fbpx
Czytasz właśnie
Kotlety jajeczne

Kotlety jajeczne

  • bez mięsa, wegetariańskie
  • ze szczypiorkiem lub podsmażoną cebulką
  • doprawione ziołami i pieprzem cytrynowym
Kotlety jajeczne

Kotlety jajeczne – przepis, który powinnam już dawno pokazać! Ale nie da się pokazać czegoś, czego się nie zna. Niesamowite, że przez 20 lat nie jedząc mięsa, można nie zetknąć się z tym daniem. A przepis na kotlety z jajka jest tak prosty! Masa z jajek ugotowanych na twardo wymieszanych z jednym surowym oraz smakowymi dodatkami może nie lepi się zbyt łatwo, za to potem, po panierowaniu i smażeniu, smakuje doskonale! To takie wegetariańskie mielone kotlety z jajka. Zobaczcie jak zrobić kotlety jajeczne krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na kotlety bez mięsa

Przepis na kotlety jajeczne

Kotlety z jajka to danie, które podobno królowało w barach mlecznych w czasach PRL. W najprostszej wersji przyrządza się je z jajek ugotowanych na twardo, które najpierw trzeba wystudzić, a potem rozdusić widelcem. Dodaje się do nich jeszcze bułkę tartą, doprawia i całość zespala surowym jajem. Na koniec panierka i można smażyć. Moje kotlety z jajka są jednak nieco udoskonalone. Spróbujcie i Wy dodać do nich podsmażoną cebulkę. Z pewnością Wam posmakuje! A pieprz cytrynowy to już ta przysłowiowa kropka nad „i”!

Kotlety jajeczne przepis

Kotlety jajeczne

Kotlety jajeczne z bułką tartą lub bezglutenowe, doprawione natką pietruszki lub innymi świeżymi ziołami, z dodatkiem aromatycznego pieprzu cytrynowego. Najlepsze kotlety z jajka!
5 z 6 ocen
Przygotowanie: 10 minuty
Gotowanie: 25 minuty
Chłodzenie: 1 godzina
Razem: 1 godzina 35 minuty
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: kotlety jajeczne, kotlety z jajka
Liczba porcji: 6 sztuk
Kalorie: 310kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Masa na kotlety z jaj

  • 5 jajek (ugotowane na twardo, wystudzone, obrane i dokładnie rozduszone widelcem w miseczce)
  • 1 jajko (surowe)
  • 1 łyżka mąki owsianej (można zmiksować płatki owsiane w blenderze; można zastąpić bułką tartą)
  • 1 łyżka mąki orzechowej lub migdałowej (można zmiksować orzechy lub migdały w blenderze; można zastąpić dodatkową mąką owsianą lub bułką tartą)
  • 1 cebula (mała, drobno pokrojona; surowa lub delikatnie zeszklona na oleju; można zastąpić 3 łyżkami świeżego, posiekanego szczypiorku)
  • 2 łyżki natki pietruszki (drobno posiekana; można zastąpić koperkiem, tymiankiem lub bazylią)
  • sól, pieprz (polecam pieprz cytrynowy)

Panierka

  • 6 łyżek mąki orzechowej lub migdałowej (można zmiksować orzechy lub migdały w blenderze; można zastąpić dodatkową mąką owsianą lub bułką tartą)
  • 6 łyżek mąki owsianej (można zmiksować płatki owsiane w blenderze; można zastąpić bułką tartą)

Do smażenia

  • olej lub masło klarowane (do smażenia)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Zobacz też
Szynka

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki na masę mieszam w miseczce. Doprawiam solą i pieprzem.
    Masa będzie mieć lepką, wilgotną konsystencję.
    Można wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę, żeby potem odrobinę łatwiej formowały się kotlety.
  • Składniki panierki mieszam w głębokim talerzu.
  • Dzielę masę na 6 części. Z każdej formuję kotlet o średnicy ok. 8 cm.
  • Każdy kotlet obtaczam dokładnie w panierce i przekładam na patelnię z rozgrzanym tłuszczem (nie trzeba smażyć ich w głębokim oleju, ale dobrze, jeśli tłuszczu będzie kilka mm na dnie patelni).
  • Smażę na średnim ogniu z obu stron do zrumienienia.
  • Odciskam nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku lub serwetce i serwuję kotleciki.

Wartości odżywcze

Serving: 1sztuka | Kalorie: 310kcal (16%) | Carbohydrates: 10g (3%) | Białko: 12g (24%) | Fat: 25g (38%) | Tłuszcze nasycone: 7g (44%) | Cholesterol: 267mg (89%) | Sód: 123mg (5%) | Potas: 139mg (4%) | Fiber: 3g (13%) | Cukier: 1g (1%) | Witamina A: 467IU (9%) | Vitamin B1: 1mg (67%) | Vitamin B2: 1mg (59%) | Vitamin B3: 1mg (5%) | Vitamin B5: 1mg (10%) | Vitamin B6: 1mg (50%) | Vitamin B12: 1µg (17%) | Witamina C: 3mg (4%) | Vitamin D: 1µg (7%) | Vitamin E: 1mg (7%) | Vitamin K: 21µg (20%) | Wapń: 69mg (7%) | Copper: 1mg (50%) | Żelazo: 2mg (11%) | Manganese: 1mg (50%) | Magnesium: 21mg (5%) | Phosphorus: 174mg (17%) | Selenium: 23µg (33%) | Zinc: 1mg (7%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Przygotowałam je w wersji bezglutenowej, ale te z bułką tartą i podsmażoną cebulką to świetna alternatywa dla klasycznych mielonych. Możecie spróbować też z dodatkiem czosnku i majeranku. Ciekawa jestem, jak Wam to wyjdzie, bo sama jeszcze nie miałam okazji sprawdzić :). Proponuję dodatek puree ziemniaczanego i pyszną surówkę z marchewki.

Przepis na kotlety jajeczne
Przepis na kotlety jajeczne

Kotlety jajeczne przepis

W wersji bezglutenowej zastąpiłam bułkę tartą mieszanką mąki owsianej i orzechowej. Świetnie sprawdzi się też migdałowa. A może nawet migdały w płatkach lub wiórki kokosowe? Możecie poeksperymentować. W połączeniu z masłem klarowanym wszystkie panierki smakują obłędnie :). Mogę polecić podanie ich jako alternatywny dla klasycznych mielonych. Spróbujcie z dowolnym puree lub gotowanymi ziemniakami czy pieczonymi warzywami. Świetnie sprawdzą się z pewnością z dowolną surówką.

Jak zrobić kotlety jajeczne
Jak zrobić kotlety jajeczne

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak wyszły Wam kotlety z jajka i czy również przypadły do gustu. Dla mnie bomba i na pewno niejeden raz będą jeszcze gościć w moim menu :).

Zobacz komentarze (0)
5 from 6 votes (6 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom