Najprostszym deserem, jaki można wyczarować, wykorzystując białka jajek, są bezy. Wystarczy ubić sztywną, białkową pianę z dodatkiem cukru pudru. Gwarantuję, że fantazyjne kształty z pewnością wyjdą nawet spod zwykłej, kuchennej łyżki. Idąc krok dalej, można upiec bezy czekoladowe, z dodatkiem gorzkiego kakao i gorzkiej czekolady, pokrojonej w niezbyt grubą kostkę. Potem, po upieczeniu takie bezy mają bardzo ciekawy, ciemnobeżowy kolor i chrupki, kruchy wierzch. Natychmiast po pierwszym kęsie czeka nas niespodzianka w postaci ciemnobrązowego, „ciągliwego” środka. Ten następnie powoli rozpływa się w ustach, podczas kiedy ręce automatycznie sięgają do talerza w poszukiwaniu kolejnej porcji.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na desery
Masę na bezy czekoladowe można także wykorzystać do upieczenia czekoladowej wersji słynnego tortu Pavlova. W połączeniu z czekoladowym kremem i owocami czy bakaliami będzie prawdziwie luksusową ucztą. Z kolei bezy kakaowe z kawałkami czekolady, same w sobie, bez dodatków, umilą niejedno spotkanie i zaskoczą niejedną osobę!
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 3 białka
- ¾ szklanki cukru pudru
- 50 g gorzkiej czekolady (½ tabliczki; pokrojona w kostkę o boku ok. 5 mm)
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- szczypta soli
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Piana z białek – jak ubić
Jak zrobić
- W czystej, wytartej do sucha misce, ubijam białka o temperaturze pokojowej ze szczyptą soli, na sztywną pianę.
- Stopniowo dodaję cukier, ubijając cały czas, do uzyskania ciągnącej się piany.
- Dodaję do piany kakao i czekoladę i delikatnie mieszam całość za pomocą łyżki.
- Nakładam masę za pomocą łyżki lub szprycy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piekę bezy przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 140 °C góra+dół (lub 120 °C przy włączonym termoobiegu).
- Po upieczeniu pozostawiam bezy na 1 godzinę w wyłączonym, zamkniętym piekarniku.
Wartości odżywcze
Koniecznie dajcie mi znać w komentarzach, jak wyszły Wam czekoladowe beziki. Które lepsze – białe klasyczne bezy czy bezy z kakao?
Mi niestety wyszły krowie placki. Proszę o wskazówkę gdzie popełniłam błąd.. za krótko zmiksowane? Czekoladą 64 % kakao.. zły piekarnik? Szkoda bo Pani wyglądają obłędnie..
Może się tak stać zarówno gdy piana jest ubita za słabo, jak i za mocno i masa robi się wodnista.
Czy można użyć mlecznej czekolady? Ostatnie moje podejście do tych bez skończyło się cieniutkimi plackami dość kruchymi i twardawymi. Wyglądały nieciekawie ale mężowi i synkowi bardzo posmakowały więc już nie boje się nieudanej proby :). Mam sporo zalegającej mlecznej czekolady, czy mogę jej użyć?
Cześć Magdo! Nie testowałam ich z mleczną czekoladą. Na pewno jest w niej więcej cukru, więc jeśli ma się znaleźć w środku w bezach, to chyba dałabym jej trochę mniej :).
Aktualizacja: Wyjelam z piekarnika i byly suche ale wygladaja jak krowie placki 😉 a nie takie piękne jak Twoje
sa smaczne ale nie rozplywaja sie w ustach. Po 2 godzinach sa znowu miękkie ale dzisiaj upal. schowalam do puszki i do lodowki.Czy to normalne? I gdzie przechowywac bezy?
Dorotko zrobilam wg przepisu ale wyszly mi miękkie z zewnątrz. Co zrobiłam nie tak? 40min sie piekly i 1 godzinę lezaly w piea
karniku. jedyne co to maz po godzinie otworzyl drzwi od piekarnika zamiast je wyjac. czy to moglo spowodowac ze sa lepkie? i co zrobic by naprawic? rano dzis wstawilam na 120stopni na 15minut i tak leza w piekarniku caly czas.
Witam, czy zamiast cukru pudru zwykłego może być taki brzozowy? Pozdrawiam
Dzień dobry Anko :). Może być, tylko bezy nie będą wtedy takie charakterystycznie ciągnące w środku, bo brzozowy ksylitol się nie karmelizuje.
Te bezy to znakomity sposób na „rozmnożenie czekolady”. Z jednej tabliczki robi nam się cała blacha. Użyłam podwójnej ilości składników, bezy wyszły wielkości dłoni i wyglądem przypominają raczej krowie placki, ale to nadal pyszne ciastka. Pokusiłam się o dodanie kilku kropel aromatu śmietankowego. Dziękuję za ten przepis!
Dzięki za przetestowanie go. Cieszę się, że podbiły Twoje kubki smakowe :).
Przepyszne beziki. Zgodnie z przepisem, wyszły puszyste i mięciutkie wewnątrz. Pysznie czekoladowe.
Dzięki za wypróbowanie przepisu i polecam pozostałe :).
Mam ochotę je zrobić ale użyje rękawa cukierniczego ,będą zgrabniejsze
Mam ochotę je zrobić ale użyje rękawa cukierniczego ,będą zgrabniejsze
Upiekłam !!! są pyszne mniaaaam, polecam.
Pozdrawiam i dziękuję za super przepis 🙂
[img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2013/08/P8150491x.jpg[/img]
Piękne! 🙂
Bezy rewelacja! Bardzo czekoladowe w środku, ciągnące się. Nic – tylko piec 🙂
OO MATKO ALE TO MUSI BYĆ DOBRE ! omniomniom
trafiłam na twój kanał przypadkowo i chyba zostane na dłużeń bo takie tu cuda nam pokazujesz
ostatnio mam faze na bezy, takich jak Twoje nigdy nie jadlam, tylko zwykle biale zanurzone w czekoladzie. Ale skoro mowisz, ze sa ciagnace w srodku to juz zdobyly moje serce!
Też żałuję, że tego nie sfilmowałam, fajnie by to wyglądało :(. Ale na blogu, pod przepisem, jest na zdjęciu jedna beza po przepołowieniu, więc możesz zerknąć jaki miały w środku kolor.
szkoda że nie widać środka bezy 🙁
jestem zawiedziona ze nie pokazalas jakie sa w srodku! a tak na to czekalam zeby zobaczyc jak sie ciagna! 🙂
Ojejjjjjjjjjjjj mmmmmmm bezy kocham bezy!! Wypróbuję i dam znać:D
ach te bezy, jak ja je uwielbiam