fbpx
Czytasz właśnie
Tatar wołowy

Tatar wołowy

Tatar wołowy

Tatar wołowy to doskonała zakąska do czystej wódki, wypijanej bezpośrednio z kieliszka. Obok ziemniaków z gzikiem jest najpopularniejszym dodatkiem do alkoholu sprzedawanym w popularnych ostatnio w Polsce barach, gdzie wódki i inne specjały serwuje się w cenie ok. 5 zł. Wołowina to świetny „podkład” do długiego, całonocnego imprezowania! Często, bawiąc się w klubach razem ze znajomymi, wpadamy nocą „na wódeczkę i tatar”.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na startery

W tym roku będzie to też jedno z dań, które zaserwujemy podczas sylwestrowej imprezy domowej. Chcąc udoskonalić swój przepis na tatar wołowy, przygotowałam go niedawno w nieco innej niż dotychczas wersji. Zamiast przyprawy do zup wykorzystałam do wzbogacenia jego smaku musztardę. Czarny pieprz zastąpiłam mieszanką czerwonego i zielonego, roztłukując całe ziarna w moździerzu. Tym razem, zgodnie z zaleceniami szefów kuchni, nie mieliłam mięsa w maszynce. Posiekałam nożem. Pamiętajcie, że to musi być ostry nóż i mało włókniste mięso. Powstał wyborny tatar wołowy o delikatnym smaku, pachnący pięknie przyprawami.

Tatar wołowy

Tatar wołowy

Najlepszy tatar wołowy z polędwicy wołowej, doprawiony musztardą, solę i pieprzem, zaserwowany z dodatkami: marynowanymi grzybkami, kiszonym ogórkiem, cebulą lub szczypiorkiem.
5 z 3 ocen
Przygotowanie: 15 minuty
Razem: 15 minuty
Kategoria: Przekąska
Kuchnia: Polska
Liczba porcji: 4
Kalorie: 544kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Mięso na tatar wołowy

  • ½ kg polędwicy wołowej (świeża, różowa)
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki Musztardy Kieleckiej sarepskiej*
  • sól, pieprz

Dodatki (do wyboru)

  • 1 cebula (duża; bardzo drobno pokrojona)
  • ½ pęczka szczypiorku (bardzo drobno pokrojony; można zostawić kilka łodyżek do dekoracji)
  • 4-8 rzodkiewek (pokrojone w cienkie plasterki)
  • 2 ogórki kiszone (pokrojone w drobną kosteczkę)
  • 8-16 grzybków marynowanych (całe lub pokrojone w drobną kosteczkę)
  • czarne lub zielone oliwki (pokrojone w plasterki lub drobną kosteczkę)
  • mieszanka sałat (porwane na nieduże części)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Zamiast musztardy można wykorzystać sok z cytryny albo ocet winny, które również zakwaszą mięso i delikatnie zetną białko na jego powierzchni.
Przydatne poradniki:
  1. Jak wyparzyć jajko
  2. Jak sprawdzić świeżość jajka

* Przepis powstał we współpracy ze Społem Kielce, producentem Majonezu Kieleckiego i Musztardy Kieleckiej

Jak zrobić

  • Dodatki do tataru kroimy w drobną kostkę (szczypiorek zostawiamy niepokrojony do dekoracji).
  • Z wołowiny usuwamy błony i mielimy w maszynce do mięsa o grubych oczkach, która nie pozostawia metalicznego smaku (klasycznie mięso na tatar sieka się bardzo drobno ostrym nożem).
  • Mięso doprawiamy solą i pieprzem oraz, opcjonalnie, przyprawą do zup lub sosem sojowym i dokładnie mieszamy. Do mięsa można też dodać odrobinę wody mineralnej lub zimnej, wcześniej przegotowanej, wtedy tatar będzie bardziej miękki.
  • Z mięsa formujemy na talerzu kulę (najlepiej wilgotnymi, zimnymi dłońmi), a na czubku robimy zagłębienie.
  • W zagłębienie wbijamy żółtko jaja kurzego (lub kilka żółtek jaj przepiórczych).
  • Dookoła tataru układamy drobno pokrojone dodatki.

Wartości odżywcze

Serving: 200g | Kalorie: 544kcal (27%) | Carbohydrates: 4g (1%) | Białko: 26g (52%) | Fat: 46g (71%) | Tłuszcze nasycone: 14g (88%) | Cholesterol: 282mg (94%) | Sód: 165mg (7%) | Potas: 487mg (14%) | Fiber: 1g (4%) | Cukier: 1g (1%) | Witamina A: 805IU (16%) | Witamina C: 9.3mg (11%) | Wapń: 54mg (5%) | Żelazo: 3.9mg (22%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Tatar wołowy nabiera charakteru dzięki dodatkowym składnikom, pokrojonym drobno i ułożonym następnie obok mięsa. Moja propozycja to dodatek obowiązkowej cebuli, szczypiorku i rzodkiewki. Można zaserwować też tatar z mieszanką sałat, kiszonym ogórkiem, grzybkami marynowanymi, papryką, oliwkami… Ciekawa jestem, na które dodatki się zdecydujecie!

Zobacz też
Tarta z warzywami

Tatar wołowy
Tatar wołowy

Z czym, Waszym zdaniem, smakuje najlepiej? Dajcie koniecznie znać w komentarzach! Ciekawa jestem bardzo, jak Wasze wrażenia :).

35 komentarzy
  • mięso powinno byc duzo drobniej posiekane, a co do jajka to dodaje sie jaja przepiórcze – na nich nie wykryto salmonelli.

  • Kto o zdrowych zmysłach używa przyprawy do zup? Ludzie tak już są przyzwyczajeni do chemicznej paszy, że prawdziwy smak wybornej wołowiny im nie pasuje?

  • Nie do końca. Na allegro można spotkać podróbkę ceramiki ale prawda jest taka, że prawdziwe noże ceramiczne są najlepsze i jednocześnie najdroższe. Jedyne wady to to, że jest bardzo kruche ostrze i trudno go naostrzyć ponieważ potrzebujemy do tego ostrzałki diamentowej…

    Pozdrawiam

  • Hi Hi … jak idę na imprezę lub w gości i nie ma tatara … to znaczy, że nie było imprezy ani gościny 🙂

  • Tatar wygląda nieziemsko – smakuje tak samo 🙂 ?

    Polecamy do tatara dodać mieszankę startego pluskwiego ziela oraz anyżu gwiazdkowego

    Pozdrawiamy :)!

  • Ja siekam tatar w maszynce (Brown). Doprawiam papryką, ogórkiem kiszonym (najlepszy małosolny), świeżo zmielonym pieprzem, cebulą i solą (morska, mielona). Czasami dodaje też mielony kmin i/lub czubrycę.

  • nawet jak nie lubię czegoś co pokazuje pani w filmikach i tak je oglądam 🙂 dla czystej przyjemności ich oglądania! jest pani superpozytywna! a takiego tatara to bym zjadła! wręcz bym się takim obżarła! 😀

  • wyparzenie niestety nie usunie salmonelli jeśli jest na skorupce to jest także w żółtku.Spirytus salmonelli nie rusza,zatrucie tym świństwem skutkuje na całe życie .Ale bardzo fajnie,że mówisz o tym problemie,czego na innych kanałach kulinarnych brakuje.Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!!!

    • Co za bzdury, ręce opadają. I po co siać taki ferment, kiedy nie wie się, co się mówi, jak z tymi końcówkami od bananów. Szkoda Polski.

  • Idealne danie na każdą okazję 🙂 Smakuje znakomicie – zarówno z wołowinki, jak i z łososia. Z tuńczyka jeszcze nie robiłam… Z przypraw wypróbowałam już różne rodzaje pieprzu, doskonale sprawdza się maggi, ale ta musztarda mnie nieco zainspirowała… 🙂

  • co takie miękkie te rzodkiewki? 😉
    ja jestem przyzwyczajona do tataru drobniejszego (ale krojonego) i koniecznie z maggi i dużą ilością świeżo mielonego pieprzu:)

  • Tatar zawsze jest daniem na które jeździmy z mężem gdy chcemy coś uczcić 🙂 Przystawka na tzw. special occasions 🙂

  • W naszym domu tatara wcinają nawet dzieci. Stanowimy wręcz fanklub tatarowy :). Ja często zamiast polędwicy wykorzystuję ligawę, jest znacznie tańsza a smakuje idealnie. Dodatkowo świetnie komponuje się z tatarem oliwa truflowa. Wystarczy kilka kropli i uzyskamy zupełnie inny smak. Nie trzeba wówczas już tak wielu innych dodatków ja nie dodaję do tej wersji żółtka a jedynie trochę kiszonych ogórków i cebulkę szalotkę. Moi domownicy jedzą na zmianę, raz wersję z oliwą truflową a raz tradycyjny tatar.

    Mniam, mniam:)

    Dołączam dla wszystkich życzenia noworoczne :).

    Malina

5 from 3 votes (3 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom