Gorące lato i sezon na truskawki to czas na sernik truskawkowy na zimno. Obowiązkowa pozycja w moim jadłospisie w letnim czasie. Klasyczne, pieczone wersje lubię zamienić w czasie upalnych dni lżejszymi, np. klasycznym sernikiem na zimno. W tym roku zdecydowałam się natomiast zrobić sernik z truskawek na zimno, w dużo bardziej kalorycznej wersji. Przygotowując go z twarogu wymieszanego z mascarpone, zmiksowanych truskawek i bitej śmietany. Pomimo zagrożenia dla naszych bioder i brzuchów ciasto jest lekkie jak chmurka. Dodatkowo delikatne i, razem ze spodem z puszystego biszkoptu czekoladowego, rozpływa się przyjemnie w ustach. Zobaczcie jak zrobić sernik truskawkowy na zimno krok po kroku.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na ciasta
Sernik truskawkowy na zimno to jeden z najsmaczniejszych deserów z truskawek. Można przygotować go w lżejszej wersji, zastępując twaróg oraz mascarpone jogurtem naturalnym. Do posłodzenia proponuję wybrać jeden ze zdrowszych środków słodzących: ksylitol lub syrop z agawy, o dwa razy mniejszej liczbie kalorii w porównaniu z białym cukrem. Przy okazji to słodziki o niższym indeksie glikemicznym, dzięki czemu zjedzony deser zapewni uczucie sytości na dłużej. Spróbujcie zastąpić truskawki innymi owocami: malinami, jagodami, brzoskwiniami czy mango. Wykorzystajcie, zamiast ciemnej, białą czekoladę lub całkiem zrezygnujcie ze słodkiej polewy. Skusicie się?
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Masa sernikowa
- ½ kg twarogu (można wymieszać pół na pół twaróg i mascarpone)
- 500 g truskawek (+ kilkanaście do dekoracji (można też wykorzystać maliny lub jagody))
- ½-¾ szklanki cukru pudru (można zastąpić ksylitolem lub syropem z agawy)
- 500 ml śmietanki kremówki
- 6 łyżek żelatyny
- ¾ szklanki gorącej wody
Dodatkowo
- biszkopt czekoladowy z 2 jajek lub ciastka, np. herbatniki do wyłożenia dna tortownicy
- polewa czekoladowa
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Sernik truskawkowy na zimno - przepis i film wideo
Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić biszkopt czekoladowy
- Bita śmietana - poradnik o ubijaniu
- Polewa czekoladowa - przepis
- Truskawki - walory smakowe i zdrowotne
Jak zrobić
- Cukier z truskawkami miksujemy w blenderze na gładką masę.
- Dodajemy twaróg i znów miksujemy całość.
- Kremówkę ubijamy, pod koniec (kiedy jest już dość sztywna) dodając stopniowo żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie, dokładnie wymieszaną.
- Do bitej śmietany dodajemy masę truskawkową i miksujemy całość na niewielkich obrotach miksera.
- Masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową, na przygotowany wcześniej z biszkoptów, herbatników lub 1 placka biszkoptowego spód.
- Wstawiamy sernik do lodówki do stężenia na ok. 2-3 godziny.
- Gotowy sernik dekorujemy polewą czekoladową i świeżymi truskawkami.
Wartości odżywcze
Ciekawa jestem bardzo, jak wyjdą Wasze serniki truskawkowe na zimno :). Dajcie koniecznie znać w komentarzach i napiszcie, czy zamiast truskawek wykorzystaliście może inne owoce!
Pani Doroto nie byłam w stanie rozpuścić 6 płaskich łyżek w 3/4 szk wody, Chyba, że Pani ma jakiś patent?
Proszę wstawić szklankę z mieszanką do rondelka z gorącą wodą i podgrzewać w takiej kąpieli wodnej, to powinno pomóc :).
Dzień dobry, chciałam zapytać czy 6 łyżek żelatyny to nie jest pomyłka? powinno byc 6 łyźeczek? pozdr.
Przy mniejszej ilości żelatyny serniki nigdy nie chciały mi wystarczająco tężeć. Ale przypomnę, że to są płaskie łyżki o standardowej głębokości, nie czubate i nie te duże z Ikea :D.
EDIT: Wyjelam biszkopty i poczekalam az bardziej stezeje masa. UDALO SIE! 😀
Cieszę się ogromnie, że jednak jest i gratuluję wytrwałości. Też mam za sobą takie niepowodzenia i kombinacje ;).
Po dodaniu zelatyny, z bitej smietany zrobila sie woda… Nie zalamujac sie, polaczylam z truskawkami i wstawilam do lodowki zeby troche stezalo. Kiedy przelalam do tortownicy z biszkoptami… wszystkie wyplynely na gore… A mialo byc tak pieknie…
Prawdopodobnie śmietanka się zwarzyła od zbyt długiego ubijania. Ale masa ma szansę stężeć, tylko konsystencja będzie bardziej zbita i trochę cięższa, bo bita śmietana nadaje jej lekkości i napowietrza. Przy bardziej płynnych masach tak się dzieje, że biszkopty i inne dodatki wypływają na powierzchnię. Trzeba najpierw zalać samo dno, odczekać aż stężeje i dopiero dolewać całość. W przypadku masy, gdzie bita śmietana się nie zwarzyła, nie byłoby to konieczne.
zrobiłam wczoraj z malinami i bez biszkoptu, sam serniczek, jest pyyyyyszny 🙂
Można bez spodu również :). U mnie dzisiaj będzie jagodowy, ale tym razem bez bitej śmietany, za to na mascarpone i jogurcie :).
U mnie maliny na razie zjadane są solo, jeszcze kończę projekt truskawkowy. Pavlova w nowej wersji upieczona, dzisiaj na tapecie był biszkopt z truskawkami, a jutro jeszcze mam w planie roladę :). Maliny i jagody „polecą” od poniedziałku ;).
1/2 – 3/4 i będzie ok :).
Super, spróbuję z cytrynową.
Rozpuścić ją w 3/4 szklanki gorącej wody? czy w mniejszej/większej ilości?
Żelatynę można zastąpić galaretką, dałabym jej więcej, tak ok. 75 g czyli jedno opakowanie. Agaru jeszcze nie miałam okazji wypróbować, ale podejrzewam, że powinien sobie poradzić – a proporcje najlepiej wg przepisu na opakowaniu, wg gramatury lub ilości płynu, na który wystarcza. Na pewno nie zastosowałabym galaretki karagenowej, bo słabo trzyma formę deserów i ciast na zimno – używam jej tylko jako warstwy wierzchniej, dekoracyjnej.
Niebo w gębie. Będę go robiła jutro ponownie, ale…
Dorotko,
Mam maliny i galaretki: cytrynowa, pomarańczowa. Zastanawiam się, czy żelatynę mogę zastąpić galaretką, wtedy mniej cukru dałabym do malin. Czy galaretki dać w takiej samej proporcji jak z żelatyną?
Dodatkowo czy zamiast żelatyny można zastosować agar? i jakie proporcje? Troszkę pytań, ale będę wdzięczna za odpowiedzi 🙂
pozdrawiam 🙂
Właśnie dzisiaj robiłam, aczkolwiek z malinami MNIAM (:
Wygląda przepysznie :). Uwielbiam wszystkie serniki mam nadzieję, że na weekendzie znajdę czas, żeby go przygotować 🙂
Jula.k polecam Ci naprawdę, szybko się go robi i jest prze przepyszny 🙂
Sernik wypróbowany, pyszny taki lekki jak chmurka, pianka truskawkowa 🙂 Rewelacja. Dzieki za przepis 🙂
Sernik tężeje już w lodówce od 2 godzin. Masa wyjadana była już palcami zanim wlałam ją do formy 🙂
Biszkopta upiekłam według swojego przepisu, ale masa bije na kolana 😀 mniam.
Dorotko, właśnie żelatynę będę dodawała do bitej śmietany. Póki co wszystko smakuje pysznie. Dam znać jak juz sernik będę miała gotowy 🙂
Sernik truskawkowy według twojego przepisu wychodzi przepyszny 🙂 dziękuję za ten przepis 🙂
Widzę wyrasta Nam konkretny rywal dla Piotrka z kocham gotować o podbój youtuba w kategorii :gotowanie 😀 Kanał na prawdę mi się podoba 🙂
Mmmmmmmmmm wygląda bardzo apetycznie 🙂 idealny na lato.
Kupiłam właśnie dłuższy kabel do mikrofonu krawatowego, więc niebawem dźwięk będzie dużo lepszy :D.
Chyba ok. 800 zł. Ale akurat mój jest przywieziony z USA.
jak jest koszt zainwestowania w Polsce w mikser z Kitchen Aid?
Sernik wygląda przepysznie!
Niestety też mam wrażenie, że w ostatnich filmikach jest gorsza jakość obrazu i dźwięku.
Pozdrawiam 🙂
Nie wiem jak agrest skomponuje się z serem – chyba bym prędzej zrobiła taką agrestową mieszankę z budyniem ugotowanym na soku jabłkowym, wylaną na podpieczony, kruchy spód. Fajnie by wyglądał po pokrojeniu :). Mam takie ciasto w wersji z truskawkami w montażu, chyba opublikuję jako następne :).
W wyzszej jakosci taki sam dzwiek. Serniczek wyglada pysznie:)
Sernik wyglada wyjatkowo pysznie 🙂 a czy mozna
taki zrobic z agrestem?
pycha 🙂
Jest straszne echo czy jakiś pogłos. Może to dlatego, że tym razem mikrofon stoi w innym miejscu 😉
Zawsze oglądam w jakości HD 🙂
u mnie to samo, podgłaszałam ile się da, ale niestety nie było to lepsze rozwiązanie. Głos, dźwięk jakoś inaczej tym razem się rozchodził 🙁
Mam takie same odczucia. Dodatkowo zagłuszająca muzyka.
Ale sernik wygląda apetycznie 🙂
Dorotko, jesteś genialna 🙂 Na weekend będzie zatem sernik truskawkowy 🙂
w pewnych momentach słabo cie słychac.
Trzeba się spieszyć, bo się kończą. U mnie dzisiaj prawie 5 kg zakupione, jutro od rana piekę biszkopty, rolady i serniki. Potem chyba pozamrażam i przez najbliższy miesiąc będę jadła rano na śniadania, żeby nie przytyć ;).
Nagrywany tak samo jak zawsze. Puść sobie może film w wyższej jakości.
Jeśli mogę skomentować – strasznie słaby dźwięk i głos
Zrobię w weekend:)) szaleństwo truskawkowe trwa