Na imprezę urodzinową kolegi postanowiłam zabrać sernik na brownie. W największy w ciągu roku mróz niosłam do Rynku torbę z ciastem. I to nie byle jakim! To sernik o kremowej konsystencji, z polewą, na spodzie z czekoladowego, klasycznego brownies. Pięknie pachnący i próbujący uwieść nie tylko miłośników czekoladowych przyjemności. Taki sernik jeszcze w miarę nieskomplikowany do zrobienia, a już efektowny. Polany masą z adwokatem, choć możecie też wykorzystać inną, dowolną polewę. Zobaczcie jak zrobić sernik z dodatkiem brownie.
Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze ciasta
Dotarłam do klubu, w którym organizowano imprezę i zorientowałam się, że ciasto niosłam lekko przechylone. Rozbujałam je i polewa spłynęła delikatnie na jeden bok. Trudno, zawsze można ją rozsmarować od nowa! Panie barmanki pomogły mi pokroić sernik na brownie i ułożyć kawałki na dużym talerzu. Zamiast dekoracyjną kratką, wierzch ciasta jest pokryty cieniutką warstwą polewy z adwokatu. Uff, udało się, ciasto uratowane, a goście zadowoleni :).
To bardzo smaczny, kremowy sernik z wanilią, a spód brownies wychodzi w nim lekko wilgotny, delikatny i słodki. Dlatego nie warto już kusić się o więcej i przygotowywać grubą, słodką warstwę polewy. Gorzka czekolada lub adwokat sprawdzą się najlepiej, a ciasto będzie elegancko prezentować się na paterze i zachęcać do skosztowania kolejnego kawałka.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Spód brownie
- 100 g gorzkiej czekolady (1 tabliczka)
- 100 g masła (½ kostki)
- 2 jajka
- ½ szklanki cukru (polecam cukier brzozowy czyli ksylitol, o niższym indeksie glikemicznym i mniejszej liczbie kalorii)
- ⅓ szklanki mąki
- 100 g łuskanych orzechów włoskich (grubo posiekane; opcjonalnie)
Masa serowa
- 1 kg twarogu
- 1 szklanka maślanki
- ¾ szklanki cukru (polecam cukier brzozowy czyli ksylitol, o niższym indeksie glikemicznym i mniejszej liczbie kalorii)
- 4 jajka
- ½ szklanki stopionego masła
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego lub miąższ z 1 laski wanilii
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej, mąki kukurydzianej, mąki ryżowej lub kaszy manny
- polewa o smaku adwokat, toffi lub czekoladowa (ok. 50 g; opcjonalnie)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić sernik idealny
- Polewa z białej czekolady - przepis
- Polewa czekoladowa - przepis
Jak zrobić
Spód brownie
- W niewielkim rondlu zagotowuję wodę. Wstawiam do gotującego się cały czas wrzątku mniejszy rondel i roztapiam w nim, w kąpieli wodnej, czekoladę i masło, stale mieszając (w ten sposób nic się nie przypali). Odstawiam do przestygnięcia.
- W misce ucieram jajka z cukrem za pomocą miksera, na gładko. Wlewam ostudzoną masę czekoladową, dalej ubijając.
- Powoli dosypuję mąkę, ubijam wszystkie składniki na jednolitą masę przez ok. 2 minuty.
- Na koniec, opcjonalnie, dodaję rozdrobnione (grubo posiekane lub zmielone) orzechy i mieszamy chwilę całość.
- Wlewam ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Wstawiam do rozgrzanego do temperatury 200 °C piekarnika i piekę ok. 20 minut.
- Nakłuwam ciasto patyczkiem w środkowej części i sprawdzam, czy się upiekło. Jeśli patyk jest „prawie suchy” (musi zostać na nim parę okruszków), spód jest gotowy.
- Wyjmuję tortownicę z piekarnika i odstawiam do przestygnięcia.
Masa serowa
- Sery ucieram w dużej misce z cukrem.
- Wbijam po 1 jajku, za każdym razem dokładnie je rozmiksowując (przed wbiciem pierwszego jajka dodaję stopione, przestudzone masło).
- Dodaję mąkę i ekstrakt waniliowy, miksuję chwilę, aż składniki się połączą.
- Na przestudzony spód wlewam do tortownicy masę serową, wygładzając po wierzchu.
- Wstawiam do rozgrzanego do temperatury 180 °C piekarnika, na środkową półkę i piekę przez 30 minut. Następnie zmniejszam temperaturę do 160 °C i trzymam ciasto w piekarniku jeszcze przez pół godziny.
- Masa powinna ściąć się w większości ciasta, a środek, o średnicy ok. 5 cm, może pozostać wilgotny.
- Zostawiam ciasto w wyłączonym piekarniku na 1 godzinę. Następnie studzę sernik, zdejmuję obręcz tortownicy i chłodzę ciasto w lodówce przez 3 godziny, a najlepiej przez całą noc.
- Przed wstawieniem do lodówki ciasto można udekorować polewą.
Wartości odżywcze
Dajcie koniecznie znać, czy sernik z dodatkiem brownie przypadł Wam do gustu. Bardzo jestem ciekawa, jaką polewę wybraliście!
Ślicznie wyszło Ci to ciacho. Wygląda mega apatycznie. Muszę spróbować i ja coś takiego upiec.
Właśnie chcę upiec, ale widzę jakąś niespójność… Mianowicie w „spisie” treści na masę serową nie wspomina pani o maśle, a w filmiku przed dodaniem jajek dodaje pani roztopione masło. Niestety we filmiku nie ma ani słowa o ilości dodanego masła?
Faktycznie, już poprawiam :).
wygląda naprawdę smakowicie