Gorgonzola – można wykorzystać ten smaczny ser na wiele sposobów i za każdym razem być zaskoczonym jego nietypowym, wykwintnym smakiem. W mojej kuchni, od czasu do czasu, lubię przygotować makaron z gorgonzolą lub risotto z gorgonzolą, z dodatkiem winogron i prażonych orzechów albo ziaren słoneczniku.
Zobacz też: Więcej przepisów wegetariańskich
Ser gorgonzola jest jednym z moich ulubionych serów pleśniowych o wyjątkowo intensywnym zapachu. Uwielbiam jego połączenie z gruszkami lub winogronami, albo innymi owocami. Jest bardzo dobrym składnikiem przekąsek, choć niestety nie należy do tanich. Gorgonzola to także świetny składnik smacznego, aromatycznego sosu gotowanego na jego bazie, z dodatkiem kremowej śmietanki. To właśnie na nim bazuje moje risotto z gorgonzolą, o intensywnym zapachu, proste do przygotowania i bardzo smaczne oraz pożywne.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 150 g sera gorgonzola
- 2 szklanki ryżu arborio
- 1 lampka białego wina wytrawnego
- 100 g ziaren słoneczniku (uprażony na suchej patelni ceramicznej lub teflonowej)
- 100 g winogron
- 1 l wywaru warzywnego lub drobiowego
- 50 g masła (¼ kostki; można zastąpić ⅓ szklanki oliwy)
- pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Zagotowuję wywar.
- Na patelni szklę cebulę na oliwie.
- Dodaję suchy ryż arborio i mieszam, cały czas podsmażając, aż stanie się przezroczysty.
- Zalewam ryż białym winem i czekam, aż całkowicie się wchłonie.
- Stopniowo, chochla po chochli, delikatnie mieszając, dodaję gorący wywar.
- Gotuję risotto przez ok. 15-20 minut.
- Pod koniec gotowania dodaję gorgonzolę, dokładnie mieszam i doprawiam, w razie potrzeby, pieprzem.
- Risotto podaję gorące, udekorowane słonecznikiem i winogron
Thx :* 🙂
uhhh already watched few of ur videos!!! good job… love ur recipes!!!
W takim razie mam nadzieje, ze po sprobowaniu propozycji ze szpinakiem moze powstanie filmik :). I zycze smacznej dyni! Pozdrawiam!
Chodziło mi dzisiaj po głowie risotto ze szpinakiem, ale na razie mam dynię do wykorzystania i będzie wersja dyniowa dzisiaj gotowana. To ze szpinakiem pewnie zrobię po powrocie :).
Bardzo dobrym pomyslem jest dodanie swiezego lisciastego szpinaku (400g) do ugotowanego ryzu a na koniec dorzucenie gorgonzoli :).
Dzięki, cieszę się ogromnie, że Ci przypadło do gustu :). Dla moich widzów to ja Dorota jestem, nie paniujmy sobie ;))).
Wczoraj wypróbowałam Pani przepis na to cudowne „Risotto z gorgonzolą” i wyszło przepyszne 🙂 Polecam wszystkim spróbować ! Pozdrawiam 😉
Racja, nie sprawdziłam tego wcześniej :).
jedna uwaga – w tym przypadku używamy formy „słonecznika” a nie „słoneczniku” 😉
Bardzo prosty obiad i jeśli lubicie ser gorgonzola, koniecznie musicie go
spróbować! Podoba Wam się połączenie smaku sera i winogron?
Ta potrawa jest bardzo łatwa do przyrządzenia, to nie są pozory :). Chociaż faktycznie czasem jest tak, że coś nie wygląda na skomplikowane, a potem okazuje się, że ciężko sobie poradzić. Postaram się przygotować niebawem tego drinka, też go bardzo lubię :).
[..YouTube..] Ta potrawa jest bardzo łatwa do przyrządzenia, to nie są pozory :). Chociaż faktycznie czasem jest tak, że coś nie wygląda na skomplikowane, a potem okazuje się, że ciężko sobie poradzić. Postaram się przygotować niebawem tego drinka, też go bardzo lubię :).
Faktycznie, mogłam je trochę mniej zredukować. Ale takie gęstsze lepiej się fotografuje, coś za coś :).
[..YouTube..] Faktycznie, mogłam je trochę mniej zredukować. Ale takie gęstsze lepiej się fotografuje, coś za coś :).
Jak lubisz gorgonzolę to nie ma bata, będzie musiało smakować :).
[..YouTube..] Jak lubisz gorgonzolę to nie ma bata, będzie musiało smakować :).
bardzo smaczne połączenie, czasami podczas tworzenia kanapek łącze ser, winogrona i krem balsamiczny.
Risotto uwielbiam ! to musi byc pycha 🙂
[..YouTube..] Risotto uwielbiam ! to musi byc pycha 🙂
Uwielbiam ten kanał i to jak Pani gotuje ! To wszystko wygląda tak banalnie. Najbardziej podobają mi się przepisy na drinki ! Mam pytanie jak również prośbę w jednym : Czy zrobiłaby Pani drink na swoim kanale pt.”Sex on the beach” ? Pozdrawiam i nie mogę sie doczekac kolejnych odcinków 🙂 Pozdrawiam ciepło
[..YouTube..] Uwielbiam ten kanał i to jak Pani gotuje ! To wszystko wygląda tak banalnie. Najbardziej podobają mi się przepisy na drinki ! Mam pytanie jak również prośbę w jednym : Czy zrobiłaby Pani drink na swoim kanale pt.”Sex on the beach” ? Pozdrawiam i nie mogę sie doczekac kolejnych odcinków 🙂 Pozdrawiam ciepło
ale to musi być pyszne! uwielbiam gorgonzolę 🙂
[..YouTube..] ale to musi być pyszne! uwielbiam gorgonzolę 🙂
Poniewaz mieszkam od lat we Wloszech i jestem specjalistka od risotto pozwole sobie na uwage. Risotto moim zdaniem jest lekko za suche , tuttaj sie mowi ze powinno byc jak fala ( a la onda) to znaczy polozone na talerzu rozlozyc sie fala. Ja zazwyczaj dodaje jeszcze troche wywaru.
[..YouTube..] Poniewaz mieszkam od lat we Wloszech i jestem specjalistka od risotto pozwole sobie na uwage. Risotto moim zdaniem jest lekko za suche , tuttaj sie mowi ze powinno byc jak fala ( a la onda) to znaczy polozone na talerzu rozlozyc sie fala. Ja zazwyczaj dodaje jeszcze troche wywaru.