Gofry bezglutenowe, chrupiące, proste do zrobienia :). Długo czekaliście na przepis na gofry bezglutenowe i oto w końcu jest! Są bardzo smaczne i chrupią bezpośrednio po wyjęciu z gofrownicy. Zrobiłam je na bazie mojej ulubionej, domowej mieszanki bezglutenowej. Uwielbiam ich smak! Zobaczcie jak zrobić gofry glutenfree krok po kroku.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 2 jajka (o temperaturze pokojowej; białka oddzielone od żółtek)
- ⅓ szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 szklanki mleka (można zastąpić maślanką lub kefirem, pitnym jogurtem naturalnym lub mlekiem roślinnym)
- 2 szklanki mąki bezglutenowej (używam mojej uniwersalnej mieszanki bezglutenowej najlepszej)
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru waniliowego (lub 1 mała paczka gotowego cukru z wanilią)
- 1 szczypta soli
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
Sprzęt
- Mikser
- Gofrownica
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Mąka bezglutenowa – przepis
- Piana z białek – jak ubić
- Jak zrobić cukier waniliowy
- Bita śmietana – przepis
Jak zrobić
Ciasto na gofry bezglutenowe
- Z białek i szczypty soli ubijam sztywną pianę.
- Żółtka miksuję z olejem, mąkami, proszkiem do pieczenia, mlekiem i cukrem waniliowym.
- Delikatnie mieszam masę żółtkową z ubitymi białkami. Powinno wyjść ciasto o lekko gęstej konsystencji (na pewno dużo bardziej niż na naleśniki, ale wciąż lekko lejącej).
Smażenie gofrów
- Gofrownicę delikatnie smaruję olejem (tylko przed nalaniem pierwszej porcji ciasta) i rozgrzewam. Można też użyć oliwy w sprayu. Nalewam ciasto tak, żeby delikatnie przykryć całą powierzchnię foremki.
- Smażę gofry w gofrownicy na złoto-brązowy kolor. Bez obaw można po paru minutach uchylić przykrywkę i sprawdzić, czy są już gotowe. Następnie, w razie potrzeby, zamknąć i jeszcze trochę podpiec.
Wartości odżywcze
Robię je praktycznie w ten sam sposób co klasyczne pszenne. Uwielbiam przygotowywać je na śniadanie lub deser i podawać z ulubionymi dodatkami. Świeże owoce i bita śmietana to dla mnie najlepszy smak.
Przepis na gofry bezglutenowe
Najpierw ubijam białka na pianę, potem osobno miksuję pozostałe składniki. Na koniec mieszam delikatnie całość i smażę partiami w gofrownicy. Proste do zrobienia i smaczne. Można zrobić więcej na zapas, choć po pewnym czasie stracą swoją chrupkość. Odgrzane później w gofrownicy to już co prawda nie to samo co te świeżutkie, ale jednak wciąż smaczne :).
Jeśli chcecie zrobić je w wersji bez laktozy, z pewnością warto przyrządzić masę na bazie roślinnego mleka.
Gofry bezglutenowe przepis
Do przygotowania tych gofrów używam mojej domowej mieszanki bezglutenowej uniwersalnej najlepszej. Przyrządzam ją w wersji z mąką z białego ryżu kleistego oraz tapioką. W połączeniu z proszkiem do pieczenia i jajkami oraz mlekiem lub jogurtem czy maślanką daje doskonały efekt!
Zobacz też: Najlepsze przepisy na śniadanie
Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak Wam wyszły i smakowały. Bardzo jestem ciekawa!