Łosoś ze szpinakiem
Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z…
Siedziałyśmy w niedużej restauracji w Paryżu, czekając na lepszą pogodę. Nasz plan zjedzenia smacznego obiadu w okolicach San Germain pokrzyżowały chłód i chmury unoszące się nad Montmartre. Jeśli byliście w Paryżu, przechadzając się po Rue Lepic z pewnością zauważyliście charakterystyczny, niewysoki budynek. Porośnięty bluszczem, z biało-drewnianymi ścianami, na pozór stojący samotnie, choć w rzeczywistości należący do szeregu kamienic. Być może weszliście do środka na lampkę francuskiego wina? Jeśli nie zamówiliście nic do jedzenia, prawdopodobnie nie wiecie, jak smakuje najlepszy łosoś ze szpinakiem. Ale wciąż możecie się o tym przekonać! Pokażę Wam jak zrobić łososia ze szpinakiem krok po kroku.
Czekałyśmy z Ewą na zamówiony obiad, a zza chmur powoli wychodziło słońce. Sącząc powoli kir z wysokich, smukłych kieliszków, zastanawiałyśmy się nad naszą szaloną podróżą. To niewiarygodne, że mogłaby nie dojść do skutku przez pewien sernik kokosowy. Chłonęłyśmy każdą, najmniejszą część tego miasta, które obie miałyśmy okazję wcześniej odwiedzić. Paryż, do którego każda z nas, w dowolnym momencie, chętnie powróci.
Smacznie niedrogo w San Germain
Na San Germain, niedaleko Sorbonny, w jednej z krzyżujących się ze sobą uliczek z mnóstwem restauracji, jadałyśmy codziennie francuskie obiady. W niewielkiej kawalerce, która na 10 dni stała się naszym domem, spoglądając przez duże okno na przechodniów i próbując dostrzec fragment wieży Eiffla, jadałyśmy bagietki z francuskimi serami, dojrzałe pomidory i wyjątkowy krem z kasztanów. Ciekawe nowych miejsc i smaków, w restauracjach zawsze zamawiałyśmy różne dania, żeby móc spróbować jak najwięcej tutejszych potraw.
Łosoś ze szpinakiem w Le Basilique
Tego popołudnia zrobiłyśmy wyjątek. Kiedy za oknem czekało już na nas bezchmurne niebo, na stole pojawiły się dwie identyczne porcje. Najlepszy łosoś ze szpinakiem.
Delikatnie podsmażony z wierzchu, soczysty i miękki w środku. Z cudownie kremowym sosem, przygotowanym ze świeżego szpinaku. Kilka prostych składników, które połączyły się w małe dzieło sztuki. Wyrazisty smak, idealnie dobrane przyprawy.
Łosoś ze szpinakiem
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ryba
- 500-600 g łososia (filety lub dzwonka, opcjonalnie wymoczone przez 2-3 godziny w zimnej, zielonej herbacie)
- 1 szklanka zielonej herbaty
- sok z ¼ cytryny
- sól, biały pieprz świeżo zmielony
Sos ze szpinakiem
- 300 g szpinaku (umyty, sparzony 1 l wrzątku i odciśnięty na durszlaku)
- 250 ml śmietanki crème fraîche (gęsta, tłusta śmietanka; można kupić gotową lub zostawić na noc w lodówce śmietankę kremówkę 30% wymieszaną z 3 łyżkami kefiru lub maślanki; 50-100 ml crème fraîche można zastąpić białym winem wytrawnym)
- 1 cebula (drobno pokrojona)
- 1-2 ząbki czosnku (drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę)
- sok z ¼ cytryny
- ¼ łyżeczki skórki startej z cytryny (cytryna wcześniej wyszorowana i wyparzona; opcjonalnie)
- 1 szczypta gałki muszkatołowej (starta na tarce o drobnych oczkach)
- sól, biały pieprz świeżo zmielony
Do smażenia
- masło klarowane
Dodatek
- 1 słodki ziemniak (batat (ok. 500 g; obrany, pokrojony w plastry, wstawiony do gotowania na czas, gdy będzie przygotowywany sos i ryba))
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Łosoś smażony – jak przygotować
- Jak pokroić cebulę
- Masło klarowane – przepis
- Jak wybrać tłuszcz do smażenia
Jak zrobić
- Cebulę szklimy na maśle na średnim ogniu.
- Do zeszklonej cebuli dodajemy czosnek i dosmażamy całość na średnim ogniu, aż czosnek zmięknie.
- Dodajemy sparzony szpinak i podsmażamy całość na średnim ogniu, aż szpinak zmniejszy dwukrotnie swoją objętość.
- Dodajemy śmietankę (opcjonalnie wymieszaną z białym winem), mieszamy i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień do minimum, dodajemy sok z cytryny i skórkę, mieszamy całość.
- Doprawiamy szpinak solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową. Zostawiamy na minimalnym ogniu, żeby sos nie wystygł.
- Łososia skrapiamy sokiem z cytryny, następnie doprawiamy solą i białym pieprzem.
- Smażymy łososia z obu stron na maśle klarowanym.
- Na talerzach szeroko układamy plastry ziemniaków, w zagłębienia wlewamy sos szpinakowy, dekorujemy liśćmi sałaty i pomidorkami koktajlowymi, a na wierzchu sosu układamy usmażonego łososia.
Wartości odżywcze
Przyjmując nasze pochwały i odwzajemniając uśmiech, kelner puścił oko. „Zdradzę Wam sekret smaku tej potrawy: do śmietanki kucharz dodaje białe wino i sok z cytryny. Spróbujcie tego w domu, kiedy wrócicie już do Polski”.
Gdybyśmy dwa lata temu nie zdążyły na samolot do Paryża, może, zamiast na Montmartre, siedziałybyśmy gdzieś nad Bałtykiem? Pewnie jadłybyśmy smażoną rybę z przydrożnej budki. Być może rok później nie poleciałybyśmy wspólnie do Tajlandii, a ja, za kolejnych 6 miesięcy, nie wybrałabym się w 3-miesięczną podróż po Azji. Najlepszy łosoś ze szpinakiem wreszcie gości w mojej własnej kuchni. Chociaż kolejna podróż do Paryża nieprędko nastąpi, mam dziś mały kawałek Francji tylko dla siebie. Łosoś smażony ze szpinakiem to czysta poezja!
Zobacz też: Najlepsze przepisy na ryby i owoce morza
Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, czy łosoś z sosem ze szpinaku przypadł Wam do gustu. Bardzo jestem ciekawa!
Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie
Uwielbiam szpinak i łososia więc to musi być pyszne 🙂