Proste, bo można je przygotować również gotowych ciasteczek, albo wykorzystać bezy, ale trochę czasochłonne ciasto – sernik z truskawkami na zimno, który cierpliwość i czas oczekiwania wynagrodzi po przekrojeniu, ukazując naszym oczom bardzo ładny, truskawkowy wzór. W sezonie na truskawki, obok klasycznego sernika na zimno z galaretką, do którego truskawki wkłada się pomiędzy masę serową, a wierzchnią warstwę galaretki, powinien choć raz zagościć na stole – czy to w domu, czy w ogródku, podany z listkiem świeżej mięty, dobrze schłodzony.
Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze ciasta
Mój sernik z truskawkami na zimno przygotowałam, wykorzystując do zagęszczenia masy galaretki agrestowe. Można je zastąpić żelatyną i cukrem, a jeszcze lepiej – ksylitolem, a wierzchnią warstwę dobrze zrobić z galaretek ekspresowych, które, zamiast żelatyny, zawierają karagen i tężeją w 30 minut. Zrobiłam też wersję tego ciasta z agarem, który, sproszkowany, wsypałam do garnka z 200 ml mleka i cukrem brzozowym, zagotowałam, mieszając cały czas aż do rozpuszczenia, a potem dodałam 600 g jogurtu o temperaturze pokojowej i na małym ogniu trzymałam, nie przerywając mieszania, aż do zgęstnienia mieszanki. To bardzo dobra alternatywa dla wegetarian, a weganie mogą w ten sam sposób przygotować ten sernik na bazie mleka kokosowego.
Chociaż cierpliwie potrafię czekać, aż sernik w lodówce nabierze odpowiedniej konsystencji, niecierpliwie czekam na rozpoczęcie tegorocznego lata, które na razie nie rozpieszcza nas za bardzo słońcem i ciepłem. Może jeszcze zdążę wykorzystać ostatnie w sezonie truskawki i zrobić ten pyszny, truskawkowy deser?
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Spód
- biszkopt z 2 jaj (biszkopt jasny lub czekoladowy; można zastąpić go ok. 10-12 ciasteczkami lub małymi bezami)
Masa sernikowa
- 500 g truskawek (wszystkie podobnej wielkości; umyte, osuszone, bez szypułek)
- 800 g jogurtu naturalnego lub twarożku sernikowego (twarożek z wiaderka lub klasyczny twaróg (600 g zmielony dwukrotnie w maszynce, zmiksowany z 200 ml śmietanki kremówki))
- 3 opakowania galaretki agrestowej lub cytrynowej (+ ⅓ szklanki gorącej wody)
- 1-2 łyżki ekstraktu z wanilii (można zastąpić miąższem z 1 laski wanilii)
Wierzch
- 2 opakowania galaretki truskawkowej (+ 3 szklanki wody)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- W ten sam sposób można przygotować sernik na zimno z malinami lub bananem, jeżynami, wiśniami i czereśniami bez pestek.
- Galaretki w masie można zastąpić 25 g żelatyny (ok. 5 łyżek) rozpuszczonej w ½ szklanki gorącej wody, dodanej do masy sernikowej, posłodzonej wcześniej ½-¾ szklanki cukru lub ksylitolu.
- Na każdym opakowaniu galaretki powinna być zamieszczona informacja o tym, że jest ono przeznaczone do żelowania 500 ml płynu.
- Biszkopt jasny - przepis
- Biszkopt czekoladowy - przepis
Jak zrobić
Spód
- Biszkopt układamy w tortownicy wyłożonej folią aluminiową.
- Na biszkopcie układamy gęsto całe truskawki.
Przygotowanie masy
- Galaretki na masę rozpuszczamy w gorącej wodzie i bardzo dokładnie, intensywnie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.
- Jogurt mieszamy za pomocą trzepaczki lub miksera z wanilią, dolewając stopniowo wystudzoną, ale jeszcze nie stężałą galaretkę.
Przelewanie masy na owoce
- Niedużą część masy wylewamy na truskawki i odstawiamy tortownicę na ok. 20 minut do lodówki. Truskawki nie będą dzięki temu wypływać na powierzchnię.
- Przelewamy pozostałą masę do tortownicy i wyrównujemy wierzch za pomocą łyżki lub łopatki. Odstawiamy na ok. 30 minut do lodówki.
Wierzch sernika
- Galaretki na wierzch rozpuszczamy w gorącej wodzie i bardzo dokładnie, intensywnie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.
- Przestudzoną, ale jeszcze nie stężałą galaretkę przelewamy partiami na wierzch masy sernikowej, odstawiając za każdym razem do lodówki do stężenia. Dzięki temu galaretka utworzy na masie cienką warstwę i zaizoluje całość tak, żeby płynny wierzch, przed stężeniem, nie wsiąkał w masę sernikową i nie spłynął pod spód ciasta.
- Na stężałą, cienką warstwę wierzchniej galaretki przelewamy pozostałą galaretkę w płynie i odstawiamy do lodówki na ok. 2-3 godziny do całkowitego stężenia.