Gołąbki z kaszą gryczaną można przygotować w ten sam sposób co te klasyczne na bazie ryżu. Przepis na gołąbki z kaszą gryczaną to praktycznie te same proporcje. Zamiast ryżu wykorzystujecie białą kaszę gryczaną niepaloną i oto najprostszy sposób jak zrobić tę pyszną potrawę na obiad. Czy to w wersji mięsnej, czy wegetariańskiej, są bardzo smaczne i pożywne. Można przyrządzić je również z białym serem, wzorując się odrobinę na recepturze na farsz do pierogów. Którą wersję wybierzecie?
Zobacz też: Najlepsze przepisy kuchni polskiej
W wersji z suszonymi grzybami są doskonałe! Mają charakterystyczny smak, który powstaje z połączenia kaszy i grzybów. Ale również i te z dodatkiem białego sera są pyszne, a jeśli chcecie dodać mięso, proszę bardzo :).
Przepis na gołąbki z kaszą gryczaną
Ugotowaną kaszę wystarczy wymieszać z dodatkiem cebuli, podsmażonej wcześniej na oleju z dodatkiem grzybów i przypraw. Można doprawić je na lekko ostro lub łagodniej i jeśli w farszu nie ma surowego mięsa, wystarczy po wymieszaniu spróbować, czy wszystko ma odpowiednio intensywny smak. W wersji z białym serem polecam dodatek czosnku niedźwiedziego. Trochę jak na Podkarpaciu, gdzie z jego dodatkiem w Bieszczadach serwuje się pyszne pierogi z kaszą gryczaną.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 200 g suszonych grzybów (namoczone przez kilka godzin w zimnej wodzie, następnie dobrze odciśnięte i pokrojone; połowę można zastąpić surowym mięsem mielonym lub białym serem rozdrobnionym widelcem)
- 1-2 szklanki kaszy gryczanej
- 1 cebula (drobno pokrojona)
- 1 l wywaru warzywnego (można dolać do niego wodę, w której moczyły się grzyby)
- 15 liści białej kapusty
- 2 łyżki masła klarowanego (w wersji wegańskiej olej roślinny)
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- 1-2 łyżeczki pieprzu czosnkowego
- 1-2 łyżki czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie)
- sól
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Film wideo
Jak zrobić
- Kaszę zalewam wrzątkiem w garnku (woda powinna wystawać ok. 3 cm ponad powierzchnię kaszy), dosypuję 1 łyżeczkę soli i gotuję pod przykryciem na sypko, na niewielkim ogniu, aż odparuje.
- Cebulę szklę na małym ogniu na tłuszczu.
- Dodaję grzyby do cebuli, podsypuję lekko solą i podsmażam całość przez kilka minut na niedużym ogniu.
- Liście kapusty sparzam wrzątkiem i zanurzam po kilka sztuk aż zmiękną na tyle, żeby można było zawijać w nie farsz.
- Z liści usuwam zgrubienia za pomocą noża.
- W misce mieszam ugotowaną, lekko ostudzoną kaszę, zeszkloną cebulę z grzybami, mięso lub biały ser i przyprawy oraz zioła na farsz.
- Układam farsz na środku każdego liścia kapusty, ściskam ręką w kształt grubego walca i zawijam gołąbki. Najpierw można zawinąć boki, a następnie rolować kapustę od dołu ku górze. Farsz musi być dobrze zawinięty, żeby nie wypadł z gołąbków podczas gotowania.
- Na dnie garnka, w którym będą gotowane gołąbki, układam kilka liści kapusty. Kładę na nich warstwowo gołąbki.
- Zalewam gołąbki wywarem tak, żeby tylko kilka centymetrów górnej warstwy nie było w nim zanurzonych.
- Gotuję gołąbki pod przykryciem na średnim ogniu tak, żeby nie wykipiały, przez ok. 30-45 minut, aż kapusta zmięknie.
Wartości odżywcze
U mnie tym razem tylko cebula i grzyby w farszu. Kuszą mnie jeszcze takie z dodatkiem ziemniaków lub wegańskie z tofu zamiast mięsa. Jest tyle możliwości!
Gołąbki z kaszą gryczaną przepis
Doskonale smakują z dodatkiem domowego sosu pomidorowego. Jeśli nie macie grzybów suszonych, proponuję wykorzystać świeże. Borowiki, podgrzybki, maślaki, a nawet pieczarki będą doskonale pasować do kaszy. Podsmażone na maśle klarowanym, z dodatkiem cebuli i przypraw, cudownie skomponują się z sosem z dojrzałych pomidorów.
Które składniki na farsz zagoszczą w Waszych gołąbkach? Dajcie mi koniecznie znać, bo jestem bardzo ciekawa. Jak Wam smakowały? Lepsze z kaszą, czy z ryżem? 🙂
Gołąbki z kaszą gryczaną to może być świetny pomysł na Święta. Kasza gryczana jest bardzo zdrowa i pożywna. Na pewno warto go wypróbować.