Placki z marchewki to jedna z receptur bazujących na klasycznym składzie z ziemniaków. Jednak przepis na placki z marchewki pozwala uzyskać danie o zupełnie innym kolorze i smaku, zwłaszcza gdy wzbogaci się ciasto o dodatek świeżego imbiru. Można doprawić je korzennymi przyprawami i usmażyć na aromatyzowanym oleju. Z pewnością wyjdą smaczne również z tego zwykłego, rzepakowego, o łagodnym aromacie. Zobaczcie jak zrobić placki z marchewką krok po kroku.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na tani obiad
To miła odmiana dla klasycznej wersji z ziemniaków. Ponieważ marchewka może mieć różną wilgotność, pamiętajcie o odciśnięciu jej po utarciu. To warzywo o małej zawartości skrobi, dlatego warto dodać do ciasta mąkę ziemniaczaną dla uzyskania odpowiedniego stopnia sklejenia.
Przepis na placki z marchewki
Można potem podać je na słodko lub wytrawnie, np. z jogurtem lub innym ulubionym sosem i dodatkami. Jeśli chcecie zrobić słodkie, oczywiście pomińcie wcześniej dodatek cebuli i czosnku i nie wykorzystujcie do przyprawienia ziół. Chociaż znam osoby, które sypią cukrem klasyczne placki ziemniaczane, więc może i te marchewkowe zjedzą tak samo?
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Bazowa masa na placki z dynią
- 750 g marchewki (obrana, utarta na tarce o grubych lub cienkich oczkach; w razie potrzeby odciśnięta na sitku)
- 1 cebula (duża; obrana i utarta na tarce o grubych oczkach)
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie; przeciśnięty przez praskę; można zastąpić 1 łyżką świeżego imbiru drobno startego)
- ½-¾ szklanki mąki (pszenna lub bezglutenowa (polecam moją mieszankę uniwersalną))
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
Przyprawy do wyboru
- 1 łyżeczka mieszanki przypraw korzennych, np. garam masala lub tikka masala (opcjonalnie; zamiast gotowych mieszanek można wykorzystać mieszankę kolendry, kuminu, gałki muszkatołowej i cynamonu)
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich (opcjonalnie; można zastąpić 1-2 łyżkami posiekanej natki pietruszki)
Do smażenia
- olej
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Najlepsza mąka do placków to mąka pszenna poznańska typ 500 lub luksusowa typ 550.
- Mąka bezglutenowa – przepis
- Jak wybrać tłuszcz do smażenia
- Mąka bezglutenowa – przepis
Jak zrobić
- Jajka roztrzepuję widelcem i mieszam za pomocą trzepaczki lub miksera z marchewką, cebulą, mąką, czosnkiem lub imbirem i przyprawami.Warto dodać najpierw ½ szklanki mąki i dopiero po wymieszaniu masy zadecydować, czy potrzebuje dodatkowego zagęszczenia.Jeśli wykorzystuję mąkę bezglutenową i masa wyjdzie za rzadka, dodaję 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej.
- Na patelni rozgrzewam olej i na dużym ogniu smażę placki (duże lub małe). Najładniejszy kolor i najlepszy smak mają placki smażone na dużej ilości oleju, ale na patelni teflonowej lub ceramicznej można przygotować ich nieco mniej tłustą wersję, wykorzystując mniejszą ilość tłuszczu.
- Każdy placek odciskam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku lub serwetce i od razu podaję.
Wartości odżywcze
Odciśnięcie każdego usmażonego placka na papierowym ręczniku lub serwetce pozwoli zmniejszyć odrobinę ich tłustość.
Placki z marchewki przepis
Są pyszne zarówno w wersji korzennej, jak i ziołowej. Marchewka ma lekko słodkawy smak, więc potem, po usmażeniu, możecie postawić na dodatek kwaskowatego sosu lub po prostu wykorzystać jogurt albo śmietanę. Świetnie uzupełnią słodycz marchewki i wydobędą potem z placków pełnię smaku.
Bardzo jestem ciekawa, czy ich smak przypadnie Wam do gustu. Dajcie koniecznie znać w komentarzach, którą wersję przygotowaliście i jakie dodatki podaliście do tych pysznych placków :).