fbpx
Czytasz właśnie
Łosoś ze szpinakiem

Łosoś ze szpinakiem

Siedziałyśmy w niedużej restauracji w Paryżu, czekając na lepszą pogodę. Nasz plan zjedzenia smacznego obiadu w okolicach San Germain pokrzyżowały chłód i chmury unoszące się nad Montmartre. Jeśli byliście w Paryżu, przechadzając się po Rue Lepic z pewnością zauważyliście charakterystyczny, niewysoki budynek. Porośnięty bluszczem, z biało-drewnianymi ścianami, na pozór stojący samotnie, choć w rzeczywistości należący do szeregu kamienic. Być może weszliście do środka na lampkę francuskiego wina? Jeśli nie zamówiliście nic do jedzenia, prawdopodobnie nie wiecie, jak smakuje najlepszy łosoś ze szpinakiem. Ale wciąż możecie się o tym przekonać! Pokażę Wam jak zrobić łososia ze szpinakiem krok po kroku.

Czekałyśmy z Ewą na zamówiony obiad, a zza chmur powoli wychodziło słońce. Sącząc powoli kir z wysokich, smukłych kieliszków, zastanawiałyśmy się nad naszą szaloną podróżą. To niewiarygodne, że mogłaby nie dojść do skutku przez pewien sernik kokosowy. Chłonęłyśmy każdą, najmniejszą część tego miasta, które obie miałyśmy okazję wcześniej odwiedzić. Paryż, do którego każda z nas, w dowolnym momencie, chętnie powróci.

Smacznie niedrogo w San Germain

Na San Germain, niedaleko Sorbonny, w jednej z krzyżujących się ze sobą uliczek z mnóstwem restauracji, jadałyśmy codziennie francuskie obiady. W niewielkiej kawalerce, która na 10 dni stała się naszym domem, spoglądając przez duże okno na przechodniów i próbując dostrzec fragment wieży Eiffla, jadałyśmy bagietki z francuskimi serami, dojrzałe pomidory i wyjątkowy krem z kasztanów. Ciekawe nowych miejsc i smaków, w restauracjach zawsze zamawiałyśmy różne dania, żeby móc spróbować jak najwięcej tutejszych potraw.

Łosoś ze szpinakiem w Le Basilique

Tego popołudnia zrobiłyśmy wyjątek. Kiedy za oknem czekało już na nas bezchmurne niebo, na stole pojawiły się dwie identyczne porcje. Najlepszy łosoś ze szpinakiem.

Delikatnie podsmażony z wierzchu, soczysty i miękki w środku. Z cudownie kremowym sosem, przygotowanym ze świeżego szpinaku. Kilka prostych składników, które połączyły się w małe dzieło sztuki. Wyrazisty smak, idealnie dobrane przyprawy.

Łosoś ze szpinakiem - przepis

Łosoś ze szpinakiem

Najlepszy łosoś ze szpinakiem, przygotowany według sugestii francuskiego szefa kuchni. Łosoś ze szpinakiem na kremowej śmietance, z dodatkiem odrobiny wina i soku z cytryny, usmażony na maśle klarowanym.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 15 minuty
Gotowanie: 15 minuty
Razem: 30 minuty
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Francuska
Przepis na: łosoś ze szpinakiem
Liczba porcji: 2 osoby
Kalorie: 928kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ryba

  • 500-600 g łososia (filety lub dzwonka, opcjonalnie wymoczone przez 2-3 godziny w zimnej, zielonej herbacie)
  • 1 szklanka zielonej herbaty
  • sok z ¼ cytryny
  • sól, biały pieprz świeżo zmielony

Sos ze szpinakiem

  • 300 g szpinaku (umyty, sparzony 1 l wrzątku i odciśnięty na durszlaku)
  • 250 ml śmietanki crème fraîche (gęsta, tłusta śmietanka; można kupić gotową lub zostawić na noc w lodówce śmietankę kremówkę 30% wymieszaną z 3 łyżkami kefiru lub maślanki; 50-100 ml crème fraîche można zastąpić białym winem wytrawnym)
  • 1 cebula (drobno pokrojona)
  • 1-2 ząbki czosnku (drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę)
  • sok z ¼ cytryny
  • ¼ łyżeczki skórki startej z cytryny (cytryna wcześniej wyszorowana i wyparzona; opcjonalnie)
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej (starta na tarce o drobnych oczkach)
  • sól, biały pieprz świeżo zmielony

Do smażenia

  • masło klarowane

Dodatek

  • 1 słodki ziemniak (batat (ok. 500 g; obrany, pokrojony w plastry, wstawiony do gotowania na czas, gdy będzie przygotowywany sos i ryba))

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Zobacz też
Kiszona papryka

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Łosoś smażony – jak przygotować
  2. Jak pokroić cebulę
  3. Masło klarowane – przepis
  4. Jak wybrać tłuszcz do smażenia

Jak zrobić

  • Cebulę szklimy na maśle na średnim ogniu.
    Łosoś ze szpinakiem - krok 1
  • Do zeszklonej cebuli dodajemy czosnek i dosmażamy całość na średnim ogniu, aż czosnek zmięknie.
    Łosoś ze szpinakiem - krok 2
  • Dodajemy sparzony szpinak i podsmażamy całość na średnim ogniu, aż szpinak zmniejszy dwukrotnie swoją objętość.
    Łosoś ze szpinakiem - krok 3
  • Dodajemy śmietankę (opcjonalnie wymieszaną z białym winem), mieszamy i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień do minimum, dodajemy sok z cytryny i skórkę, mieszamy całość.
    Łosoś ze szpinakiem - krok 4
  • Doprawiamy szpinak solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową. Zostawiamy na minimalnym ogniu, żeby sos nie wystygł.
    Łosoś ze szpinakiem - krok 5
  • Łososia skrapiamy sokiem z cytryny, następnie doprawiamy solą i białym pieprzem.
  • Smażymy łososia z obu stron na maśle klarowanym.
  • Na talerzach szeroko układamy plastry ziemniaków, w zagłębienia wlewamy sos szpinakowy, dekorujemy liśćmi sałaty i pomidorkami koktajlowymi, a na wierzchu sosu układamy usmażonego łososia.
    Łosoś ze szpinakiem

Wartości odżywcze

Serving: 1porcja łososia ze szpinakowym sosem | Kalorie: 928kcal (46%) | Carbohydrates: 17g (6%) | Białko: 57g (114%) | Fat: 71g (109%) | Tłuszcze nasycone: 35g (219%) | Cholesterol: 279mg (93%) | Sód: 487mg (21%) | Potas: 2355mg (67%) | Fiber: 4g (17%) | Cukier: 7g (8%) | Witamina A: 14945IU (299%) | Witamina C: 62.1mg (75%) | Wapń: 336mg (34%) | Żelazo: 6.6mg (37%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Przyjmując nasze pochwały i odwzajemniając uśmiech, kelner puścił oko. „Zdradzę Wam sekret smaku tej potrawy: do śmietanki kucharz dodaje białe wino i sok z cytryny. Spróbujcie tego w domu, kiedy wrócicie już do Polski”.

Gdybyśmy dwa lata temu nie zdążyły na samolot do Paryża, może, zamiast na Montmartre, siedziałybyśmy gdzieś nad Bałtykiem? Pewnie jadłybyśmy smażoną rybę z przydrożnej budki. Być może rok później nie poleciałybyśmy wspólnie do Tajlandii, a ja, za kolejnych 6 miesięcy, nie wybrałabym się w 3-miesięczną podróż po Azji. Najlepszy łosoś ze szpinakiem wreszcie gości w mojej własnej kuchni. Chociaż kolejna podróż do Paryża nieprędko nastąpi, mam dziś mały kawałek Francji tylko dla siebie. Łosoś smażony ze szpinakiem to czysta poezja!

Zobacz też: Najlepsze przepisy na ryby i owoce morza

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, czy łosoś z sosem ze szpinaku przypadł Wam do gustu. Bardzo jestem ciekawa!

Zobacz komentarze (1)
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom