziół lub zastąpienia miodu musem ze świeżego mango czy gruszki. Ważne, żeby zachować połączenie słodkiego i kwaskowatego smaku. Co Wy na to?
W restauracji Sabat podano sos z curry jako dodatek do sałatki amerykańskiej z kurczaka i warzyw. Najlepiej zaserwować go w osobnym słoiczku lub miseczce, żeby każdy sam mógł wykorzystać tyle, ile zechce.
Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, czy sos curry przypadł Wam do gustu oraz do czego go wykorzystaliście. Bardzo jestem ciekawa!