Kawa po kapitańsku, z dodatkiem alkoholu, to smaczny, gorący napój przygotowany z podgrzanej brandy lub rumu, z dodatkiem espresso i kogla-mogla. Jest bardzo smacznym drinkiem jesienno-zimowym o ciekawym posmaku, a dekoracyjnie podana, najlepiej po godzinie 14:00, rozgrzeje niejedno żeglarskie (i nie tylko) gardło.
Zobacz też: Więcej pomysłów na drinki z alkoholem
Kawa po kapitańsku jest drinkiem, którego wcześniej nie miałam okazji nigdzie wypić i nie spotkałam się z nim w żadnej z restauracji, a przygotowałam ją na prośbę jednej z widzek na moim kanale kulinarnym na YouTube. Przepis jest bardzo prosty, chociaż będzie Wam potrzebna odrobina wprawy przy nalewaniu espresso do szklanki tak, żeby nie wymieszać go z alkoholem i zachować oddzielne warstwy, które będą dobrze widoczne w wersji z brandy, a nieco mocniej wymieszane, jeśli zdecydujecie się dodać do kawy rum.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 40 ml brandy lub rumu
- 100 ml espresso
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru lub cukru waniliowego
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić cukier waniliowy
- Jak wyparzyć jajko
Jak zrobić
- Żółtko ucieramy z 1 łyżką cukru na puszysty kogel-mogel (najlepiej na najwyższych obrotach miksera, w wysokim, metalowym kubku).
- Brandy lub rum podgrzewamy z drugą łyżką cukru tak, żeby całkowicie się rozpuścił (nie zagotowujemy).
- Zaparzamy 100 ml espresso.
- Na dno szklanki wlewamy podgrzaną brandy lub rum.
- Bardzo powoli, najlepiej po łyżce opartej o ściankę szklanki, cienką strużką nalewamy na warstwę brandy lub rumu espresso tak, żeby zachować dwie warstwy obu płynów.
- Wierzch kawy dekorujemy koglem-moglem, delikatnie nakładając go za pomocą łyżki.
- Kawę po kapitańsku serwujemy od razu po przyrządzeniu. Pije się ją bez mieszania łyżką.
poszukaj w necie przepisu na szwedzki tort migdałowy, to właśnie tort z ikei 🙂
Wygląda rewelacyjnie 🙂
Dorotko, super przepis. Jutro mężowi na walentynki przygotuje. Ślicznie dzięki. Ja chyba zrobię z whiskey.
Fajna kawa ale niestety słodka, więc nie dla mnie.
mmm wyglada smakowicie musze sprobowac
zrobiłam, jest pyszna! taka jak w juracie , ahh wspomnienia wróciły ;] dziękuję jeszcze raz 😉
dziękuję ! ;*
Pamiętam jak dziadek robił mi to na wakacjach. Stare dobre czasy 🙂
fajna sprawa 🙂
fajny przepis 😀
Super przepis 🙂 Ja mam za to prośbę o przygotowanie ciasta migdałowego jakie jest serwowane w IKEI, jest przepyszne, dawno tak dobrego ciasta nie jadłam, niestety nie potrafię go odtworzyć. Wiem jedynie że spód składa się z białek i mielonych migdałów a na wierzchu jest masa jajeczna, która mi kompletnie nie wyszła…. Pozdrawiam Wszystkich Pozytywnych Kucharzy !